Skocz do zawartości

[ok 3000] 29er XC zamiast crossa - wybór z czterech modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje wcześniejsze rozważania co do charakteru mojej jazdy i możliwych kierunków zmian co do posiadanego przeze mnie crossa:
http://www.forumrowerowe.org/topic/202502-cross-duze-miasto-asfalt-szutry-las-w-jakim-kierunku-zmierzac-z-ewentualna-modyfikacja/
http://www.forumrowerowe.org/topic/200727-silverback-sola-3-29-ktory-z-dwoch-wariantow-do-rekreacyjnego-xc-na-plaskich-terenach/

Zachęcony pozytywnym efektem zmiany opon 28 1.5 na 28 1.75 w moim crossie, zamarzyło mi się, żeby sprawdzić jak się jeździ po wielkopolskich wertepach na rowerze z porządnym amortyzatorem XC - myślę o Rebie lub o Fox 32 FIT4.
Do tego dochodzi napęd - wiem już, że na bezdrożach i przy kołach 29  nie jest potrzebna korba 48T z crossa - coś w okolicach 40T jako największa korba spokojnie wystarczy, w zasadzie chyba pasował by mi napęd 2x10.
W powyższym kontekście przeglądam posezonowe oferty na rowery XC 29 o "skopanej" geometrii - czyli możliwie podobnej do crossa z długą rurą sterową i raczej krótszą i wyższą ramą.

Wpadły mi w oko następujące oferty:

- Canyon Yellowstone AL 6.9 - rocznik 2013, cena 3300 PLN

fajna waga 11,5 kg, napęd 2x10, amor Reba, ma wymienione hamulce na "przesadzone" Zee.
ale tu boję się trochę faktu, że rower ma już za sobą 4 sezony.

oferta

specyfikacja i geometria rozmiar L

- Carver PHT 950 - rocznik 2015, stan dobry, cena 3499 PLN
rower umiarkowanie używany, 2 sezony, po Canyonie to rower najbardziej równy, jeśli chodzi o osprzęt - napęd 3x10, amor Reba, sztywna oś, koła DT Swiss 1900, waga 12,2

oferta

specyfikacja i geometria rozmiar 50

- Focus Black Forest LTD - rocznik 2016, nowy, bez gwarancji, cena 3200 PLN
rower nieużywany, napęd 2x10, amor Fox 32 (ale już z nowej produkcji)

oferta

specyfikacja i geometria rozmiar L

- Univega Summit LTD - rocznik 2016, prawie nowa, na gwarancji, cena 3200 PLN
rower prawie nieużywany, napęd 3x10 (ale największa korba 40 więc ujdzie), pełne XT, amor Manitou Marvel LTD - to największa słabość tego roweru, waga 12,7

oferta

specyfikacja i geometria rozmiar 54

W moim obszarze zainteresowań jest jeszcze Cube LTD PRO z 2015 roku z Rebą, ale jakoś nie pojawiają się oferty na rozmiar ramy 21 (bo Cube ma bardzo krótkie ramy)

Gdybyście mieli wybrać z powyższych - to który z tych rowerów byście wybrali i dlaczego:
- Bać się starszego rocznika Canyona czy brać ?
- Najbardziej równy jest Carver ale jakoś wzbudza najmniej moich emocji...
- Focus - jego zaletą jest to że jest nieużywany...
- Univega - chyba najbardziej crossowa geometra, gwarancja, ale ten amor...

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do kupowania na odległość -jak najbardziej się zgadzam. Jestem z Poznania -więc wszystkie wymienione rowery mogę obejrzeć osobiście.

Chetnie posłucham kolejnych opinii o Manitou :)

Napisano

Serwisowanie reby też jest proste. Decydując się na używkę skoncentruj się raczej na stopniu zużycia poszczególnych komponentów niż ich klasie/grupie osprzętowej. Zacznij od kwestii najdroższych do odtworzenia więc amortyzator, koła, hamulce, rama. Resztę i tak wymienia się eksploatacyjne w miarę często więc np. zużytym napędem bym się nie przejmował.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zaspokajając Waszą ciekawość - informuję, że dotarłem do finału moich poszukiwań.

W międzyczasie prowadziłem jeszcze rozważania na temat suportu press fit,

Później na tapecie był Cube Race One rocznik 2015 z Niemiec, rozważałem też nawet Cube Acida rocznik 2015 z jego rekreacyjną geometrią...

No i ostatecznie natrafiłem na ofertę roweru Bulls Copperhead 29 Plus rocznik 2015 w odległości kilku km od mojego miejsca zamieszkania.

Pomimo trochę bardziej sportowej pozycji niż zakładałem (rura sterowa o dł 115 mm) - pozycja na rowerze od razu bardzo mi przypasowała...

Dodatkowo - chyba waga tej maszyny (realne 11,6 kg z pedałami) powoduje, że po raz pierwszy ruszając z miejsca na 29erze nie miałem poczucia ociężałości. A może to też zasługa tej sportowej pozycji.

Rozmiar ramy L 51cm pasuje do moich 186 cm wzrostu i 88 cm przekroku.

Było jeszcze małe zamieszanie z amortyzatorem w tym rowerze

Ale po osobistych oględzinach i zapoznaniu sprzedającego - zdecydowałem się nabyć ten rower.

Rower jest w idealnym stanie, widać że był niewiele używany.

Więc wygląda na to, że znalazłem rower z 2015 roku w fajnej specyfikacji i wadze:

https://www.bullsbik...-plus-p-11.html

- amortyzator Reba

- dwie sztywne osie, piasty XT

- przerzutki, korby i manetki XT (tu zaakceptowałem ostatecznie ten press fit w suporcie)

- hamulce 615 ice tech

- potrójnie cieniowana rama

- taperowana główka ramy

- wszystkie linki (przerzutki i hamulec) schowane w ramie, elegancko rozwiązany wlot linek przy kierownicy

- waga 11,6 kg z pedałami

Dodatkowe atuty:

- kolorystyka będzie ładnie wychodzić na zdjęciach w wątku "codziennie jedno zdjęcie" :)

- przy okazji zakupu poznałem fajnego serwisanta rowerowego - wygląda na rzetelnego człowieka

No to odbieram sprzęt w przyszłym tygodniu. Zobaczymy jak sprawdzi się jako alternatywa dla mojego uterenowionego oponami SamrtSam 1.75 crossa na wielkopolskich (i nie tylko) wertepach.

Napisano

Dalej masz ciągoty do dziwnych ekstremów,najpierw 4 propozycje "crossów na terenowych oponach",teraz Bulls z ogonem 460mm i kąty z crossa.......serio leniwa geometria.

Trzeba było kupić Konę Kahunę Dl (wisiały -30%) nie patrząc na XT................i byłaby petarda.

Napisano

kto tam patrzy na geometrię są sztywne osie, jest reba, stary XT no i fajny gościu co sprzedaje, zresztą się mu nie dziwie pojechał w las i zobaczył że rower coś ma problem ze zmieszczeniem się między drzewami.......

Napisano

@Tomek 21001:

Nigdzie i nigdy nie pisałem, że zwrotność jest moim priorytetem (moim priorytetem jest trakcja), więc długość tylnego widelca mi nie przeszkadza. Mylę się ?

Zdaję sobie sprawę, że Bulls odbiega od moich pierwotnych założeń.

Mimo wszystko - dziękuję za sugestię Kony - szkoda, że nie włączyłeś się do rozmowy wcześniej.

Tylko powiem szczerze, że biorąc pod uwagę ton Twojej wypowiedzi to nawet nie wiem czy ironizujesz czy proponujesz tą Konę jako alternatywę na poważnie.

@olek19

Co do stwierdzenia "jest reba, jest stare xt, geometria się nie liczy" itd - gdybyś przeczytał moje wcześniejsze posty - może zauważyłbyś, że rozważałem choćby i Cube Acid'a ktory ma i geometrię inną, i podzespoły niekoniecznie świecące tylko nazwą...

Gdybyś znał parametry mojego obecnego crossa z 2004 roku - to też pewnie byś uznał, że to szalona geometria...

A ja czuję się na nim pod pewnymi względami dobrze, pod pewnymi względami gorzej, mam wrażenie że rozumiem z czego wynikają jego wady zalety - i mam taki kaprys, że chcę spróbować czegoś innego

Zwracam uwagę na geometrię i dlatego tu na forum próbuję konsultować moje pomysły - tym bardziej - jeśli są nieszablonowe...

Reasumując:

W wątku padło pytanie co zrobiłem dalej - więc po prostu odpowiedziałem. Nie rozumiem Waszego sarkazmu.

Każdy kiedyś kupuje swój pierwszy świadomy rower i chyba nie jest dziwne, że próbuje tu na forum szukać konstruktywnej pomocy - a nie sarkazmu i ironii..

Przy okazji dziękuję tym, którzy poszerzyli moją rowerową wiedzę na tym forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...