Skocz do zawartości

[pivot v-brake] jak wykręcić ułamany

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w takich przypadkach rozwiercam śrubę wiertłem mniejszym niż średnica śruby i w ten otwór wbijam torxa i próbuję wykręcać.Trzeba tak dobrać średnicę wiertła i rozmiar torxa,żeby dało się go wbić,ale też żeby nie było za luźno
zamiast torxa polecam zastosowanie wykrętaków (koszt parę groszy).

Witam,

Czy jest jakaś techniczna możliwość wykręcenia ułamanego pivotu z widelca ?

Ułamał mi się w 1/3 i niby da się wkręcić nowy, ale muszę odciąć z nowego tą 1/3

Macie jakiś pomysł ? 

Skoro się tak ułamał to resztka raczej mocno siedzi i patent z torxem może zawieść, wykrętaki po 20 pln za zestaw odradzam, to dość kruche g... zapewne się złamie i zostanie w środku, a z takim problemem już się gorzej walczy.

Ja bym ( o ile trox nie poradzi) rozwiercił tą resztkę aż po granice średnicy gwintu, owijając wiertło taśmą żeby nie rzeźbiło gwintu, wymaga nieco wprawy i uwagi bo można sobie zniszczyć cały gwint, po rozwierceniu przegwintował.

KJ

Chyba zrobię to tak, że wywiercę wiertłem 3-4 mm ( mam wiertarkę modelarską z regulacją obrotów ) otwór, w niego wbiję dłutko/ płaski śrubokręt i postaram się to wykręcić.

Domyślam się, że skoro piwot się ułamał, to pozostałość musi tam "siedzieć" mocno. 

Piwoty są z reguły wkręcane na Loctite, a jeśli rama długo jeździ i nigdy nie był ruszany to odpuściłbym sobie torxy czy tym bardziej śrubokręty. Może być za mała dźwignia, a torx będzie się obracał w środku. Osobiście użyłbym dobrego (!) wykrętaka. Swoją drogą mógłbyś wrzucić zdjęcie tego pęknięcia?

Ze zdjęciem będzie problem, bo lepszy aparat zostawiłem w rodzinnym domu, ale myślę jeszcze nad jedną opcją:

Wiertłem 2 mm rozwiercę środek piwotu, potem użyje wiertła 3 mm i na końcu 4 mm. Tym samym liczę, że jeśli gwint nie jest na kleju, to jego resztę będzie się dało wykręcić.

Jak napisałem na początku - obecny stan nie jest problemem, tylko się tak zastanawiam czy podczas wiosennego serwisu nie zabrać się za to dla samego spokoju ducha  :thumbsup:

Także miałem z tym problemy, przez to nie bawię się z wykrętakami lecz załatwiłem sobie z USA specjalne wiertła z gwintownikiem. Czyli rozwiercam do pewnej średnicy, zaś potem gdy wiertło wejdzie, to ściągam wiertło-gwintownik z wiertarki i nakładam pokrętło do gwintownika na te wierło-gwintownik. Gwintuje i po kłopocie. Zaznaczam że ostatni centymetr tego wiertła jest kwadratowy przez co przystosowane do tych pokręteł. 

Detonator jak byś chciał to mogę ci to zrobić  :thumbsup:

Ze zdjęciem będzie problem, bo lepszy aparat zostawiłem w rodzinnym domu, ale myślę jeszcze nad jedną opcją:

Wiertłem 2 mm rozwiercę środek piwotu, potem użyje wiertła 3 mm i na końcu 4 mm. Tym samym liczę, że jeśli gwint nie jest na kleju, to jego resztę będzie się dało wykręcić.

Jak napisałem na początku - obecny stan nie jest problemem, tylko się tak zastanawiam czy podczas wiosennego serwisu nie zabrać się za to dla samego spokoju ducha  :thumbsup:

To prawda że im cieńsza będzie ścianka tej pozostałości tym podatniejsza będzie na wykręcanie, ale dalej "wykręcacz" musi się dobrze zaprzeć.

A jeśli chodzi o obecny stan to obciążenie rozkłada się głównie na pierwsze zwoje, nie pamiętam dokładnie ale ja przyjmuję że 4 zwoje to już OK, 5 jest dobrze, a więcej to tylko dla poprawy nastroju.

KJ

3 tygodnie temu miałem podobny problem. Fragment pivota wystawał 3 mm z widelca. Odkręcenie było banalnie proste a mianowicie wyjąłem widelec z ramy i wsadziłem wystający fragment w imadło w Bricomanie :D Puściło momentalnie więc polecam i sposób sprawdzony.

Ech nie doczytałem, że Tobie ułamał się w środku.

Także miałem z tym problemy, przez to nie bawię się z wykrętakami lecz załatwiłem sobie z USA specjalne wiertła z gwintownikiem. Czyli rozwiercam do pewnej średnicy, zaś potem gdy wiertło wejdzie, to ściągam wiertło-gwintownik z wiertarki i nakładam pokrętło do gwintownika na te wierło-gwintownik. Gwintuje i po kłopocie. Zaznaczam że ostatni centymetr tego wiertła jest kwadratowy przez co przystosowane do tych pokręteł. 

Detonator jak byś chciał to mogę ci to zrobić  :thumbsup:

Dzięki ACTIVIA, po nowym roku jeśli dalej będę chciał to usprawnić, to podjadę do ciebie  :thumbsup:

To prawda że im cieńsza będzie ścianka tej pozostałości tym podatniejsza będzie na wykręcanie, ale dalej "wykręcacz" musi się dobrze zaprzeć.

A jeśli chodzi o obecny stan to obciążenie rozkłada się głównie na pierwsze zwoje, nie pamiętam dokładnie ale ja przyjmuję że 4 zwoje to już OK, 5 jest dobrze, a więcej to tylko dla poprawy nastroju.

KJ

Z 5 zwojów jest, także teoretycznie jest ok. Od kilku lat tak śmigam i nic się w zasadzie nie dzieje. 

Ja te rozwiercanie i gwintowanie nowego otworu nie robię zwykła wiertarka, bo wiertarka jak to wiertarka - bicie przy wierceniu zawsze ma. Przez to zrobiłem sobie specjalny uchwyt do którego wsadzam jedną stronę dolnych lagow, tak żeby wystający złamany piwot był w pionie u gory, potem przykrecam ten uchwyt w imadle frezarki i robię to na frezarce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...