staryJanek Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 witam . niestety z racji tego ze tematy pod które chciałem zadać pytanie administracja forum pozamykała nie wiem czemu ? ( ale nie o tym) . Zakładam nowy "stary: temat nawigacyjny. Potrzebuje porady ludzi co już coś wiecej wiedza ode mnie . Szukam navigacji powiedzmy do 1000 zl najlepiej to bym wydał 700:P navi MUSI posiadać kilka dla mnie ważnych rzeczy ( nie pytajcjie dla czego ? Dla tego ! ) 1. wymienna bateria, a najlepiej standaryzowane baterie sklepowe ale moga byc też dedykowane w cenie nie powalającej na kolana. 2. łatwość obslugi i wodoszczelność min. IP 5 3. obsluga map darmowych i możliwości wgrania tracka przez fifi czy blututem czy kabelem fajna jest navi mio cyclo 200 ta mi się podoba ale tam jest bateria na stałe. ( mam złe doświadczenia z takimi na stałe sprzętami które chciały by działać ale nie maja sprawnej już 7 i więcej letniej baterii) może macie jakieś doświadczenie z navi, może ktoś coś poradzi .Nie interesują mnie pancerne smartfony z google maps. to tez testowałem i nie sprawdza sie na dłuższa mete. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Wypisz wymaluj etrex 20 tylko nie wiem do końca jak z tymi darmowymi mapami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glonas Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 tu masz test jednego z etrex-ów, baterie do koloru do wyboru, IP 7, darmowe mapy też się znajdą http://www.dobreprogramy.pl/Garmin-eTrex-35-Touch-test-podrecznej-nawigacji-dla-rowerzysty-i-wedrowca,Lab,66629.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Etrex20. Chociaż Garmin chyba upadł na głowę w temacie BaseCampa( program do kombinowania z trasami, mapami itp). Czegoś tak nieintuicyjnego od lat nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Dzięki za zainteresowanie !!! Wiecie może Panowie jak ten etrex ( raczej model 20 lub 25 powód -kasa ) działa w nawigacji np, w samochodzie ? czy zadziała szukając adresu ulicy w Gdyni ? Krakowie? .Z tego co czytałem to chyba sa darmowe mapy. Może ktoś to potwierdzić bo kurna nie znam się ( mam TOMTOMA w samochodzie i tam sa płatne ) Jeszcze jedno ( pytam bo moze ktoś ma albo widzał ) Piszą że etrex jest kompatybilny z batriami AA a za chwile że ma akumulator . Czy to faktycznie ma AKU i + baterie można czy błąd w druku i autor miła namyśli akumulatorki AA ( paluszki ) no i może ktoś wie ile na paluszkach AA A to ustrojstwo bedzie działać ? Raczej mam dłuższe wycieczki niż kilka godzin ( na krótsze nie potrzebuje navi) raczej jak już wyjade to na kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Etrex 20 jest na paluszki. Czas pracy na jednym zestawie baterii to jakieś 18h. Co do jego działania w samochodzie to nigdy nie używałem więc się nie wypowiem. Musisz pamiętać, że to dosyć prymitywne urządzenie. W porównaniu z np: Google maps w telefonie wygląda na nieporozumienie. Ale spełnia swoją funkcję w 100% i uważam to za jeden z lepszych zakupów jakie poczynilem w tym roku. Mapa darmowa nie jest zła ale polecam topo pl. Dużo dokladniejsza a cena nie jest powalajaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glonas Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 tu masz - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 no właśnie...Jakie mapy sa dobre na rower / motor enduro offroad ? mapy topograficzne ? ( kompletnie nie mam poczucia kierunku ... zawsze sie gubię ) Nie jest dla mnie ważne wyglad czy to ma 4 kolory czy w HD wyświetla. Ma działć i nie błądzić .Ile tak mniej wiecej za tę mape topo.pl dzięki ... chyba se kupię na mikołaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Do autora Co skłania Cię do wyboru nawigacji na baterię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 @Bobik, przecież napisane czarne na białym: kilkudniowe wyprawy. Łatwiej zapakować 3 komplety naładowanych akumulatorków AA niż wozić z sobą kilogram powerbanków. Szybka podmiana i nic nie dynda koło urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Garmin Etrex 20 ,dopisze się . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Do autora Co skłania Cię do wyboru nawigacji na baterię? hej .No wlasnie to co pisze radziuGD. Możliwość kupienia baterii w każdym wioskowym sklepie nawet w Mongolii.i nie musze wozic dotykowych kabli ,ladowarek solarnych , powerbankow i innych urządzeń. Tam i tak jak lubie jeździć zadko mam prąd sieciowy. I dla tego urządzenia na baterie z "kiosku " sa dla mnie lepszym rozwiazaniem . Tak sobie myślę :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Jesteś pewny że wszędzie dostaniesz baterie? ;-) Garmin 520 który mam,trzyma około 15 godzin . Z tego co wiem 810 w okolicach 10. Mając bezpiecznie dwa Powerbanki można uzyskać dość długą pracę urządzenia.Mozna zaopatrzec się też w jeden powerbank a treściwy. Nie wierzę że jeździsz ciurkiem 24g i nie znajdziesz czasu na podladowanie ;-) Ps powerbank nie waży nie wiadomo ile ;-) pewnie porównywalnie do paluszków o tej samej ilości ampero godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dobrze sobie myślisz . Pomyśl sobie także o tym ze z Etrexem nie potrenujesz gdy przyjdzie ochota na wyniki. To turystyk i do tego się nadaje znakomicie ,do poprawy formy i rywalizacji -słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ktoś dziś jeszcze używa AA? Porządny powerbank i spokój na kilka dni. Na pewno wyjdzie lżej niż kilka kompletów AA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 pragnę jako autor tego tematu nieco uspokoić rozmowę . Kryteria jakie nawigacja ma spełniać sa w pierwszym poście nie przez przypadek tylko z przemyśleń i praktyki / turystyki rowerowo / motocyklowej. ( choć w motorze nie ma problemu z zasilaniem ) fw66@ Ktoś dziś jeszcze używa AA?... powerbank i spokój na kilka dni. Ja i setki ludzi dla tego garmin produkuje to na baterie . Zaleta z bateriami standaryzowanymi jest taka, że można kupić je niemal wszędzie.( Nawet nowoczesne armie produkują na standardach łatwiej o części czy baterie nawet w zadupiach )POWERBANK. Mam do ładowania telefonu przez który melduje się żonie że żyje. Mam porządny PB. i innego nie chce. Wycieczki moje trwają dłużej niż tydzień i to z reguły na dziko spanie w namiocie co wiąże się z brakiem prądu przez kilka dni. Więć po co mi rozładowany PB. A baterie kupie sobie w kiosku . Garmin 520 który mam,trzyma około 15 godzin .... Nie wierzę że jeździsz ciurkiem 24g i nie znajdziesz czasu na podladowanie ;-) ad1 ten garmin kosztuje 1300 - 1500 zł Ja mam max 1000zł. ad2. Nie .. jeżdżę około 10 godzin ale staram się unikać hoteli wiec czy jade godzine czy 20 godzn nie ma znaczenia jak nie ma gdzie naładować sprzętu . ostatnia tygodniowa wycieczka mocno uświadomiła mnie co do telefonu a raczej smartfonu i jego zasilania ( przemyślenia nie są tematem tego topika) To turystyk i do tego się nadaje znakomicie ,do poprawy formy i rywalizacji -słabo Nazywam siebie turystą wiec sportowy charakter jest dal mnie drugorzędny . I o turystyka mi się rozchodzi . Nie upieram sie dokładnie przy tym modelu ale jak już pisałem kryteria nawigacji sa w pierwszym poście. Dziękuję za rozmowe wszystkie posty są dobre i wartościowe niemniej jednak co do baterii jestem uparty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Nie przypadkiem Garmin segmentuje odbiorniki na "turystyczne", zasilane z niezmiernie popularnych ogniw alkalicznych/akumulatorków NiMH formatu R6 (AA) i "treningowe", zasilane wbudowanymi aku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoon666 Napisano 11 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Zobacz sobie jeszcze coś takiego http://corp.brytonsport.com/products?lang=eng Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 a czy takie coś jestr coś warte ? Garmin eTrex Summit mam możliwość kupienia tego za 220 PLNów .Ponoć mapy wgrane rok temu. Warte czy nie warte? jak to się ma w porównaniu do etrex 20 . który kosztuje ponad 800zł a może etrex 30 właściwie na aledrogo w tej samej cenie co Etrex 20 . ps. Zobacz sobie jeszcze coś takiegohttp://corp.brytonsport.com/products?lang=eng to mnie nie kręci jak nie sprzedają tego w Polsce i po Polsku nie mam obsługi oraz gwarancji. Ale fajne to tylko nie mieszkam w w UK czy Szwecji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zientas Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Do niedawna miałem ten sam problem ale udało mi się go rozwiązać. Ja używam Dakoty, Jest to model wyżej niż ten co ci polecają baterie starczają na piętnaście godzin a przy odpowiednim podświetleniu nawet na dłużej Mapy się nie martw są dostępne używa się z OpenStreetMap a co Ciekawe jak jedziesz jakąś ścieżką możesz się nanieść na mapę i w ciągu dwóch 3 dni i będzie dostępna na mapie a w ciągu dwóch trzech tygodni na warstwach z mapami rowerowymi. Ja w swojej okolicy uzupełniłem na mapach bardzo dużo ścieżek leśnych. Używaną Dakotę kupisz w granicach 400 do 600 zł Zarówno w dakocie jak i etrexie na początku będziesz musiał przyzwyczaić się do wyświetlanego obrazu ale naprawdę wystarcza bo nie patrzysz to jak w telewizor a zerkasz od czasu do czasu możesz też w domu zaplanować sobie trasę wgrać ją na urządzenie i poruszać się po zaplanowanej ścieżce jedynym ograniczeniem tych nawigacji jest trochę mała ilość punktów które możesz podać aby po nich nawigować. Ale bez problemu po niezbyt krętej i skomplikowanej drodze możesz zaplanować całodzienny wyjazd i Zmieści ci się to na jednym planie. Uważam że bardzo dobrze planujesz że nawigacja ma być na baterie Ja też jeżdżę z powerbankiem a nawet dwoma które służą do ładowania telefonów i często jest tak że brakuje w nich energii a ja na siłę szukam jakiegoś gniazdka dlatego nawigacja powinna być niezależna od zasilania telefonów. Ale równie dobrym rozwiązaniem jest zakup starej Noki która wytrzymuje 10 12 dni na ładowaniu Jeżeli nie potrzebujesz smartfona bajerów to taka Nokia ładowana raz wystarcza na jedną całą wyprawę albo przynajmniej na pół a całą energię w Power bankach można przeznaczyć na nawigację Zientas Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Dobry smartfon tez wytrzyma 5 dni na baterii (np Zenfone Max z bateria 5000 mAh) jak sie nie bedzie grac ani ogladac YT przez kilka godzin. Powerbanka mozna tez kupic na paluszki AA. Wtedy to problemu nie ma z niczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 verul Napisano 20 minut temu Dobry smartfon tez wytrzyma 5 dni na baterii (np Zenfone Max z bateria 5000 mAh) jak sie nie bedzie grac ani ogladac YT przez kilka godzin. Powerbanka mozna tez kupic na paluszki AA. Wtedy to problemu nie ma z niczym NIE BEZ POWODU NAPISAŁEM W PIERSZYM POŚCIE "Nie interesują mnie pancerne smartfony...." Nie chce tu dyskusji na temat smartfonów i power banków. Chcesz podyskutować nad wyzszością jednych nad drugimi to sobie załóz własny temat. a tu albo prosze na temat albo wcale. Admin powinien usunąć post wyżej i odrazu i ten co napisałem . Bez urazy ale tematu nie czytasz i temat posta zbacza z swojego "kursu " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 I dlaczego mnie atakujesz? Napisales pancerne i ja przeczytalem wlasnie to. Trzeba bylo napisac ze nie interesuja cie jakiekolwiek. Bo to co ja napisalem pancerne nie jest czyli nie lapie sie pod to wykluczenie. Zamiast wiec mnie wyzywac moze sam przeczytaj to co napisales tak jak ja to zrobilem. Pomysl z power bankiem ci podrzucilem, bo mogles na to nie wpasc. Nie interesuje cie to trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staryJanek Napisano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 nie miałem zamiaru ciebie i nikogo urazić . w całym wątku kilka razy dość jasno było napisane co ma być i czego nie chce widzieć , było napisane tez, ze mam power bank i do czego mi służy wiec nie czytałeś całości . A tego typu wpisy zmieniają kierunek dyskusji . Ale dzięki za chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoon666 Napisano 18 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 a czy takie coś jestr coś warte ? Garmin eTrex Summit mam możliwość kupienia tego za 220 PLNów .Ponoć mapy wgrane rok temu. Warte czy nie warte? jak to się ma w porównaniu do etrex 20 . który kosztuje ponad 800zł a może etrex 30 właściwie na aledrogo w tej samej cenie co Etrex 20 . ps. to mnie nie kręci jak nie sprzedają tego w Polsce i po Polsku nie mam obsługi oraz gwarancji. Ale fajne to tylko nie mieszkam w w UK czy Szwecji Jest polski dystrybutor i serwis Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.