Skocz do zawartości

[licznik] Sigma Rox 7.0 kilka pytań

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam kilka pytań dot licznika Sigma ROX 7

1. Czy do transmisji danych (wczytywanie tras i sciaganie) potrzebna jest stacja dokujaca?

2. Czy uchwyt z wysiegnikiem od wersji Rox 8,9 bedzie kompatybilny?

3. Czy klucz do Data Center z kompletu bedzie kompatybilny z wersja 4 i 5?

Z góry dziękuję za informację.

Napisano

Ok, widze ze nie widze odpowiedzi a licznik juz do mnie dotarl i co nieco sie dowiedzialem. Do komunikacji z komputerem nie potrzeba stacji dokujacej, przewod micro usb z zestawu ogarnia temat. Klucz do DataCenter aktywuje wersje 5 a podstawki od rox 8,9 nie pasuja.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

1. Czy do transmisji danych (wczytywanie tras i sciaganie) potrzebna jest stacja dokujaca?

Ze strony producenta:

DATA CENTER Connection via USB

Może nie ma już stacji dokującej, ale kabelek USB to też nie szczyt technologii. W mojej ocenie brak komunikacji bezprzewodowej jest wstydliwy w 2016 r. No ale przynajmniej urządzenie jest względnie budżetowe.

Napisano

Jest kilka rzeczy ktore sa dla mnie co najmniej dziwne w tym liczniku ale jednak za te pieniądze zdecydowanie spełnia moje oczekiwania. Np. podczas jazdy (na postoju również) nie ma opcji wyświetlenia temperatury, dopiero po sciagnieciu trasy na kompa w Data Center widac pomiar, dla mnie bez sensu bo to nie jest dostępna funkcja tylko jakiś tam pomiar. Ogolnie to solidny licznik gps ma proste menu, stabilnie działający GPS i zdecydowanie więcej zalet niz wad.

Napisano

O czyli już masz. Udało Ci się przetestować czas pracy na baterii? Jestem ciekaw jak ich zapewnienie "up to 13 hours" ma się do rzeczywistości.

Śmieszna sprawa z tą temperaturą. Spis funkcji sugeruje, że da się wyświetlać aktualną, minimalną i maksymalną temperaturę. Żeby było zabawniej: ja ostatecznie kupiłem sobie Garmina 520. Tam wskazanie temperatury mogę sobie ustawić, gdzie chcę. Wskazuje z dokładnością do 0,1 stopnia. Tylko co  z tego, skoro mierzy z dużym błędem - zaniża o 3-4 stopnie. Problem znany, Garmin nic z tym nie robi. Niby drobiazg, ale boli że tak droga zabawka nie potrafi zrobić tego, co licznik za 100 zł robi rewelacyjnie.

Napisano

Ładowałem raz rox-a po zakupie i 3ma do dzisiaj. W sumie przejechał z aktywnym gps w roli nawigacji ok 5h bo warunkow na wiecej km póki co nie ma. Mysle ze czas pracy na jednym ładowaniu będzie pozytywny czego nie mozna powiedzieć o odczycie temperatury ktorych nie ma, he.

Napisano

Pierwsze cykle ładowania mogą być niemiarodajne. U mnie na razie z 10 godzin jazdy z 520ką i w typowych warunkach powinno byc ok. 7% baterii na godzinę, więc zapowiada się akceptowalnie.

Napisz, jak zbierzesz wiecej danych. Choćby to miało być wiosną.

Napisano

Na pewno bardzo duza zaleta jest rejestrowanie trasy i eksport pliku gpx do endomondo. Znikna z kierownicy smartfon w moim przypadku. Podoba mi sie tez Data Center i sposob projektowania tras oraz kod do pełnej wersji w pakiecie z licznikiem (np z sigma sts 12.12 jest 50% znizki). Gabaryty rox 7.0 rowniez sa kolejnym pozytywem, np przy montazu na mostku 100mm wchodzi na styk i ładnie sie przy tym prezentuje. Jak juz wczesniej wspomniałem gps działa stabilnie w parze z funkcja nawigacji. Ta z koleji prowadzi dokładnie i ma w opcjach ciekawa funkcie (prowadz z powrotem). Auto pauza rowniez działa jak nalezy.

Ogólnie, jak na razie brakuje mi tylko temperatury. Poza tym same zalety :-) Jak tylko cos ciekawego zaobserwuje dam znac.

Napisano

7c14036086a1847fgen.jpg

Wygląda na to ze bedzie pasował do rox 7.0 (i zapewne do 11) uchwyt z wysiegnikiem dedykowany do Garmina. Rozni sie tylko wymiarem 12mm/14mm foto wyzej to org podstawka sigmy.

Zamowilem, sie zobaczy :-)

Napisano

A więc tak. Jak by ktoś chciał zamontować sobie Sigmę Rox 7.0 na uchwycie z wysiegnikiem (typu garmin, mio) to śmiało mozna to zrobic bez żadnych przeróbek na uchwycie dedykowanym do Nawigacji Garmina.

Nizej na foto porownanie z oryginalna podstawka Sigmy oraz zamontowany gps na wysiegniku do Garmina by Sram.

74069fb4e86d1a7bgen.jpg

235c8a118387ac73gen.jpg

Napisano

Nie do końca, na foto instrukcja SRAM od uchwytu :-)

545d690c729ad5c7gen.jpg

Mi bardziej pasuje nad mostkiem wizualnie i praktycznie. Dał bym na uchwycie od Sigmy na mostek ale on jest stworzony do okrągłych mostków a ja mam kwadratowy i nie dało się stabilnie założyć.

Napisano

Licznik jest zupelnie w innej pozycji niz na uchwycie przymocowanym do mostka. Jest wyzej to raz a dwa jest praktycznie na rowni z mocowaniem kierownica/mostek wiec sporo wyżej niz przy org uchwycie.

7a8786c398e160c5gen.jpg

1466e3bf576487cagen.jpg

Próbowałem przed i na mostku, zdecydowanie lepiej siadło nad :-)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Niechcący (sam nie wiem jak) udało mi się odpalić odczyt temperatury w czasie treningu. Z tego co zdążyłem zapamiętać należy przytrzymać dłużej przycisk + pojawi się taki widok

2fbcdc3510e0e604gen.jpg

Następnie wybrać temperatura

9db07f2e9c4bedb5gen.jpg

Pojawia się 3 wskazania, aktualna temperatura, minimalna i maksymalna

8292002c0ee26f39gen.jpg

Trochę to zakręcone ale przynajmniej jest odczyt online :-)

Napisano

Widzę, że kolega ma pojęcie na temat sigmy 7.0. Mocno zastanawiam się nad kupieniem tego licznika, mam jednak kilka pytań, na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi:

1. na jakiej zasadzie ten licznik mierzy aktualna prędkość, czy tylko na podstawie GPS, czy może ma osobny czujnik na kole,

2. czy można dokupic do niego czujnik kadencji  i tętna,

3. czy można przesyłać dane treningu do endomondo.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Napisano

Witam

1. Prędkość mierzona jest GPS

2. Nie ma opcji podpięcia czujników

3. Tak, można wyexportowac zapisana trase (plik gpx) w Data Center i wkleić go do endomondo.

Napisano

Niestety, odpowiedzi generują kolejne pytania :)

1. skoro prędkość jest z GPS-a, to czy jest ona tak samo dokładna i dynamicznie zmienna jak z czujnika na kole,

2. czy pomiar wysokości jest generowany z dużym opóźnieniem i czy można go uznać za wiarygodny.

Dzięki za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...