Eldo Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Witam. Mam kilka pytań dot licznika Sigma ROX 7 1. Czy do transmisji danych (wczytywanie tras i sciaganie) potrzebna jest stacja dokujaca? 2. Czy uchwyt z wysiegnikiem od wersji Rox 8,9 bedzie kompatybilny? 3. Czy klucz do Data Center z kompletu bedzie kompatybilny z wersja 4 i 5? Z góry dziękuję za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Ok, widze ze nie widze odpowiedzi a licznik juz do mnie dotarl i co nieco sie dowiedzialem. Do komunikacji z komputerem nie potrzeba stacji dokujacej, przewod micro usb z zestawu ogarnia temat. Klucz do DataCenter aktywuje wersje 5 a podstawki od rox 8,9 nie pasuja. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 29 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Czy licznik jest rozbieralny, aby wymienić samodzielnie baterię ? Dzięks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Raczej nie rozbieralny bo w tym liczniku nie ma bateryjki tylko akumulatorek ktory sie laduje przez usb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 29 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Wiem ze jest aku. Rox 10 jest nierozbieralna, a jak ostatnio oglądałem na zdjęciach 7 i 11 to one maja od spodu chyba 6 śrubek na imbus/gwiazdkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Gwiazdki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ellie Napisano 30 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Jeśli idzie o ścisłość, to torx. Bo jednak pojęcie gwiazdki bywa czasem mylące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Raczej mikro torx-ik :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 30 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 1. Czy do transmisji danych (wczytywanie tras i sciaganie) potrzebna jest stacja dokujaca? Ze strony producenta: DATA CENTER Connection via USB Może nie ma już stacji dokującej, ale kabelek USB to też nie szczyt technologii. W mojej ocenie brak komunikacji bezprzewodowej jest wstydliwy w 2016 r. No ale przynajmniej urządzenie jest względnie budżetowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Jest kilka rzeczy ktore sa dla mnie co najmniej dziwne w tym liczniku ale jednak za te pieniądze zdecydowanie spełnia moje oczekiwania. Np. podczas jazdy (na postoju również) nie ma opcji wyświetlenia temperatury, dopiero po sciagnieciu trasy na kompa w Data Center widac pomiar, dla mnie bez sensu bo to nie jest dostępna funkcja tylko jakiś tam pomiar. Ogolnie to solidny licznik gps ma proste menu, stabilnie działający GPS i zdecydowanie więcej zalet niz wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 30 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 O czyli już masz. Udało Ci się przetestować czas pracy na baterii? Jestem ciekaw jak ich zapewnienie "up to 13 hours" ma się do rzeczywistości. Śmieszna sprawa z tą temperaturą. Spis funkcji sugeruje, że da się wyświetlać aktualną, minimalną i maksymalną temperaturę. Żeby było zabawniej: ja ostatecznie kupiłem sobie Garmina 520. Tam wskazanie temperatury mogę sobie ustawić, gdzie chcę. Wskazuje z dokładnością do 0,1 stopnia. Tylko co z tego, skoro mierzy z dużym błędem - zaniża o 3-4 stopnie. Problem znany, Garmin nic z tym nie robi. Niby drobiazg, ale boli że tak droga zabawka nie potrafi zrobić tego, co licznik za 100 zł robi rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ładowałem raz rox-a po zakupie i 3ma do dzisiaj. W sumie przejechał z aktywnym gps w roli nawigacji ok 5h bo warunkow na wiecej km póki co nie ma. Mysle ze czas pracy na jednym ładowaniu będzie pozytywny czego nie mozna powiedzieć o odczycie temperatury ktorych nie ma, he. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Pierwsze cykle ładowania mogą być niemiarodajne. U mnie na razie z 10 godzin jazdy z 520ką i w typowych warunkach powinno byc ok. 7% baterii na godzinę, więc zapowiada się akceptowalnie. Napisz, jak zbierzesz wiecej danych. Choćby to miało być wiosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Na pewno bardzo duza zaleta jest rejestrowanie trasy i eksport pliku gpx do endomondo. Znikna z kierownicy smartfon w moim przypadku. Podoba mi sie tez Data Center i sposob projektowania tras oraz kod do pełnej wersji w pakiecie z licznikiem (np z sigma sts 12.12 jest 50% znizki). Gabaryty rox 7.0 rowniez sa kolejnym pozytywem, np przy montazu na mostku 100mm wchodzi na styk i ładnie sie przy tym prezentuje. Jak juz wczesniej wspomniałem gps działa stabilnie w parze z funkcja nawigacji. Ta z koleji prowadzi dokładnie i ma w opcjach ciekawa funkcie (prowadz z powrotem). Auto pauza rowniez działa jak nalezy. Ogólnie, jak na razie brakuje mi tylko temperatury. Poza tym same zalety :-) Jak tylko cos ciekawego zaobserwuje dam znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wygląda na to ze bedzie pasował do rox 7.0 (i zapewne do 11) uchwyt z wysiegnikiem dedykowany do Garmina. Rozni sie tylko wymiarem 12mm/14mm foto wyzej to org podstawka sigmy. Zamowilem, sie zobaczy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 A więc tak. Jak by ktoś chciał zamontować sobie Sigmę Rox 7.0 na uchwycie z wysiegnikiem (typu garmin, mio) to śmiało mozna to zrobic bez żadnych przeróbek na uchwycie dedykowanym do Nawigacji Garmina. Nizej na foto porownanie z oryginalna podstawka Sigmy oraz zamontowany gps na wysiegniku do Garmina by Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 A tak się prezentuje live :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Heretyku, ten uchwyt to po to takie ramię ma, żeby to przed mostkiem umieścić a nie na nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Nie do końca, na foto instrukcja SRAM od uchwytu :-)Mi bardziej pasuje nad mostkiem wizualnie i praktycznie. Dał bym na uchwycie od Sigmy na mostek ale on jest stworzony do okrągłych mostków a ja mam kwadratowy i nie dało się stabilnie założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Ale jaja, ani jednego zdjęcia takich mocowań nie widziałem "nad mostkiem". Dobre! A licznik bardzo mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Licznik jest zupelnie w innej pozycji niz na uchwycie przymocowanym do mostka. Jest wyzej to raz a dwa jest praktycznie na rowni z mocowaniem kierownica/mostek wiec sporo wyżej niz przy org uchwycie. Próbowałem przed i na mostku, zdecydowanie lepiej siadło nad :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Niechcący (sam nie wiem jak) udało mi się odpalić odczyt temperatury w czasie treningu. Z tego co zdążyłem zapamiętać należy przytrzymać dłużej przycisk + pojawi się taki widok Następnie wybrać temperatura Pojawia się 3 wskazania, aktualna temperatura, minimalna i maksymalna Trochę to zakręcone ale przynajmniej jest odczyt online :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeszek Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Widzę, że kolega ma pojęcie na temat sigmy 7.0. Mocno zastanawiam się nad kupieniem tego licznika, mam jednak kilka pytań, na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi: 1. na jakiej zasadzie ten licznik mierzy aktualna prędkość, czy tylko na podstawie GPS, czy może ma osobny czujnik na kole, 2. czy można dokupic do niego czujnik kadencji i tętna, 3. czy można przesyłać dane treningu do endomondo. Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam 1. Prędkość mierzona jest GPS 2. Nie ma opcji podpięcia czujników 3. Tak, można wyexportowac zapisana trase (plik gpx) w Data Center i wkleić go do endomondo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeszek Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Niestety, odpowiedzi generują kolejne pytania 1. skoro prędkość jest z GPS-a, to czy jest ona tak samo dokładna i dynamicznie zmienna jak z czujnika na kole, 2. czy pomiar wysokości jest generowany z dużym opóźnieniem i czy można go uznać za wiarygodny. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.