TexonBikes Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Cześć Wzięło mnie na reanimowanie starego MTB i mam problem z wyborem kół. Chcę kupić nowy zestaw, jak najtaniej ale żeby były już łożyska maszynowe w piastach, a obręcze pod V-brake. Znalazłem koła na obręczach Rodi Scorpion ale tylna piasta jest na wolnobieg. Teraz moje pytanie, czy warto się w to pakować? Problem w tym, że na kasecie takie koła kosztują ponad 100zł więcej. Pozdrawiam Wojtek
seraph Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Pakować się w wolnobieg na maszynach warto? Ja bym wolał już kasetę na kulkach. Jak Ci się ośka w piaście z "maszynowymi" łożyskami wygnie to skąd weźmiesz nową? A tak na marginesie to ta rama nie jest warta takich kół. Fajnie, że chcesz odnowić rower, ale tutaj najtańsze koła pod kasetę (nawet używane) wystarczą jak zadbasz, bo na takiej ramie i tak nie poszalejesz na tyle, żeby to nie wytrzymało.
Gość Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Ja bym raczej nie pakował za dużo kasy w taki rower, już nawet nie mówiąc o kołach na maszynach. Kulki nie są złe. Tak lekko off- topem: O co chodzi z kątem główki tej ramy? Ma jakiś bardzo dziwny kąt czy to takie złudzenie optyczne bo górna rura jest równoległa do ziemi?
TexonBikes Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedzi. Nie mam zamiaru szaleć na tym rowerze tzn. skakać dropów po 2 metry i katować go na rockgardenach w górach- od tego mam zjazdówkę. To ma być rower treningowy i do rekreacyjnej jazdy i najcięższą traskę jaką zobaczy to chyba twister na Koziej. Czyli kółka na piastach Shimano Acera i obręczach Rodi Viper dadzą radę?
Tatanka Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 bo górna rura jest równoległa do ziemi? W starych rowerach mtb ze sztywnym widelcem to standard,a na pewno bardzo częste
Gość Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 To akurat wiem, bo miałem dwa takie. Natomiast zaciekawił mnie kąt główki ramy, który z tej perspektywy wydaje się bardzo duży
Tatanka Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Zobacz ten https://www.google.pl/search?q=stary+rower+mtb&biw=1745&bih=864&tbm=isch&imgil=-AfwANtGt8dlhM%253A%253BB-jP5HNBqroQ9M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.bikestats.pl%25252Frowery%25252FMTB_5834_3438.html&source=iu&pf=m&fir=-AfwANtGt8dlhM%253A%252CB-jP5HNBqroQ9M%252C_&usg=__mrz-ZUUNWbW_eHNr8_sE_dfFSxI%3D&dpr=1.1&ved=0ahUKEwi3govjjpTQAhVCWSwKHanTAPMQyjcIJg&ei=5B8fWLeAGMKysQGpp4OYDw#imgrc=_gJKMLwdEgUbKM%3A
firefoks Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Warto przejść na kasetę. Chciałem odpowiedzieć krótko i zwięźle i tak wyszło
TexonBikes Napisano 6 Listopada 2016 Autor Napisano 6 Listopada 2016 Czyli powiadacie że nie na w ogóle sensu bawić się z tym rowerkiem? Liczyłem że musiałbym wydać koło 400-500zł żeby rowerek jeździł, ma to sens? Ogólnie to chciałbym spróbować jazdy w XC, pojechać na jakieś zawody i zobaczyć czy mi spasuje- fajnie byłoby startować w czymś poza DH, tak bardziej na luzie. Chyba że zbierać na jakiegoś używanego 29era koło 1700zł, tylko musiałbym czekać.
seraph Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Jest sens się bawić pod warunkiem, że nie chcesz budować z tego nic ponad zimówkę/dojazdówkę i najlepiej zrobić to na używanych częściach. Na takim rowerze na zawodach XC to się możesz co najwyżej poirytować, bo geometrii do tego to on nie ma wcale i okropnie będzie Cię to ograniczać. Owszem przejechać się da, ale bez nadziei i bez szans raczej - kompletnie na luzie i dla fanu, ale zamontuj mu dobre V-ki
modrzew Napisano 6 Listopada 2016 Napisano 6 Listopada 2016 Wyczyścić i nasmarować to co potrzeba, wymienić co zużyte, dodać to czego brakuje, oczywiście używane lub najtańsze sensowne i będzie bułkowóz jak ta lala - nie żal bedzie pod sklepem zostawić. Albo na zimę na dojazdy czy do treningu. Oczywiście dla beki można wystartować w jakimś maratonie, wszak to noga podaje, a ta konstrukcja może przysporzyć dodatkowych wrażeń
TexonBikes Napisano 7 Listopada 2016 Autor Napisano 7 Listopada 2016 No to chyba tak zrobię, kupię te koła ( chyba że znajdę tańsze używki ), suport ( Accent BB-40 będzie dobry? ), stery, kasetę ( może będzie jakaś używana ), szerszą kierownicę i hamulce, jakieś opony używki i bloki Egg Beater-y ( mam w zjazdówce Mallety więc muszę takie kupić ) używki tak żeby zamknąć się w tych 500zł. Korbę mam Shimano STX 42-32-22, do tego przerzutkę Shimano Sora więc wykorzystam te części. Mam tylko jedno pytanko co do hamulców, kupować V-ki Tektro 855 i klamki Tektro na dwa palce czy jest coś jeszcze tańszego i godnego uwagi? Edit: Te kółka chyba są lepsze od tamtych, piasty na maszynach ( tak wyczytałem w internetach ) i do tego mocniejsza obręcz i kaseta w cenie. http://allegro.pl/show_item.php?item=6578299630&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62#thumb/3
Hetman Napisano 7 Listopada 2016 Napisano 7 Listopada 2016 Jak chcesz tym gdzieś startować to rozejrzyj się za sterami bez gwintu. Tam jest 1" czy 1-1/8"? Jeśli 1" to niestety trudniej będzie ale też powinno się coś dać znaleźć. Oczywiście widelec do zmiany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.