MarcinKowalczyk Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Życie mojej starej przerzutki skończyło się juz dawno temu. Teraz uzbierałem na nią kasę. Mam około 110zł. Zastanawiam się, czy w tym przedziale cenowym kupić srama x-gen, czy może deore xt. A może polecicie coś innego? I jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli na największym blacie korby mam 42z, to czy będzie mi sprawnie działała z nią przerzutka pod 44z? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl1987 Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Powiedz coś więcej o tym napędzie. Jaką przerzutke masz z tyłu, jaki łańcuch i jakie korby. Co do tych zębów to jeżeli przerzutka ma ograniczenie 44z to 42 wejdzie na bank (przynajmniej ja tak to rozumiem). Napisz jeszcze model manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 20 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Z tyłu sram X-7, Triggery sram x-7, lańcuch lx, korby shimano c201...cos jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 bierz X-Gena, obsługuje linie łańcucha w większym zakresie. używam sam i jestem bardziej zadowolony niz z XT-ka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 20 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2006 bierz X-Gena, obsługuje linie łańcucha w większym zakresie. O co chodzi z tym, że obsługuje w większym zakresie linie łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 to znaczy w prostym przełożeniu, że daje Ci pewną swobodę w wyborze suportu i korby. poszukaj na forum troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Z tyłu sram X-7, Triggery sram x-7, lańcuch lx, korby shimano c201...cos jeszcze? Bierz srakę jak lubisz jednolity osprzęt. Xgen jest ograniczony ilością zębów, max 44 zęby, więc jeśli pomyślisz kiedyś o wymianie korby na większą, będziesz zmuszony do zakupu nowej przerzutki. Jak masz w nosie jednolity sprzęt to bierz deore, poziom tego x7 co masz obecnie, a tańszy od x-gena i potrafi obsłużyć 48 zębów, ze 60 zł niecałe kosztuje wersja 2006. to znaczy w prostym przełożeniu, że daje Ci pewną swobodę w wyborze suportu i korby. poszukaj na forum troszkę No... zwłaszcza przy wybrze korby z blatem 48 zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 20 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Bierz srakę jak lubisz jednolity osprzęt. Xgen jest ograniczony ilością zębów, max 44 zęby, więc jeśli pomyślisz kiedyś o wymianie korby na większą, będziesz zmuszony do zakupu nowej przerzutki. Jak masz w nosie jednolity sprzęt to bierz deore, poziom tego x7 co masz obecnie, a tańszy od x-gena i potrafi obsłużyć 48 zębów, ze 60 zł niecałe kosztuje wersja 2006. No... zwłaszcza przy wybrze korby z blatem 48 zębów. No w mtb raczej sie więcej niż 44z nie używa. A przynajmniej ja nie planuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A przynajmniej ja nie planuje. To bierz srakę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 ja właśnie wymieniłem XT (FD-M760) na x-gena , w XT po 5 miesiącach urwała sie sróba mocujaca linkę i byłem zmuszony do zmiany. x-gen o niebo lepszy nic nie trze leciutko chodzi poezja , xt uratowałem i dam go do zimówki . Ale jeśli chodzi o kulture pracy to sram x-gen jest doskonały i w mojej ocenie lepszy od sh alivio, lx i xt a takie dotychczas miałem u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fei Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 x - gen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 pytanie do uzytkownikow x-gena: widze ze przerzutka jest takiego kształtu jak shimanowski typ standard. czy obejma mocujaca przerzutki jest w stostunku do wozka przerzutki na tej samej wysokosci? moze wyzej albo nizej? typ standard nie wchodzi po prostu u mnie bo w miejscu zamocowania obejmy od przerzutki znajduje sie juz zagiecie ramy - mam fulla o takim ksztalcie ramy. obejma musialaby byc nizej niz w shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Wydaje mi się, że jest trochę wyżej niż w shimano, jednak pewności nie mam... Obejma od Deore wypadała mi dokładnie w miejscu śruby od bidonu, X-gen jest natomiast ciut ponad nią. Najlepiej będzie jak pójdziesz z rowerem do sklepu i przymierzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 tja - musialaby byc w tym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zychbike Napisano 6 Października 2006 Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Doradźcie. składam napęd, mam korbę - deore LX 48/36/26, przerzutkę przód - deore XT, kasete deore XT 9-cio rzędową, i zastanawiam się nad przerzutką na tył... planowałem deore XT ale słyszałem że sram X jest precyzyjniejszy i po prostu lepszy. 1- czy sram będzie działał z moimi podzespołami? 2- czy pomiędzy X-7 a X-9 jest duża różnica? 3- i dlaczego X-9 jest droższy o ok. 100 zł od XT? a właściwie podstawowe pytanie czy sram obsługuje korbe 48T ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 1- jakie masz manetki ? 2- nie, zasadniczo różnica tylko w masie oraz łożyskowaniu kółeczek 3- za jakość się płaci Podstawowa odpowiedź - co ma 48T do przerzutki tylnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zychbike Napisano 7 Października 2006 Udostępnij Napisano 7 Października 2006 manetki mam DC acera X 8 więc muszę i tak zmienieć (na RF raczej) no to jak można tomoże zrobie tak: manetki i tylna przerzutka srama x7 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajman Napisano 10 Października 2006 Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Doradźcie. składam napęd, mam korbę - deore LX 48/36/26, przerzutkę przód - deore XT, kasete deore XT 9-cio rzędową, i zastanawiam się nad przerzutką na tył... planowałem deore XT ale słyszałem że sram X jest precyzyjniejszy i po prostu lepszy. 1- czy sram będzie działał z moimi podzespołami? 2- czy pomiędzy X-7 a X-9 jest duża różnica? 3- i dlaczego X-9 jest droższy o ok. 100 zł od XT? 3- różnica cenowa pomiędzy X-9 a Xt jest mniejsza. XT - 130-150 zł (179 za model 2007), X-9 - 205 zł Pamiętaj, że zmiana systemu wiąże się z nieodwracalną zmianą manetek. A to już kwestia gustu i stylu jazdy który preferujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisss 1989 Napisano 21 Października 2006 Udostępnij Napisano 21 Października 2006 shimano shimano shimano:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 23 Października 2006 Udostępnij Napisano 23 Października 2006 x-gen ale tak naprawdę moim skromnym zdaniem nie odczujesz różnicy. x-gen ma zdaje się silniejszą sprężynę i węższą prowadnicę. Ciężej go trochę ustawić. Ale jak masz wybór to bierz x-gena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mooncycle Napisano 25 Października 2006 Udostępnij Napisano 25 Października 2006 2- czy pomiędzy X-7 a X-9 jest duża różnica? Poczekaj do następnego roku bo X-7 '07 będzie to obecna X-9, w cenie tegorocznej 7:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.