GrzegorzGrz Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Hejo, Wiadomo jakie mamy zimy w dużych miastach. Do tej pory jeździłem w butach stricte MTB ale coraz częściej wracam z pracy z przemoczonymi nogami. Szukam butów, które połączyłyby komfort jazdy SPD oraz chodzenia, przy czym dałyby radę w czasie polskiej zimy. Bardzo podobają mi się Mavic Crossride Elite ale mojego rozmiaru 42 nie sposób już nigdzie dostać. Rozważam też SH-MT44 lub SH-MT54. Northwave robi ale smutno czarne modele albo mega oczone co nie do końca mi się podoba Czy ktoś ma doświadczenie z butami SPD na chłodniejsze warunki i mógłby coś polecić. Interesuje mnie but o długości wkładki 26,5cm i też raczej nie za duży traktor (XM7 lub XM9 uwazam ze sa zbyt ciezkie). Nie musi być gore tex - np. w w butach biegowych go nie lubię bo woda, która wpada do środka nie ma już jak uciec. Poza tym takie buty długo schną. Pozdro, Greg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 O MT54 w sieci piszą, że przewiewne. Więc ani na chłodniejsze dni, ani na mokre warunki. O ile XM9 faktycznie duże, do XM7 nie są większe od MT54. Sam szukam podobnych butów - mój wątek http://www.forumrowerowe.org/topic/210890-buty-buty-spd-turystyczne-membrana-vibram/ i zdecydowanie celuję w jakieś właściwości wodochronne. Na allegro masz w super cenie Lake MX100. Może trafisz rozmiar. Sam się przymierzałem, ale niestety modelu na Vibramie w moim rozmiarze nie ma. Ale same buty całkiem OK - miałem w ręku (wersję bez Vibram). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Na taka podoge jak teraz, idealne sa Sidi Diablo, w ostatnia niedziele zrobilem w nich 120km, ponad 5h bujania sie po mokrych nawierzchniach, 2 razy deszcz mnie złapał i nie poddaly sie. Dlatego jestem juz przekonany co do zasadnosci ceny :-)) Ale nie da sie w nich chodzic komfortowo Wedlug mnie buty na teraz muszą być za kostkę i najlepiej z jakiegoś goretexu. Pierwsze słyszę, ze buty goretexowe długo schną. Jeżdżę już czwarty sezon w goretexowych chodaczkach i zero problemów z wysychaniem. EDYTa: jeszcze pytanie co dla kogo znaczy ze długo schna, moje buty zawsze z tego co piamietam nastepnego ranka były do jazdy jesli poprzedniego popoludnia mialy mokre jazdy Dlugo to schną softshelle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Kilkanaście sezonów zimowych eksperymentowałem z różnego rodzaju butami SPD wraz z ochroną kupną lub samoróbką i w tym roku dojrzałem do zakupów butów Shimano XM9. Owszem nie są to miękkie kapcie ale porządny but na bardzo nieprzyjazne warunki. Termika w nim jest zależna od skarpety gdyż nie posiada najmniejszego ocieplenia. Jednak but jest nieprzewiewny ani nieprzemakalny więc termika stopy długo się utrzymuje na komfortowym poziomie nawet podczas kilknasto minutowego zimnego deszczu. Ja polecam go z zastrzeżeniem, że nie jest to but stricto zimowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzGrz Napisano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Udało mi się znaleźć w intenetach ten bucik: http://sportstore.pl/product-pol-5691-Buty-rowerowe-NORTHWAVE-Expedition-GTX-VIBRAM-GORE-TEX-MTB-SPD.html NORTHWAVE Expedition GTX VIBRAM potestujemy przez zimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 O MT54 w sieci piszą, że przewiewne. Więc ani na chłodniejsze dni, ani na mokre warunki. O ile XM9 faktycznie duże, do XM7 nie są większe od MT54. Sam szukam podobnych butów - mój wątek http://www.forumrowerowe.org/topic/210890-buty-buty-spd-turystyczne-membrana-vibram/ i zdecydowanie celuję w jakieś właściwości wodochronne. Na allegro masz w super cenie Lake MX100. Może trafisz rozmiar. Sam się przymierzałem, ale niestety modelu na Vibramie w moim rozmiarze nie ma. Ale same buty całkiem OK - miałem w ręku (wersję bez Vibram). ciekawe skąd taka spoko cena tych mx100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Udało mi się znaleźć w intenetach ten bucik: http://sportstore.pl/product-pol-5691-Buty-rowerowe-NORTHWAVE-Expedition-GTX-VIBRAM-GORE-TEX-MTB-SPD.html NORTHWAVE Expedition GTX VIBRAM potestujemy przez zimę Płytki but. Zdecydowanie bardziej letni niż zimowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 w jaki budżet trzeba celować aby kupić coś na dłużej niż 1 sezon, najlepiej za kostkę na temp. od 0 do -10'C z spd do jazdy mtb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 600 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzGrz Napisano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 No wlasnie... za nowe NORTHWAVE Expedition GTX VIBRAM zaplacilem 235 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 w jaki budżet trzeba celować aby kupić coś na dłużej niż 1 sezon, najlepiej za kostkę na temp. od 0 do -10'C z spd do jazdy mtb? Jak już napisano, 600 zł. Chyba, że trafisz na wyprzedażach swój numer, np. http://sportstore.pl/product-pol-4842-Buty-rowerowe-NORTHWAVE-Frontier-VIBRAM-MTB-SPD.html Ja bym brał, gdyby nie minirozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.