Risardo Napisano 3 Listopada 2016 Napisano 3 Listopada 2016 Na początek mały opis sytuacji. Po małym remanencie wujkowej piwnicy,okazało się,że kurzy się tam zapomniany rowerek. Jakaś starsza rama ,malowana,więc ciężko coś powiedzieć chyba jakiś giant, amortyzowana dwupółkowym marzocchi bomberem (też malowany więc ciężko o konkretny model). Amortyzator jest uszkodzony,rama i reszta osprzętu w bardzo dobrym stanie. Rowerek przyda mu się do wypadów do parku ,i to byłoby najbardziej ekstremalne wykorzystanie w terenie. Amortyzator do wyrzucenia,pierwszy pomysł,zastąpienie sztywniakiem,ale tu pojawiają się problemy. W obecnej geometrii siedzi mu się nawet całkiem nieźle,nie ma szans na sztywniaka o podobnych wymiarach,od środka piasty do dołu główki ramy to aż 53cm. Kąt główki +- 65' rura to 28,6 koła oczywiście 26' Jak to ugryźć żeby nie darło pedałami po ziemi ?
Tatanka Napisano 3 Listopada 2016 Napisano 3 Listopada 2016 Force ma widelec o długości 47 cm pod koła 29 .Odejmując wstępne ugięcie to zostaje już mniejsza różnica.Do tego załóż koło 27,5na przód i prawie wyjdzie na zero
Risardo Napisano 3 Listopada 2016 Autor Napisano 3 Listopada 2016 Też myślałem o większym kole,ale to być max budżetowa zmiana,ale chyba bez tego ciężko będzie coś zdziałać.
Tatanka Napisano 3 Listopada 2016 Napisano 3 Listopada 2016 Jeśli główka na widelcu 47 cm obniży się ok 2-3 cm,to suport będzie niżej ok 5-10 mm.Przy jeździe po ścieżkach nie będzie tragedii.Jaka jest długość ramion korby?
Grizzli Napisano 4 Listopada 2016 Napisano 4 Listopada 2016 sa stalowe widelce (np. charge) o a-c 510mm
itr Napisano 4 Listopada 2016 Napisano 4 Listopada 2016 zmierz wysokość suportu zanim zdecydujesz o długości widelca, nie bój się krótszego, on nie bedzie się uginać, niski suport to zaleta jeśli nie jest nizej niż 29, no chyba że ekstremalnie dużo korzeni na ulubionych ścieżkach
Risardo Napisano 4 Listopada 2016 Autor Napisano 4 Listopada 2016 sa stalowe widelce (np. charge) o a-c 510mm Info przydatne,ale nie widzę nigdzie stalówek w tym rozmiarze,jedynie carbony w kosmicznych cenach (kosmicznych jak na rower o takim przeznaczeniu). nie bój się krótszego, on nie bedzie się uginać, niski suport to zaleta jeśli nie jest nizej niż 29, no chyba że ekstremalnie dużo korzeni na ulubionych ścieżkach Oczywiście,nie musi być aż tak wysoko jak stary amor,trochę niżej może być,po prostu ta geometria pasuje przyszłemu użytkownikowi.
itr Napisano 4 Listopada 2016 Napisano 4 Listopada 2016 geometria i jej pasowanie to rzecz względna, bez amortyzacji może być na tyle inaczej, że trudno spekulować,sztywny czoper na podjazdach może drażnić, nie wiem do jakiej ramy była wrzucona ta dwupółka, czy ktoś podniósł klasyczną ramę czy rower był od razu z kątami do szaleństw , dlatego uczulam, żeby się zastanowić przed reinkarnacją ps29 miałem na myśli cm nad ziemią
modrzew Napisano 4 Listopada 2016 Napisano 4 Listopada 2016 Wrzuć zdjęcie, co by nie było że to jakiś makrokesz a nie Dżajant z Bąberem
Risardo Napisano 4 Listopada 2016 Autor Napisano 4 Listopada 2016 rower był od razu z kątami do szaleństw To nieużywany rower kuzyna do średnich szaleństw,teraz od kilku lat w piwnicy. co by nie było że to jakiś makrokesz a nie Dżajant z Bąberem Raz,rama malowana,to wystarczy ,że pomierzyłem sobie kąty. Znajdź mi tak wysokiego makrokesza,nie robiłbym z siebie durnia wymyślając bzdety. Z drugiej strony ,nic nie wnosisz do tematu,i nic nie muszę ci udowadniać. Poprzednicy natomiast sporo pomogli.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Listopada 2016 Mod Team Napisano 4 Listopada 2016 http://www.ebay.co.uk/itm/CHARGE-29ER-RIGID-MOUNTAIN-BIKE-BICYCLE-MTB-FORK-DISC-MOUNT-NEW-BLACK-FREE-P-P-/261740453845?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&var=&hash=item3cf0f25fd5 Przemyt UK-PL właśnie uaktualnia się... http://www.forumrowerowe.org/topic/205416-planet-xon-oneinne-w-uk-wspolne-zagraniczne-zakupy-cykliczne/page-22?do=findComment&comment=1915580 Szacunek... I.
Risardo Napisano 4 Listopada 2016 Autor Napisano 4 Listopada 2016 Tatanka,wiem te z linku IvanaMTB są pod tarcze,będę szukał pod vbrake,jeżeli nie znajdę, zalega mi trochę starych klamorów i dałbym radę poskładać przód pod tarcze,ale wolałbym wideł pod v
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Listopada 2016 Mod Team Napisano 5 Listopada 2016 A2C 510 pod fałkę? Słabieńko to-to widzę Chyba, że masz kasiure, to wtedy zamów sobie kastoma. ... ale taniej wyjdzie Czardż, koło pod tarcze i jakiś mechaniczny nawet hebel... Szacunek... I.
Grizzli Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 A ten dwupolkowy Marzocchi tez byl pod v-ki? Moze w koncu zapodaj zdjecia tego Frankenstein?
Quell Napisano 5 Listopada 2016 Napisano 5 Listopada 2016 Frankenstein ? Dlaczego,bo pod v-ki ? Junior.t,mr.t i wiele innych,taki junior.t stoi właśnie obok mnie,nic nadzwyczajnego. To wielka wielka ciężka krowa,ale ma swój urok,przy szukaniu sztywnego widła jako zastępstwo,może być trochę zabawy.
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Listopada 2016 Mod Team Napisano 5 Listopada 2016 Hmmm... To może Czardż i takie cuś? http://www.winstanleysbikes.co.uk/product/37851/Identiti_Rebate_Forks_Brake_V_Brake_Adaptors_Black?gclid=CLTe5eaaktACFWgq0wodw0QI3w Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.