Skocz do zawartości

[rower] Enduro czy XC

lab_oj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, przymierzam się do kupna roweru ( budżet do 5 tys ) i tutaj mam ogromny dylemat. Jeżdze sporo po leśnych ścieżkach jak i po prostych asfaltowych drogach, zamierzam w przyszłym sezonie wystartować w jakiś zawodach XC. Chciałbym też żeby rower był przystosowany do zjazdów ponieważ mnie to kręci i może z czasem będę roweru do tego używał:) wiem ze nie można mieć jednego roweru do wszystkiego...ale znalazłem w miarę optymalne rozwiązanie czyli rower KROSS DUST 2.0 2016. Bardzo wpadł mi w oko też KROSS level R9 2016 ale czy do zjazdów on się nadaje? raczej nie...proszę o jakąś porade bardziej doświadczonych:)

Napisano

Dust to ścieżkowiec a nie ęduro.

Podaj też co rozumiesz przez "zjazd", bo ten termin jest tak nadużywany że się niedobrze nieraz robi.

IMHO zawodów XC sensu stricto nie da się pogodzić z endurakiem, po prostu to nie jest sprzęt do tego, choć oczywiście amatorsko wystartować można na wszystkim.

Jeśli szukasz czegoś jak najbardziej uniwersalnego, co nie zmęczy na dojeździe, pozwoli wystartować w jakimś maratonie i da radę na górskiej wyrypie bez obawy o lot przez kierę na byle stromiźnie, to szedłbym w stronę ścieżkowca na kołach 29" z nowoczesną geometrią. Tak ze 67-68 stopni w główce i skok ~120mm. Dust to oczywiście też fajna propozycja ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...