krawiec91 Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 CZYM JEST MASA KRYTYCZNA? W uproszczeniu: jest to comiesięczne spotkanie maksymalnie licznej grupy przypadkowych rowerzystów i ich wspólny przejazd przez miasto, dzięki czemu są lepiej widoczni i mogą bezpiecznie poruszać się po ulicach. DLACZEGO I PO CO? Powodów jest dużo. Nie bez znaczenia jest postawa wielu kierowców, którzy często na drogach czują się tak, jakby byli jedynymi, pełnoprawnymi uczestnikami ruchu, traktując rowerzystów jak zło konieczne. Masa to również sposób na naświetlenie problemów związanych z komunikacją rowerową oraz bezpieczeństwem rowerzystów na drogach. CO TO DA? Trudno doszukiwać się tutaj konkretnych odpowiedzi. Mentalność ludzką najtrudniej zmienić. W każdym bądź razie (nie patrząc na efekty), ten jeden krótki raz w miesiącu, rowerzyści jadąc w grupie, mogą poczuć się zdecydowanie raźniej i bezpieczniej. SKĄD POMYSŁ? Z USA, gdzie wszystko się zaczęło. MK odbywa się tam od 1992 r. Na chwilę obecną w MK uczestniczy już ponad 300 miast na całym świecie (np. LONDYN, SYDNEY, BERLIN) i liczba stale wzrasta. W Polsce MK cieszy się coraz to większą popularnością. Przykładem może być choćby nasza stolica, gdzie MK odbywa się już od roku 1998. Na warszawskie masy przyjeżdża obecnie przeszło 2000 (!) osób. GDZIE I KIEDY? Spotykamy się w ostatni piątek każdego miesiąca na pl. GRUNWALDZKIM o godz. 18.00. Po raz pierwszy w Szczecinie Masa Krytyczna będzie zalegalizowana, przejazd odbędzie się pod opieką policji. Zapraszamy wszystkich: Rowerzystów sportowców, jak i tych niedzielnych, rodziców z dziećmi, wszystkich którzy korzystają z rowerów Pokażmy ilu nas jest, walczmy o ścieżki rowerowe, a przede wszystkim dobrze się bawmy. PS: Zabierzcie ze sobą gwizdki, trąbki, dzwonki rowerowe i wszystko co hałasuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 http://rowerowy.szczecin.pl/ - Tutaj stronka ze wszystkimi ważnymi informacjami. Może kiedyś sie wybiorę na masę, ale mam trochę daleko :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 20 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2006 No właśnie adres stronki zapomniałem wrzucić I mam taką prośbe, porozsyłajcie info do wszystkich znajomych, wrzućcie to na inne fora na których jesteście zarejerstrowani, to będzie nas więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 26 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Panowie co jest nikt nie przyjedzie? Zapraszamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Postaram się być i przywieźć paru kumpli ze sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zetinho Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Niestety ja nie mogłem sie pojawić na Masie Krytycznej. Ale z ciekawości spytam...Czy dużo było rowerzystów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 3 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Na pierwszej legalnej masie było 93 rowerzystów, co jest bardzo dużą liczbą jak na Szczecin, poprzednio przyjeżdzało 40-50. Oczywiście nię będziemy spoczywać na laurach i będziemy sie starać żeby przyjeżdząło jeszcze więcej osób. Całą relację z masy mozna przeczytać na www.rowerowy.szczecin.pl A poza tym zapraszamy za miesiąć btw:Adamicki jesteś na jakichs zdjęciach z masy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Jestem np. tu: http://www.rowerowy.szczecin.pl/joomla/ind...c=detail&id=102, http://www.rowerowy.szczecin.pl/joomla/ind...c=detail&id=123. Niebieska koszulka. Z przodu ukośny biały napis napis Wheeler. Strasznie dużo widać :wink:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 4 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Faktycznie dużo widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zetinho Napisano 23 Października 2006 Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Czy w tym miesiącu będzie Masa Krytyczna :question: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 23 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Tak, Masa Krytyczna jest w KAŻDY ostatni piątek miesiąca. W tym miesiąc też jest zalegalizowany przejazd:) PS: Prosba: Jeżeli możecie to skserujcie kilka plkatów i prozwieszajcie w swojej szkole/uczelni/dzielnicy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 23 Października 2006 Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Panowie JA stawiam sie w ten ostatni piątek bedzie ktos z was ? Jak by cuś to napisze jakie szczególne znaki będe miał zebyśmy sie mogli spotkać i pogadać ! tylko krawczyk napisz czy to jest godz 18 i plac ,,G" i będe bez kasku bo takie przejazdy należą do bezpiecznych Pozdro koledzy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 23 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Oczywiście. Godzino "0" tzn.18 plac Grunwaldzki. Wyjazd około 18.15 bo zawsze czekamy jeszcze na spóźnialskich. A kask lepiej weź do będziesz świecić przykładem ja będę na 95% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 24 Października 2006 Udostępnij Napisano 24 Października 2006 JA też jeszcze nie jestem zbytnio przekonany czy będe ale postaram sie bo to mi sie zdaje ze to ten piątek nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zetinho Napisano 24 Października 2006 Udostępnij Napisano 24 Października 2006 No na to wychodzi,że jest to ten piatek.... Natomiast mam jeszcze jedno pytanko...jaki jest przewidywany czas przejazdu i jakimi ulicami ma sie odbyć :question: Pytam dlatego,że będzie to moj pierwszy wyjazd na Masę i nie wiem czego się spodziewać... Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 24 Października 2006 Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Zatinho dobre pytanko ile to potrfa bo to juz o 18 to ciemno bedzie iu ja bym musiał ostro zasówac jesli bm szedł bo na 16 mam tenisa i koncze o 17 30 i do chaty musze jechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 24 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Przewidywany czas przejazdu... Kiedy masa była niezalegalizowan czas przejazd to było jakieś godzina - półtorej godziny. Ostatnia legalizowana masa też miał tyle trwać, niestety z powodu zamknięcia ronda giedroycia, trasa została przez policję zmieniona. TYm razem mamy jednak pewne doświadczenie i wiemy już jakie mniej więcej jest tempo Masy z policją (bez policji byłą wolniejsza, trzeba było czasem czekać na światłach itp.), więc trasa jest ułożona na około godzinę. Aha i nie zapomnijcie zabrać znajomych. Im nas więcej tym weselej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 24 Października 2006 Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Mhm czyli potrwa do 1 h i to ma byc w celu zrobienia sciezek rowerowych ? Aha napisałes wes kask bedziesz dawal przykład ale raczej full-a nie wezme ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 24 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2006 No wlaśnie chciałem napisać: Weź kask, chyba że masz ff To ma być nie tylko w celu zrobienie ścieżek roweorwych ale też: 1. Naprawiania tych ścieżek które sa teraz 2. Pokazanie, że rowerzyści są ważną grupą w transporcie w mieście itp. itd. Sorry że nei wypisuję wszystkiego, ale nie mam siły już, poczytaj na stronie www.rowerowy.szczecin.pl Tam jest wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 25 Października 2006 Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nom bo ff jest raczej w teren juz nie długo piątek i ja sie zastanawiam czy zdąże ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duch_rogatY Napisano 25 Października 2006 Udostępnij Napisano 25 Października 2006 fajnie macie... a ja chyba masę muszę odpuścić bo mam zajęcia do 20.30... chyba że jakiś after :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 25 Października 2006 Udostępnij Napisano 25 Października 2006 duch zobacz na mojego topica w ZachodnioPomorskim i napisz to mozna sie spotkac w weekend tam gdzie są 3 posty chyba i coś mozna pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duch_rogatY Napisano 26 Października 2006 Udostępnij Napisano 26 Października 2006 już czytałam tego topica... ale ja mam cały weekend taki tzn. sobotę na pewno a niedzielę nie pamiętam. takie są uroki zaocznego studiowania, ale jak coś to są też inne weekendy (dni). soooł next tajm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 26 Października 2006 Udostępnij Napisano 26 Października 2006 No ... szkoda ale jeszcze pewnie będzie okazja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 27 Października 2006 Udostępnij Napisano 27 Października 2006 I już po masie nie udało sie niestety nie wyrobiłem sie z czasem Ale mam nadzieje ze jeszcze bedzie nie jedna okazja ! I Jak relacje po Masie ( Ci co byli ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.