c1ach Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 @detonator, Nie przebiję A co to za model? ps. 26+ jest wymyślone trochę na siłę
BulletTime Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Wymyslone czy nie ale bedzie.z 2 strony dostepnosc? A teraz niech mi ktos xt nowe 8 rz znajdzie w regular sprzedazy....
modrzew Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Spodziewacie się nowych ram pod te 26+? To jest raczej taki myk żeby upchnąć opony "plus" w ramie pod 27.5". Podobnie jak z 27.5+ wymiennie z 29".
Michal_L Napisano 1 Listopada 2016 Autor Napisano 1 Listopada 2016 Nie szczyp się, bierz 29" do takiego wzrostu. Powaga. Poczytaj sobie o realnych różnicach pomiędzy 29 a 27,5 a zobaczysz, że 27,5 jest jakby bliżej do 26 niż 29. Masz odpowiedni wzrost do 29" i taka rama 19" była by dla ciebie ideałem dosłownie. Szkoda rozmieniać się na drobne, by praktycznie nie odczuć różnicy ze zmiany. Można by polemizować jak byś miał 170cm, 175cm, ale 181 i to w rowerze raczej XC, a nie do FR itp. zabaw terenowych?19" rama to troche duza jak na mnie. Teraz mam 17,5". Choc przy 27,5" kolach to inna geometria. Chyba faktycznie bedzie taniej kupic rame i amor agraty poprzekladasc.
Kowal1986 Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Też miałem podobne dylematy, ale nie ma co poddawać się nagonce marketingu. Napęd zmodyfikuj, a amora kup jakiegoś używanego liczącej się marki, do którego części takie jak uszczelki i tuleje ślizgowe są cały czas dostępne lub nowego Suntoura do, któregoi kolega Activia na pewno będzie miał części jeszcze przez lata. Jedynie czego się boję to zaniku wysokiej półki opon XC 26". Całą resztę jakoś się uda znaleźć nowe lub na rynku wtórnym. Jeśli ktoś nie walczy o topowe miejsca w maratonach lub XCO to nic nie zyska przesiadając się na 29 lub 27,5. Sztuka dla sztuki.
detonator Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 A co to za model? Zaskar LE 93' ( z października ) Mam 3 rowery i wszystkie na 26" Tak jak z napędem, można dostać jeszcze 8 rzędowy, choć o wyższe grupy ciężko. Tak będzie z 26" Z dwa lata planuję zmienić jeden rower i wtedy na pewno przejdę na 27,7 lub 29
Arni220 Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Kowal, zmieni amora, osprzęt, wyda kasę, a z myślami nadal pozostanie i za 2 lata powróci na forum z pytaniem - co robić? Czasu nie cofniemy, duże koła są faktem, a 26 przeżytkiem. Trwając nadal w małym kole duszy nie uspokoi.
Michal_L Napisano 1 Listopada 2016 Autor Napisano 1 Listopada 2016 Dlatego idac najtanszym kosztem kupie amora, rame i kola (bez piast o ile stare z kola 26 beda pasowaly). I do tego korbe 2 rzedowa. Mysle ze w 2,5 tys. zl sie zmieszcze.
BulletTime Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Mozna by bylo 26 zostawic dla osob <175 a 29 dla wyzszych. Wtedy jednak hajs by sie ni zgadzal... ponawiam pytanie: gdzie dostane nowe i czy dostane manetki xt 8 rz? Jesli sa nowe ciagle w sprzedazy to 26 high end tech bedzie. Jesli nie to zaniknie jak canti lub wolnobieg
ishi Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 26" nie zniknie. W sektorze fatbike to podstawowa rozmiarówa :]
Granite Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 Miałem podobny dylemat jako posiadacz 26 calowego rumaka. Na nim robię PB, Mazovię i inne terenowe przejażdżki. Kumple na 29'erach są szybsi i widzę też, że w wyścigach XC mało kto na tym małym kole pozostał. Mam 180 cm więc 29 byłoby jak ulał - jeździłem i widzę różnicę w prędkości oraz prowadzeniu na plus dużego koła, ale gdybym chciał takiej samej wagi 29'era z podobym osprżęcie (fox rlc 32F) to niestety robi się kasa. Dla mnie to jest decydujący argument. Więc na teren zostało 26 cali - jest zawsze wytłumaczenie z ciut gorszego czasu na mecie :-) A na miasto kupiłem 28 - cały rower kosztował tyle co amor fox'a.... I jest super :-) A co do przyszłości 26. Jestem przekonany że ten rozmiar zostanie. Bo niby dlaczgo go likwodować. Czym więcej standardów tym lepiej klienta będzie się "doić". Na świecie jest bardzo duży rynek na koło 26 cali... jest wiele krajów ze średnią wzrostu na poziomie 170 cm...:-) Pozdrawiam
Arni220 Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 I do tego korbe 2 rzedowa. A co jest z obecną? Za 100zł zrobisz z niej 2 rzędową.
Michal_L Napisano 1 Listopada 2016 Autor Napisano 1 Listopada 2016 A co jest z obecną? Za 100zł zrobisz z niej 2 rzędową.A dlatego ze moja korba Deore XT fc-m760 po przerobieniu by fatalnie wygladala. Chodzi o mocowanie tej najwiekszej tarczy do tych 4 ramion. Zauwaz ze korby 2 i 3 rzedowe roznia sie ksztaltem tych 4 ramiin.
Arni220 Napisano 1 Listopada 2016 Napisano 1 Listopada 2016 No co ty, wszystko można ładnie zrobić, są nawet podkładki maskujące brak zewnętrznego blatu. Jeśli korba nie zniszczona to warto przerobić, ale jeśli patrzeć na nią nie możesz, to czemu nie kupić. Bardziej myślałem o redukcji kosztów.
Michal_L Napisano 2 Listopada 2016 Autor Napisano 2 Listopada 2016 Powiem ci ze redukcja kosztow tak ale nie popadajmy w przesade. Korba nie jest zniszczona drobne obicia tylko na lewej korbie. Napisy w bardzo dobrym stanie. Ale mam ja juz 10 lat (z 15 tys. km) i juz mi sie opatrzyla. Przerzutke tylna pewnie tez bym wymienil by do kompletu sie komponowalo. A na allegro takie podkladki maskujace dostane. Pod jaka nazwa szukać? Moze przejsciowo na ten rok bym te korbe przerobil na 2 rzedowa. A na przyszly rok juz bym kupil slx.
MikeSkywalker Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Wcale nie jest łatwo kupić takie podkładki. Wygląda to tak Nazywa się to po prostu podkładki do korby, podkładki dystansujące do korby albo "chainring shims". Z tego co się dowiedziałem takie podkładki produkował Banless, Trybo (polscy producenci zębatek) ale już ich nie mają.
Fenthin Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Jak wiesz, gdzie szukać, kupisz bez problemu: http://sklep.twr.com.pl/product-pol-2163-Race-Face-Cnaing-Tab-Snims.html
Arni220 Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 A na tym filmiku widać (od 5:30) jak prezentują się w realu: Zawsze można się pokusić o własnoręczny projekt i wystrugać coś z kawałka alu, przemalować pod kolor ramy i dać np. czarne śruby. A ile satysfakcji przy tym
modrzew Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Miałem podobny dylemat jako posiadacz 26 calowego rumaka. Na nim robię PB, Mazovię i inne terenowe przejażdżki. Kumple na 29'erach są szybsi i widzę też, że w wyścigach XC mało kto na tym małym kole pozostał. Mam 180 cm więc 29 byłoby jak ulał - jeździłem i widzę różnicę w prędkości oraz prowadzeniu na plus dużego koła, ale gdybym chciał takiej samej wagi 29'era z podobym osprżęcie (fox rlc 32F) to niestety robi się kasa. Dla mnie to jest decydujący argument Nie oszukujmy się, mało kto pozostał bo w wielu z nas siedzi taki mały sprzętowy onanista i tylko kwestia czasu kiedy się odezwie Akurat rozmiar kół jest tak przeceniany, że się niedobrze robi. Najśmieszniejsze, jak ktoś kupi w miejsce grata nowy rower z nowoczesną geometrią i na fajnym osprzęcie i oczywiście twierdzi, że teraz lepiej mu się jeździ bo to 29er czy 650b. A propos PB w 2. sektorze jeździ mój kumpel, ściga się na retro Scottcie i dzięki temu że ma formę i dba o formę to bierze bez mydła większość ścigantów na wypas karbą tłentinajnerr. Może i do pierwszego się przebije, kto wie. Tym się różni dobry zawodnik od onanisty sprzętowego, że ten pierwszy to i na drzwiach od stodoły pociśnie na dobrym poziomie. Żeby nie zostać źle zrozumianym, oczywiście sprzęt jest ważny, zwłaszcza w dyscyplinie gdzie zależy od niego bezpieczeństwo. Stąd mocna rama i koła, dobre opony i hamulce, czy działający amortyzator, to podstawa, ale gdzieś jest ten moment gdzie kończy się sens a zaczyna biżuteryjna fanaberia.
MikeSkywalker Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Jak wiesz, gdzie szukać, kupisz bez problemu No jeśli 60 zł za komplet takich podkładek to wg. Ciebie "wiedza gdzie szukać" to jasne że można kupić. Ale za tyle idzie je ściągnąć zza granicy a tam ofert jest nieco więcej.
detonator Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Najśmieszniejsze, jak ktoś kupi w miejsce grata nowy rower z nowoczesną geometrią i na fajnym osprzęcie i oczywiście twierdzi, że teraz lepiej mu się jeździ bo to 29er czy 650b. Jak to mawiają - nie XTRy napędzają rowery Uważam, że zmiana wielkości koła tylko dla tego, że taki czy inny rozmiar jest "na topie" nie ma większego sensu.
porcelanowy Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 Powitoł Można też olać stronę wizualną i skupić się na funkcji Odbiegacie od tematu 26" będzie zamierać aż do momentu jego ponownego "odkrycia" Bo lekkie, sztywne i zwinne, szybkie na technicznych kawałkach, i łatwo do bagażnika rower spakować Sam miałem małe i spokojnie mógłbym na nim jeszcze dłuuugo objechać, bo w koła/amory mógłbym się teraz obkupić (nie szukam nowinek, karbonów, taperów) i jeździć dalej do znudzenia. Rama stalowa więc w razie "W" do naprawy, a jak nie to i tak jeszcze długo według mnie znajdzie się coś na zastępstwo. Jeśli ktoś goni za nowinkami (węglowe obręcze, boosty, amory taper 26") to faktycznie może być/już jest krucho. Kupiłem duże koło z chęci spróbowania nowego i mi podpasowało. I też na nim długo pojeżdżę, bo rama stalowa a reszta się znajdzie.
siimon Napisano 2 Listopada 2016 Napisano 2 Listopada 2016 A mając dostęp do tokarki i o stronę wizualną można zadbać. FOTO Już nie są mi potrzebne, więc jak by co... Jeżeli chodzi o odpowiedź na główne pytanie. Nie, nie znikną całkiem. Znikną jedynie z katalogów, dużych producentów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.