Skocz do zawartości

[obręcz] uszkodzona obręcz

LukaszNN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz obręcz wygięta czy koło scentrowane? Bo raczej to 2-gie, centrowanie koła to jakieś 20zł.

Sprawdź naciąg szprych.

A jak dodatkowo jest wgniecenie, to z tego zdjęcia totalnie nic nie widać, przy tarczy dużo łatwiej wyprostować obręcz, przy hamulcach typu V może bić bicie przy hamowaniu.

Napisano
Nic nie widać na tym filmie :P

ale przynajmniej wiadomo że z piastą wszystko ok :D fajnie cyka :P

Trochę widać, musisz patrzeć w tym miejscu co oznaczyłem

jesteś lepszy jak polskie kabarety xD a wgniotkę można jeszcze jakoś "naprostować" :P

Napisano

Ooo kolega wypatrzył :) Właśnie chodzi mi o tą wgniotkę, narysowałem nawet jak to mniej więcej wygląda. Tylko właśnie chcę się dowiedzieć jak to wyprostować, zresztą najlepiej oddałbym to do serwisu ale muszę wiedzieć czy podejmują się takich tematów, próbowałem przez telefon gamoniom wytłumaczyć jak to wygląda ale albo ja nie potrafiłem im wytłumaczyć w czym rzecz albo oni nie umieli zrozumieć :D Ta obręcz jest mechanicznie uszkodzona i samo centrowanie tu nic nie da, trzeba ją jakoś mechanicznie wyprostować :)

post-201083-0-35333200-1477776715_thumb.png

Napisano

To chyba jednak ja nie umiem wytłumaczyć, dobra najprościej jak potrafię, dodałem 2 zdjęcia na jednym jest miejsce uderzenia kołem w kamlota, słabo widać ale cuś tam widać, na drugim zdjęciu czerwoną linią pokazałem miejsce "spłaszczenia" obręczy po uderzeniu w przeszkodę. Tego na oko tak nie widać za bardzo ale czuć podczas jazdy na płaskim bo dupsko skacze/drga ta obręcz jest lekko spłaszczona po najechaniu z dużą prędkością w dużego kamienia i tyle :)

post-201083-0-89169100-1477778149_thumb.jpg

post-201083-0-82329600-1477778153_thumb.jpg

Napisano

Wykręciłbym szprychy i samą obręcz spróbowałbym wyprostować od wewnątrz młotkiem gumowym przymierzając obręcz do koła zakreślonego kredą na podłodze. Brzegi obręczy jak się przy tym trochę rozlezą to poprawić młotkiem gumowym do poprzedniej odległości. Ale takie prostowanie nie przywróci takiego idealnego okręgu jak u nowej obręczy.

Napisano

Haha, chyba żartujesz? Obręcz się tak łatwo na młotek gumowy nie podda...

Co to za koło jest co masz? Najlepiej chyba będzie kupić DT 533D za te 70zł i przepleść koło.

Są to DT SWISS SPLINE M1900. Rant był nieco wygięty, udało mi się go wyprostować ale ewidentnie cała obręcz jest spłaszczona, wrzucam kolejny filmik, tym razem bez opony, lepiej widać moim zdaniem problem:

http://patrz.pl/embed,video,151390.html

Pójdę jednak do serwisu w środę i jak się nie podejmą to dam znać i wymienię sobie obręcz, pozdrawiam

Napisano

Witam ponownie, dzisiaj odwiedziłem dwa pobliskie serwisy w okolicy i jeden już na starcie polecił mi wymianę obręczy, drugi podjął się centrowania ale się poddali i stwierdzili, że obręcz jest do prostowania ale się tego nie podejmą więc zamawiam nową obręcz :) Zaplatam nowe kółko i to pierwszy raz, mam nadzieję, że dam radę :D Jak by co to poproszę o poradę, można temat zamknąć, pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...