KonradCK Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Cześć jak w temacie, znacie jakieś ramy enduro do koła 29" w cenie do 3000zł? Nie będzie to rower do ostrego katowania jak w filmach Red Bulla czy do uczestnictwa w zawodach tylko do "turystycznej" jazdy po górach. (Szlakach wyznaczonych a czasem też nie więc jakiś skok lekki czy drop też wpadnie;)) Nie musi to być rama za 3000 może być w okolicy 1000 czy 2000 byle była z gatunku "dobrych". Niestety nie mam doświadczenia w ramach amortyzowanych stąd pytanie. aha... i główka lepiej jakby nie była taperowana Edytowane 29 Października 2016 przez KonradCK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 http://velo.pl/czesci/ramy/dartmoor/bluebird ino trza trochę poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Skoro to w sumie do turystycznej jazdy po górach bez zbytnich szaleństw, to co to ma wspólnego z ęduro? Dodatkowo chcesz koła 29” i stary standard główki? Może lepiej opisz konkretnie jak i gdzie masz zamiar jeździć zamiast rzucać modnymi nazwami, to się coś doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 aha... i główka lepiej jakby nie była taperowana zakładasz inną miskę na widelec i nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradCK Napisano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Więc tak mam wszystko co pasowałoby do ramy enduro: dosyć mocne koła 29" (ok, nie jest to najwyższa półka ale do zabawy zdecydowanie wystarczy), amortyzator 130 skoku + napęd i hamulce. To leży luzem i nie planuje wsadzać w rower na sztywnej ramie na którym śmigam na maratonach mtb. Nie chce też żeby zagracało miejsce w garażu - wolę zmontować w ramę. Rower potrzebny do zabawy na weekendowy odmulacz po całym tygodniu pracy - wyjazd na górskie szlaki np. w Bieszczadach. Lekkie skoki czy dropy jak najbardziej - dlatego chce mieć z tyłu amortyzację ale jak mówię nie będzie katowania jak w filmach Red Bull'a. Szczerze mówiąc śmieszy mnie trochę to że kolejny raz czytam w tym czy innym poscie że ktoś się czepia "modnych" nazw czy "modnego" wyposażenia. Co w tym złego skoro to "modne" staje się już standardem. Dodatkowo prosiłem o propozycje jak ten Dartmoor Bluebird Proszę trzymajmy się tematu a nie wylewajmy złości czy nie próbujmy się nawracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Dartmoor -ok,jako nową,z gwarancją trudno będzie przebić. Podaj rozmiar jaki potrzebujesz,pojawia się już sporo używanych ram 29 o średnim skoku,nieco ciekawszej konstrukcji od Bluebirda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradCK Napisano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2016 186 cm wzrostu, wychodzi że rozmiar ramy L lub 19/20" tak jak w sztywnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Zapraszam na moją aukcje http://allegro.pl/specialized-stumpjumper-fsr-expert-evo-29er-2012xl-i6577433415.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 speca XL na 186cm wzrostu polecasz koledze? Rozumiem, że chcesz sprzedać ale jak on na tej kozie miałby po górach jeździć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Krótki mostek i wychodzi geo progresywna W porównaniu do współczesnych 29 z większy skokiem w rozmiarze 20- 21 cali to on jest i tak mały. I uwierz mi że tak "koza" idzie w górach jak zła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 nie ma to jak namawiać kogoś na zakup właśnej na milion procent niedopasowanej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Własnej-nie własnej - nie wnikam. Na temat : to jest "mała" Xlka,nie zapominajmy,że dla tego modelu rozmiarówka kończyła sie na XXL. Mam niecałe 190cm i na L-ki Speca nawet nie wsiadam,raz popełniłem ten błąd kupując ramę. Kwestia proporcji u zainteresowanego,w każdym razie nie przesądzałbym,że propozycja mocno przestrzelona. A rama..... dobra oferta,nie dość,że wysoki model,to jeszcze evo,czyli lepsze geo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) 186cm i podsiodłówka 523cm. hmm, I co on tam włoży? Droppera 100, no jak będzie mieć nienaturalnie długie kopyta 125mm? Ta rama będzie za deko za duża. Jedyne co pasowałoby w tej XL pod ten wzrost to wg. obecnych trendów reach na poziomie 455mm. No ale to ma być chyba też rower do normalnej jazdy, a nie tylko na stojąco :] Edytowane 29 Października 2016 przez ishi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Koła 29” i skok 130mm to ścieżkowiec a nie ęduro. Dlatego napisałem, że nie ma co wtrącać modnych nazw. Coś jak te małolaty nawiedzające falami forum, co to co drugi „uprawia” wedle opisu dałnhil i frirajd, a w praktyce ma być rower na dojazd do szkoły po ddrze Dlatego warto napisać jak ta nasza jazda ma wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Xl-ka 29tka Speca ustawiona pod 190cm z myk-mykiem 125mm,który można wsunąć jeszcze prawie .....7 cm ! Wszystko kwestia proporcji ciała i preferencji. Poniżej gość 190cm na tym rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradCK Napisano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Ścieżkowiec? no ok no to może mój błąd w nazewnictwie a jak nazwać ramę w takim rowerze jeżeli to też full suspension? (czy faktycznie po prostu full suspension?) Pod jakim hasłem jej szukać? o jaką nazwę w sklepie pytać pytanie jak najbardziej poważne całe życie na sztywnej ramie jeździłem i w zasadzie tym się głównie interesowałem kiedyś dirt na 24/26" dzisiaj maratony mtb na 29". Pełna amortyzacja to tylko w filmach z serii NWD czy w nagraniach z Red Bull Rampage (itp.) mnie interesowała. pomijając wszystkie aspekty elektroniki które promują chodzi mi o taką zabawę na spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 30 Października 2016 Udostępnij Napisano 30 Października 2016 to Góry Świętokrzyskie? a co do ramy to tzw ścieżkowiec a nie enduro, stumpjumper to bardzo dobra rama ale koniecznie L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi