Kowal1986 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Cześć,Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z butami LOUIS GARNEAU 0 LS-100?Potrzebuje buty, które dadzą mi komfort w temperaturach rzędu -5 , -7 C (wysokie tempo, czas jazdy max 2,5 godz)Ostatnie kilka zim jeździłem w letnich LOUIS GARNEAU Montana XT2 z ocieplaczami Endura MT500 i wkładką z aluminium. Już nie chcę cierpieć ;-) Przy temperaturach rzędu - 5C, -7C po 2,5 godzinach jazdy odczuwałem tylko ból. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Odpowiedzi nie było, ale postanowiłem zaryzykować i kupić. Po kilku tyg, jak pogoda dopiszę i się nie ociepli, dam znać jak się działają. Przymierzając w domu potwierdziły się opinie z zagranicznych portali. Trzeba bardzo uważać na zamek błyskawiczny. Potrafi się klinować między warstwami materiału. Aby but wygodnie założyć trzeba cholewkę wywinąć na lewą stronę i zwinąć w kierunku pięty. Inaczej walczymy z podwijającym się neoprenem. Zobaczymy jak wypadną w boju. Rozmiar oczywiście o jeden większy niż letnie LG Montana XT2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Dwie jazdy za mną. Obie około 62 km w 2h 45min. Wysoka intensywność. 60% dystansu w lasach (Kampinoski Park Narodowy). Pierwsza jazda w temp +7C (pochmurno, wilgotność pow 95%, wiatr 2-3 m/s); Druga jazda w temp +1C (słonecznie, wilgotność powietrza 80%, wiatr 2-3 m/s); W pierwszym wypadku miałem na nogach skarpety letnie średniej grubości. Stopa trochę się spociła i przez to palce nóg delikatnie zmarzły, ale nie było za gorąco, więc wnioskuję, że do temp ok+10C można jeszcze w tych butach jeździć bez ugotowania. Druga jazda ze skarperami zimowymi BTwin 500. Nogi trochę zmarzły, ale jest lepiej niż w przypadku butów letnich i ochraniaczy. O dziwo zmarzła mi bardziej lewa stopa. Prawdopodobnie za mocno docisnąłem pokrętło BOA. Po drugiej jeździe wnioskuję, że na temperatury poniżej zera muszę załatwić sobie lepsze skarpety i zastosować wkładkę z aluminium. Dam relację po jeździe w temperaturach poniżej zera. Odnośnie budowy butów: To moje pierwsze doświadczenie z systemem BOA i klamry z letnich butów się nie umywają. Mam płaskie stopy i klamry nigdy dobrze nogi mi nie opinały. System BOA robi to genialnie - stopa ani drgnie w bucie bez jakichkolwiek ucisków miejscowych. Odnośnie konserwacji: Buty świetnie się czyści z zaschniętego błotka. Wystarczy strumień wody z kranu i kawałek szmatki. To moje pierwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.