Umpero Napisano 25 Października 2016 Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Wiem, że tematów w tej kwestii było sporo, większość nawet przeczytałem, ale dalej nie wiem jaką kominiarkę na sezon jesienno-zimowy zakupić. Budżet to max 40 zł. Wszędzie polecane to takie, które mają otwór na usta. Niestety ciężko takie znaleźć nawet powyżej przytoczonego budżetu. Są niby jakieś Brubecka, ale z opinii można wywnioskować, że przy niższej temperaturze jest w nich zimno. Znalazłem natomiast coś takiego jak w poniższych linkach i zastanawiam się czy po prostu samemu nie wyciąć otworów na nos i usta. http://allegro.pl/ciepla-dluga-kominiarka-total-membrana-j-srebra-i5825225123.html http://s-nikiel-mojegory.pl/sprzet/opisy/hi-tec-balaclava/hitectkominiarka.index.html#.WA9Fr1JGQmo Ewentualnie czy macie jakieś inne propozycje do 40 zł co dobrze się sprawdzi przez okres jesienno-zimowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubo1313 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Hej, Każdy ma nieco inne oczekiwania wobec "ciepłoty", ale jesteś pewien że aż tak mocno chcesz się odizolować?Od kilku sezonów jeżdżę zimą w zwykłej kominiarce bawełnianej (pełna odkryta twarz), w mrozy poniżej -15 dokładałem pod kask jeszcze chustkę.Zazwyczaj i tak wracam mokry - przy czym u mnie zimą to raczej trening do 1,5 h, a jazda po lesie - jeśli powrót drogami utwardzonymi to już raczej spokojna jazda, ze względu na poślizgi ;-) Witek ps coś w tym rodzajuhttp://allegro.pl/kominiarka-termoaktywna-na-narty-z-jonami-xl-xxl-i5664341084.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CentrumRowerowe Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Jeśli kominiarka ma duże wycięcie można ją sobie tak ustawić, żeby nie zakrywała ust, jak np. kominiarka Komi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konec Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Używam kominiarki z małą dziurą, bo mi marzną policzki. Otwór na usta i nos zrobiłem nożyczkami. Moja kominiarka jest z Mountain Warehouse, ale z Decathlonu byłaby równie dobra. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekUrbanowicz Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Mam taką kominiarkę, w której jeżdżę na nartach i na rowerze. Kosztuje wprawdzie trochę więcej niż cztery dychy, ale taką właśnie mam. Ma siateczkę w miejscu ust i nosa, tak, że kiedy jest naprawdę zimno, to łatwo się oddycha, wilgoć się oczywiście zbiera, ale niewiele. http://sporto.com.pl/p/240/1446/spaio-thermo-w01-kominiarka-termoaktywna-unisex-kominiarki-odziez-kolarstwo.html Ma też siateczkę na uszach, ale tu jak dla mnie niepotrzebnie. Chyba chodzi o to, by dobrze słyszeć. Mam też kominiarkę Brubecka, ale ona właśnie nie ma tej siateczki ułatwiającej oddech i dlatego jej nie polecam. Ale nie mam w niej żadnego kłopotu ze słyszeniem, więc ta siatka w spaio, jest moim zdaniem niepotrzebna. Ale to nie wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterMike Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Fajna jest jeszcze Kanfor Tarn - można zasłonić usta i nos albo je całkowicie odsłonić. Kominiarka ta jest z Polartec Power Stretch Pro, który nawet mokry jest ciepły i odprowadza genialnie wilgoć na zewnętrzną strukturę materiału. O właściwościach tego materiału jest sporo w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mattm Napisano 29 Października 2016 Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Ja używam od kilku już lat kominiarki Stanteksu z membraną, która kosztuje poniżej 40 zł. Jeździłem z nią przy -8C i dawała radę, z kolei przy +10C było w niej trochę ciepło. Kominiarka ma dodatkowo otwór na nos i dziurki ułatwiające wdychanie powietrza. Jest elastyczna na tyle, że część z membraną osłaniającą nos i usta można ściągnąć za podbródek, gdy jest ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2016 @Mattm szkoda, że dopiero teraz dałeś cynka. Wygląda całkiem ciekawie. Niestety już zakupiłem kominiarkę Hornhilla. Najwyżej będę ciął sam dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.