bommmbel Napisano 25 Października 2016 Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Czołem ! Po krótce – posiadam crossa unibike viper 2016, który m.in. dostał już nowe koła, opony, kasete, łańcuch i coś, z czego jestem najbardziej zadowolony, czyli narrow wide i 1x10 ! Do rzeczy. Od kilku miesięcy spokoju nie dawała mi kwestia amortyzatora. Fabryczny uginacz to suntour nvx 75mm i plan był zmiany na dobrego powietrzaka do crossa. Koszt takiego, np. suntour nrx s-rlr lite to 1100zł, więc już wole odkładać na przyszłość na jakiegoś HT, niż wywalić taką fuchę kasy na amora do crossa.. Jeżdżę w 95% po mieście, więc decyzja ostateczna to stalowy sztywniak. Budżet max 700zł. Obecnie odległość axle to crown wynosi 46cm (rozumiem że mierzyć od osi do dolnej części korony?). Kółka mam pod v-ki i nie zamierzam przejścia na tarcze (kapcie mam 1,75). Zależy mi też na mocowaniu błotnika. Czytając podobne tematy ‘wybór jest jeden’ – widelce surly. Znalazłem następujące pozycje : http://surlybikes.com/parts/forks/karate_monkey_fork http://surlybikes.com/parts/forks/ogre_fork http://surlybikes.com/parts/forks/troll_fork Który byłby najbardziej odpowiedni, żeby znacząco nie zmienił obecnej geometrii? Dobrze jakby był dostępny w PL, ale nie widzę też problemu ze ściągnięciem go z Wyspy. Dzięki z góry za porady J edit. SAG w obecnym uginaczu wynosi 20mm (mierzone z plecakiem - z gratami, które zawsze wożę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 25 Października 2016 Udostępnij Napisano 25 Października 2016 A nie myślałes żeby dobrać jakiegoś amora mtb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bommmbel Napisano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Myślałem - nawet już padł wybór na raidona 27,5, ale to było przed decyzją o zakupie kół pod...v-ki. Jestem nawet z tego rozwiązania zadowolony. Jak kiedyś najdzie mnie potrzeba MTB, to od razu zakupię konkretny sprzęt, a nie będę przerabiał czegoś, co strikte MTB nie jest i nie będzie Cross, którego mam będzie po prostu takim miejskim włóczęgą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 @bommbel, kupiłeś Vipera 2016 dla samej ramy? To chyba niezbyt trafiony wybór. Poza tym napęd 1x10 do miasta... Dziwne to wszystko jak dla mnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkomarnicki82 Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Bo crossa kupuje się chyba jak się nie wie czego chce i potem odstawia takie kombinacje, wiem to też po sobie[emoji1] Ja widzę że bardziej mnie ciągnie w kierunku mtb ale zmieniłem tylko opony na bardziej terenowe i przestałem na modyfikacjach bo to nie ma sensu. Do jeżdżenia po lesie mi starczy a jak zdecyduje się to kupię mtb. Kolega robi co chce chociaż nie wiem po co tyle inwestować w rower do śmigania po mieście. Co ci ten amor w mieście przeszkadza, jak będziesz miał lżejszy widelec będziesz szybszy, będzie co wygodniej? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bommmbel Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Panowie, decyzja o zmianie widelca jest już podjęta. Obecny wideł to kowadło i odbijak, którego nie wiem po co pakują do rowerów. Mniejsza z tym. Akurat napęd 1x10 w moim przypadku to 100% przemyślana decyzja i zmiana zrobiona bezpośrednio pode mnie. Już nigdy nie wrócę do przednich zmieniarek, czy to w obecnym, czy w przyszłości w innym bajku. Wideł sztywny chcę, aby uprościć konstrukcję całego bajka i jak najmniej do niego zaglądać. Sam zakup crossa był faktycznie spowodowany nie do końca sprecyzowanymi wymaganiami. Koniec końców jestem zadowolony, do miasta śmigacz w sam raz. A wracając do tematu obczaiłem, że na polskiej stronce onemorebike.pl można owe widelce nabyć. Do tych wyżej wymienionych wypatrzyłem jeszcze taki: http://onemorebike.pl/widelce-/2096-widelec-surly-1x1.html#.WBBoqdWLTIU Który z nich się nada najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Jak to jest na sztywnym widelcu. Kierunek 1x10 i sztywny wideł popieram. Ten Surly 1x1 będzie za krótki. Celuj w taki z A-C w granicach 450-470mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Może Force? Niestety jest aluminiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bommmbel Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Ma być stal Odrzuciłem trolla i 1x1, zostały ogre i karate monkey. Zdecyduje się chyba na tego 'ogra', bo w porównaniu do 'małpy' ma opcje montażu bidonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Niestety jeśli o sztywniaki chodzi to te przyzwoite też tylko pod tarcze. Nie myślałeś, żeby to w cholerę sprzedać i kupić rower pasujący do Twoich preferencji... jakiegoś przełaja albo fitness? Lekka rama, sztywny widelec, napęd z szosówki... Całość poniżej 10kg (czasami grubo poniżej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bommmbel Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Panowie Dajcie już spokój z tym uszczęśliwianiem na siłę. Jakbym chciał zmienić rower to bym go kupił i tyle. A że nie widzę potrzeby, bo z obecnego jestem zadowolony to w czym problem? Kasa też jest moja, więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 ... więc nie wiem w czym problem - są firmy, które robią widelce na zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bommmbel Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Z tego co zdążyłem się zorientować to chyba nawet u nas ktoś taki jest. Z moimi wymaganiami dobiorę coś z oferty Surly. Czekam teraz na meila z onemorebike odnośnie dostępności i terminu realizacji zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 26 Października 2016 Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Kolega Yarr spawa ramy, może i widelec stalowy wyspawa. Fajne widelce ma w ofercie SingleBe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.