Nerve Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Witam, Po raz pierwszy mam styczność z amortyzatorem FOXa we własnym rowerze. Chciałbym się Was poradzić, czy niżej opisany dźwięk jaki słyszę w czasie jego pracy jest naturalny i normalny, czy jest to symptom jakiegoś uszkodzenia lub wadliwej pracy. Przy głębokim ugięciu amortyzatora, w czasie w którym wraca on do swojej wyjściowej pozycji daje się słyszeć dźwięk, który jest jakby metaliczny i równocześnie przywodzi trochę na myśl gwałtowne rozprężenie powietrze (choć to może siła sugestii). W każdym razie jest to delikatne metaliczne skrzypnięcie definitywnie w wyniku rozprężenia. Słychać to tylko przy mocniejszym i szybkim ugięciu. Poradźcie proszę czy jest to normalne zachowanie, czy raczej brzmi jak zwiastun nieuchronnej reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Najsensowniej byłoby gdybyś to nagrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nerve Napisano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Dzięki za radę - dziś pogoda pozwoliła mi zrobić krótki filmik https://vid.me/ENTF pozycja otwarta, napompowany do mojej wagi zgodnie z instrukcją Z perspektywy tego nagrania może jednak mam urojenia związane z nowym rowerem, ale daje wiarę, że ten dźwięk na żywo jest nieco metaliczny. W każdym razie, oceńcie proszę, czy amortyzator nie powinien być przypadkiem cichszy. I nie chodzi mi koniecznie o dźwięk rozprężenia, tylko wydaje mi się jednak, że coś tam trze o coś. Będę wdzięczny za każdy feedback. Edytowane 26 Października 2016 przez Nerve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ustaw inne tłumienie powrotu (najlepiej sprawdź skrajne wartości) i napisz czy coś się zmieniło PS. "Feedback"?! Po polsku się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Widelec przy szybko ustawionym powrocie nie powinien generować takich dźwięków. "Ssanie" pojawia się (czasami) gdy tłumienie powrotu ustawione jest mocniej i olej przepływa przez "żaluzje" tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nerve Napisano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dzięki Wam za odpowiedzi i podpowiedzi. Przy zmianie tłumienia do minimum dźwięk jest cichszy, choć wciąż słyszalny, ale kręcąc pokrętłem różnica jest wyraźna, im tłumienie większe, tym głośniej. Tutaj filmik z tłumieniem na minimum - https://vid.me/lMOa - nie wiem czy na nagraniu będzie słychać różnice względem wczorajszego (wczoraj było ustawione na 6 obrotów od minimum). Jak myślicie, wada fabryczna i serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 27 Października 2016 Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jak dla mnie to zupełnie zwyczajny dźwięk jeżeli chodzi o foxa. Większość lekko syczy przy powrocie, przy niskich temperaturach tym bardziej co potwierdza fakt, że dźwięk się zmienia przy zmianie ustawień. Czasem jest głośniej jak tłumik się zapowietrzy ale o tym byś wiedział bo blokada by nie działała. Nie martw się i ciesz się jazdą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi