Bobzone Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 cześć wszystkim, mam taki problem z napędem w nowym rowerze, że jest...głośny...bardzo. Jest to tegoroczne XT M800 2x11, działa genialnie, tylko głośne jest jak cholera i zastanawiam się czy taką ma naturę czy coś jest nie tak. Dźwięki przeróżne wydawał od samego początku, aż w końcu oddałem go do serwisu, gdzie stwierdzili, że coś nie banglało z łańcuchem, więc go wymieniłem na XTR`a ( bo akurat XT nie było ). O ile dźwięku nieco ucichły to nadal są i to bardzo wyraźne. Nie ma znaczenia czy sprzęgło jest w pozycji on czy off. Dodatkowo, nawet przy małym zabrudzeniu, albo świeżo po szybkim czyszczeniu ( maszynka+odtłuszczacz, potem szmatka ) napęd brzmi jakby mielił krwawe diamenty. Pytam bo wcześniej nie jeździłem nigdy w terenie i nie miałem styczności z takimi napędami, więc może to po prostu moja schiza. Poniżej zamieszczam link do filmiku jak pracuje napęd czysty ( łańcuch po szejku w ekstrakcyjnej, reszta części wyczyszczona dokładnie ). Z góry dziękuję za wszelkie informacje. https://www.youtube.com/watch?v=2g50wr0Drmg
phoe Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Trzęsiesz tym aparatem masakrycznie, ale nie masz czasem przerzutki rozregulowanej? Z tego filmiku na 100% to nie wynika, ale przełożyłeś łańcuch prawidłowo przez wózek kasety? Tam miedzy kółkami nie ociera łan cucho o taki ogranicznik metalowy czasem?
Gość Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Źle przełożony łańcuch jest na przerzutce, przynajmniej tak mi się wydaje. Nie ma innego elementu który by tak hałasował.
Kiva Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 helloSprawdź czy dobrze przełożony jest łańcuch na odcinku pomiędzy kółkami przerzutki, jest tam metalowy ogranicznik, jeżeli łańcuch jest przewleczony z ze złej strony to ociera o ogranicznik....
jasskulainen Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Masz dobrze założony łańcuch ? 11s jest kierunkowy napis musi być widoczny od strony napędu
Bobzone Napisano 23 Października 2016 Autor Napisano 23 Października 2016 Serdeczne dzięki za pomoc, w rzeczy samej był to źle przełożony łańcuch między kółkami przerzutki. Temat do zamknięcia. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, jakbyście byli na pomorzu zachodnim czasem to stawiam piwo:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.