encoria Napisano 22 Października 2016 Napisano 22 Października 2016 Kupiłam niedawno rower 27.5". Jechałam nim dosłownie dwa razy i mam wrażenie, że coś z tyłu rzuca na nierównościach (dużych - wystające korzenie w lesie itp.) i to nawet z hałasem. W pierwszej kolejności myślałam, że może to tylko wrażenie, bo rower jest po prostu dłuższy od 26" mtb, do którego jestem przyzwyczajona. Albo, że zarzucanie tylnym kołem jest spowodowane relatywnie dużym skokiem przedniego (i nowego ) amora (100 mm), który potęguje doznania ze sztywnego tyłu. Później myślałam, że to może nóżka telepie (przy żadnym innym rowerze nie mam nóżki). Teraz podejrzewam że to może za luźny łańcuch obijający o ramę (może zamontowali łańcuch bez skracania). Czy łańcuch (przerzutka tylna) może aż tak bardzo telepać - jeśli tak to sprawdzić tylko łańcuch, czy i przerzutkę? Coś byście dodali / wykluczyli / obstawiali bardziej? Jutro zamierzam sobie pobrudzić łapki.
Ychu Napisano 22 Października 2016 Napisano 22 Października 2016 Jaka przerzutka? Niektóre mają słabą sprężynę i po prostu słabo napinają.Najlepiej w tym przypadku działa sprzęgło , które bardzo fajnie utrzymuje łańcuch , można też założyć osłonę neoprenową na ramę i powinna być cisza.
lewocz Napisano 22 Października 2016 Napisano 22 Października 2016 Utnij kawałek starej dętki, owiń wokół rurki tylnego widelce, o który uderza łańcuch, ściśnij trzema zipami..i wystarczy. Ewentualnie może sobie kupić specjalne osłonki, których w necie pełno. Ceny od kilku złotych.
seraph Napisano 22 Października 2016 Napisano 22 Października 2016 Bardzo fajnie w roli osłony ramy sprawdza się taśma samowulkanizująca - idealnie opina pióro ramy i kosztuje parę zł. Możliwe też, że łańcuch jest przy długi, bo to wcale nie rzadkość w nowych rowerach, a wiadomo, że im dłuższy łańcuch tym przerzutka go gorzej napina. Jednak po skróceniu jakiejś gigantycznej poprawy bym się nie spodziewał. Można osłonić ramę przed uderzeniami i przywyknąć, bo to tylko się tłucze i tyle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.