Skocz do zawartości

[Piasty] przeglad piast.

Michal_L

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie. Czy jest wskazane rozkrecanie konusow by umyc lozyska i dac swiezego smaru? Cztly lepiej nie tykac.

Ja do swoich nie zagladalem z 5 lat i tak sie zastanawiam czy juz nie jest na nie czas?

Napisano

Novatec czy inna na łożyskach maszynowych tak ale nie Shimano na kulkach...

Niedawno robiłem serwis piast Shimano po roku używania w terenie. Smar niby jeszcze był ale nie był on czysty ciekawe jak by te piasty wyglądały po kolejnym sezonie...

Napisano

Dobrze naregulowana piasta jeździ całe lata,pięć bez łaski.

No nie wiem.
Ja co jakiś czas ściągam kołpki gumowe i zaglądam. Ja jest syf i smar zrobił się czarny to rozkręcam, myję i odnowa z tą maciejką.     

Napisano

jeśli ktoś używa myjki ciśnieniowej to raz w roku może być mało ;-))) A jaki przebieg.... i w jakich warunkach ???  Są tacy co 10 lat nie smarują- ale konusy zarypane.

Ja zalecałbym raz w sezonie. Oczywiście na bieżąco trza kontrolować stan - czy nie za mocno skręcone, czy nie ma luzów.... czy nie wydają jakichś dźwięków. Szczególnie bębenki są słabo doszczelnione. Znam przypadki zarąbania XT (nowe) w 2 sezony-konusy i bębenek- nie opłacalna naprawa.

Warto poświęcić naszemu rowerowi czasem odrobinę uwagi ;-))) 

Napisano

Jeździłem cały rok,na kulkowych.Śnieg,i wszelki szlam po zimie.

I koła tyczyły się jak ta lala.Jakoś nigdy nie miałem ochoty tam zaglądać,nie trawie ustawiania konusów.

Napisano

Jeździłem cały rok,na kulkowych.Śnieg,i wszelki szlam po zimie. I koła tyczyły się jak ta lala.Jakoś nigdy nie miałem ochoty tam zaglądać,nie trawie ustawiania konusów.

Ja tam wolę poświęcić 1h w roku i zrobić konserwację ,niż zajechać piastę.

Mam porównanie,dwa rowery,praktycznie te same piasty,jeden z nich to jazda praktycznie do parku i wycieczki w pogodne dni.

Drugi dostawał po d.... w warunkach typowych dla mtb,w pierwszym robię piasty co dwa lata,po rozkręceniu jest czysto i brak luzów,robota praktycznie z nudów.

W drugim zaciągnięty syf,lekkie luzy.

Ustawianie konusów ?

Akurat to ta bardziej czysta i przyjemna część roboty.

Napisano

Luz robi się wtedy gdy kontra słabo jest ściśnięta z konusem,

w piaście na kasetę. Przy wolnobiegu nakręcanym,delikatniejsza jazda,choć czasem i to nie pomaga,ale jak jest tylko pięć biegów no to można już czegoś wymagać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...