maciejski Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 Hej, chciałem w swoim rowerze wymienić stery na nowe (klasyczne, gwintowane, 1"), moje wyglądają tak jak te: czyli miska z łożyskiem, dystanse i kontra. W sklepie pan zaproponował mi coś takiego: I jak byk widać, że tutaj są dwie miski i dwa łożyska. I teraz pytanie. Będzie to pasować do mnie czy nie? W teorii mógłbym pominąć tę miskę wyżej i założyć po prostu łożysko z miską, dystanse i kontrę. No ale dręczy mnie pytanie dlaczego u mnie jest jedna miska i łożysko a sprzedają dwie. W jakim przypadku montuje się dwie? Domyślam się, że u mnie nie ma dwóch, bo nie pozwala na to długość rury sterowej, jest po prostu za krótka. Rozwiejcie moje wątpliwości proszę. Dzięki i pozdrawiam.
Marcin9 Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 Ten schemat powinien wszystko wyjaśnić... W teorii mógłbym pominąć tę miskę wyżej i założyć po prostu łożysko z miską, dystanse i kontrę. Żadnej części nie możesz pominąć wszystko musi być na swoim miejscu. Domyślam się, że u mnie nie ma dwóch, bo nie pozwala na to długość rury sterowej, jest po prostu za krótka. Są na pewno dwie. Dwie miski i dwie bieżnie. Jeden komplet na górze drugi na dole.
maciejski Napisano 19 Października 2016 Autor Napisano 19 Października 2016 U mnie wygląda to tak (pomiędzy kontrą a miską mam dystanse, na zdjęciu poniżej ich nie ma) Czyli to jest źle zmontowane?
seraph Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 A dolna część główki ramy u Ciebie nie istnieje? Widelec od dołu lewituje czy jak?
Marcin9 Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 Ta podkładka/dystans często ukryty jest w misce. Jest to całkowicie normalne-tak jest budowa miski
maciejski Napisano 19 Października 2016 Autor Napisano 19 Października 2016 Ok, już rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Rzeczywiście nie zajrzałem pod widelec
Garlock Napisano 19 Października 2016 Napisano 19 Października 2016 Czyli to jest źle zmontowane? Między górną bieżnią a kontrą musi być podkładka zabezpieczająca przed obrotem (zwykle z ząbkiem, choć bywają i z takim"wypłaszczeniem"). Na fotce jej nie widać, być może jak pisał Marcin schowała się w bieżni, ale upewnij się, że tam jest. Inaczej nie dasz rady prawidłowo skontrować sterów. Dystansów raczej w tych sterach się nie daje, ale nieraz bywa, ze ząbek podkładki wyrobi rowek w rurze widelca i podkładka przestaje blokować. Żeby uratować widelec można włożyć dystans pod podkladkę, wtedy ząbek podkładki trafia na "zdrowy" rowek w rurze i wszystko daje się wyregulować.
Hetman Napisano 20 Października 2016 Napisano 20 Października 2016 A na stery najlepiej jeszcze loctite.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.