Skocz do zawartości

[stery] stery klasyczne 1" - pytanie laika

maciejski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

chciałem w swoim rowerze wymienić stery na nowe (klasyczne, gwintowane, 1"), moje wyglądają tak jak te:
headset-threaded.jpg

czyli miska z łożyskiem, dystanse i kontra. W sklepie pan zaproponował mi coś takiego:
75752616_stery-h693fw-1-cal-skrecane-sta

I jak byk widać, że tutaj są dwie miski i dwa łożyska. I teraz pytanie. Będzie to pasować do mnie czy nie? W teorii mógłbym pominąć tę miskę wyżej i założyć po prostu łożysko z miską, dystanse i kontrę. No ale dręczy mnie pytanie dlaczego u mnie jest jedna miska i łożysko a sprzedają dwie. W jakim przypadku montuje się dwie? Domyślam się, że u mnie nie ma dwóch, bo nie pozwala na to długość rury sterowej, jest po prostu za krótka. Rozwiejcie moje wątpliwości proszę.

Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

Ten schemat powinien wszystko wyjaśnić...

Bicycle_headset_exploded_view-en.png

W teorii mógłbym pominąć tę miskę wyżej i założyć po prostu łożysko z miską, dystanse i kontrę.
Żadnej części nie możesz pominąć wszystko musi być na swoim miejscu. 

Domyślam się, że u mnie nie ma dwóch, bo nie pozwala na to długość rury sterowej, jest po prostu za krótka.
Są na pewno dwie. Dwie miski i dwie bieżnie. Jeden komplet na górze drugi na dole.
Napisano

Czyli to jest źle zmontowane?

Między górną bieżnią a kontrą musi być podkładka zabezpieczająca przed obrotem (zwykle z ząbkiem, choć bywają i z takim"wypłaszczeniem"). Na fotce jej nie widać, być może jak pisał Marcin schowała się w bieżni, ale upewnij się, że tam jest. Inaczej nie dasz rady prawidłowo skontrować sterów. Dystansów raczej w tych sterach się nie daje, ale nieraz bywa, ze ząbek podkładki wyrobi rowek w rurze widelca i podkładka przestaje blokować. Żeby uratować widelec można włożyć dystans pod podkladkę, wtedy ząbek podkładki trafia na "zdrowy" rowek w rurze i wszystko daje się wyregulować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...