grzegosz Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam, mam amortyator Suntour Aion 29" i zastanawiam się nad spróbowaniem kół 27,5+. Nie mam jak przymierzyć, a nie chcę kupować takich kół w ciemno jeśli miałoby się okazać, że się nie zmieszczą. Moje pytanie brzmi, czy miał ktoś może taki zestaw? Działał bez problemu, mieściły się opony?Nie chcę szaleć z szerokością, opony 2.8 na obręczy i30 by mi wystarczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Pytanie główne: Czy twój Aion 29" jest także pod piastę 110x15 ?? Według katalogu 2017 to w Aionach oraz Auronach 650B+ będą już rury goleniowe 35mm, z czego się dowiedziałem że tam mają być górne lagi z duroluxa co były pod koło 26" bo od 2017 już tylko produkują Duroluxy pod 27,5". Aurony 650B+ będzie można stosować pod kołą 29" i 27,5" ponieważ do tego 27,5" będzie można zamontować oponę aż do 2.8 zaś pod 29" to ok. do 2,4 Edytowane 19 Października 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nie, to wersja pod 100x15. Amortyzator zdaje się być dosyć szeroki w miejscu opony, nie wiem tylko czy wystarczająco, żeby przyjąć koło + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 22 Października 2016 Udostępnij Napisano 22 Października 2016 a utrzyma się opona 2,8 na i30? próbowałeś albo dowiadywałessie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Października 2016 Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Do Aiona 29" ciężko mi powiedzieć czy zmieści ci się koło 27,5 z oponą 2,8. Miałem gościa co montował w Epiconie koło 26"standardowe z oponą 2,8 do amorka 29". Weszła lecz pozostało 5mm z jednej i z drugiej stronie przestrzeni. Na wiosnę 2017 będą Aiony i Aurony 650B+ z goleniami 35mm z możliwością montażu opony, tzn 27,5" - 2,8 ; 29" - 2,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzinilla Napisano 25 Października 2016 Udostępnij Napisano 25 Października 2016 A takiego Aiona/Aurona z plusem można montować do ramy bez plusa i kół 650B - jako inwestycja przyszłościowa pod ramę z plusem ? Czy trzeba nową piastę do boosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Października 2016 Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Myślałem o dorobienia szerszych kapsli lecz muszę wszystko obadac jak to później wyjdzie z tarczą w porównaniu co do zacisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Do niektórych piast można dokupić takie adaptery, np. Lindarets Boostinator,ale to już rozmowa na inny temat. Chyba zaryzykuję z tymi plusami, moja kombinacja wydaje się być stosunkowo wąska, po przeczytaniu kilku wątków na zagranicznych forach powinno się zmieścić i działać bez problemu. Na pewno wrzucę tu info jak złożę to do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 jeszcze pytanie do @Activia,czy dół Aurona i Aiona jest taki sam? Chodzi mi właśnie o miejsce na oponę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Dolne lagi Aiona oraz Aurona są identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Już niedługo w Aionach/Auronach/ Duroluxach i Ruxach mają stosować takie tłoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzinilla Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) A coś to zmieni w ich pracy? Widzę, że zamiast oringu nadal jakaś dziwna uszczelka I nadal jest on plastikowy, prawda? Tak poza tym widać dużo podobieństw do tłoka Manitou. Edytowane 2 Listopada 2016 przez godzinilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Cały jest aluminiowy tylko że na dole jest jedna biała uszczelka a u góry druga gumowa uszczelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzinilla Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ciekawe, czy będzie można taki tłoczek zastosować w aktualnych modelach. Jeżeli będzie taka zmiana miała jakikolwiek sens.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Ma sens i to duży bo te białe uszczelki są stosowane w kartridżach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzinilla Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 A co ma uszczelniać ta uszczelka? Jakie spełnia zadanie? Od spodu pod korkiem nie ma oleju, od góry jest gęsty olej + powietrze. Na zdjęciu widać, że czarna uszczelka ma grubszą krawedź niż biała, więc jakie zadanie ma spełniać ta biała uszczelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 tego nie wiem. lecz coś musi mieć w sobie że takie coś zaczęli robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzinilla Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 To już będzie montowane w modelach na 2017 rok? Tyle chcę wiedzieć, już nie męcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) niestety z tym ci nie pomogę bo sam jeszcze nie wiem Edytowane 2 Listopada 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 to to białe pewnie pełni funkcję ślizgu stabilizującego cały "kapsel" i zaś dobra zmiana (nie będzie można oringa za 50 gr założyć) Ale jak ma być lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 W RUX-ach (Dział DH) od tego roku już je montują, Chłopaki teraz już się nie skarżyli na jakiekolwiek ulatnianie się powietrza i to przy skokach z 5 metrów jak nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 A wiadomo może, kiedy mniej więcej można się spodziewać dostępności w PL modeli na 2017? No i jak z cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 3 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Standardowa dostawa u dystrybutora to marzec 2017. Możliwe że będę już miał coś pod koniec grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaki Napisano 8 Września 2017 Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witam, Odgrzebię nieco temat... Udało się zmieścić koła 27.5 plus do zwykłego Aiona 29? Jak z miejscem na oponę? Również zastanawiam się nad taką modyfikacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi