fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem dziwnie zachowujacego się Treka X-Calibra9. Otóż mój rower hamuje na podjazdach i gdy mocno zaczynam się rozpedzać, problem nie występuje gdy jadę ze stałą predkością na wysokiej kadencji tylko jak zaczynam go cisąć. Zgłaszałem problem w treku dostałem nowe koło a problem pozostał. Ktoś się spotkał z czymś takim jeśli tak to co było przyczyną? Wiesz...z chłopem mam mało wspólnego ale w pierwszy poście jest dla mnie jak wół napisane że Trek wymienił mu koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nadal nie rozumiem dlaczego brniesz w pierwszy post skoro dalej jest ważniejsza informacja. No ale ja swoje powiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Skom77 tyle, że problem się pojawił a nie występował od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A ile ważysz? Może pod Twoją wagą w jaki dziwny sposób ugina się koło, co zmienia pozycję tarczy powodują ocieranie o klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Brne do tego iż nie wiem jak rower jest użytkowany.Może autor wygiął oś w tylnym kole wymienili mu na nowe ale jeśli jeździ tak samo jak wcześniej to mogło się to ponownie przytrafić w dość krótkim czasie na nowym kole z serwisu.Próbuje sobie wyjaśnić na odległość co może powodować rozkręcanie konusów.No ale Ty swoje już wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Mam 75kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Może autor wygiął oś w tylnym kole wymienili mu na nowe ale jeśli jeździ tak samo jak wcześniej to mogło się to ponownie przytrafić w dość krótkim czasie na nowym kole z serwisu Założył koła kolegi i nadal jest źle, no to co miał pokrzywić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Albo masz źle zamontowane hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Do autora.Wyprostujmy.Zamieniając się kołami kolega na swoim rowerze z Twoim kołem miał podobne odczucia do Twoich o oporze stawianym przez to koło czy u niego chodziło normalnie? Edytowane 19 Października 2016 przez fala77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 I nie odpowiedziałeś na najistotniejsze pytanie czy trzymając rower w powietrzu też jest jakiś opór w kręcoącym się kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Hamulce były regulowane. Ale usłyszałem radę żebym wymienił na coś lepszego na chwilę obecną mam Shimano m395 mają dość mały prześwit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Jakby hamulec tarł to byś słyszał. A że mają mały prześwit to ok. Wyjaśnij jeszcze raz z kołami kolegi bo piszesz nieco chaotycznie i wyrywkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 W rowerze podniesionym nie widać oporów tylko pod obciążeniem. W drugim rowerze moje koła były ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zrób jakieś zdjęcia i wrzuć tutaj. Może ktoś dostrzeże coś, czego Ty nie widzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 To mnie brak technicznych pomysłów bez oglądania.Może chodzić faktycznie o Twoje subiektywne odczucia,pozycję na rowerze i jego wymiary,baza kół,kąt główki itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A może ma krzywe haki, ktore pod oporem o milimetry odchylają koło i klocki ocierają o tarcze. Przy halasującym w trakcie jazdy łańcuchu ciężko to wychwycić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Po wymianie koła przez serwis na nowe? Tak. Na nowe. Dziś po pracy zejdę go oglądać na zimno. Może coś znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A może ma krzywe haki, ktore pod oporem o milimetry odchylają koło i klocki ocierają o tarcze. Przy halasującym w trakcie jazdy łańcuchu ciężko to wychwycić. Nie wiem jak bardzo musiałaby całość trzeć żeby hamować rozpędzony rower. Ja ze swojej strony poproszę o info: 1. Jak kręcą się koła- podnieś rower, machnij kołem i poczekaj jak się zatrzyma, czy to będzie płynny ruch czy koło nagle stanie. 2. Czy nic nie obciera 3. Łańcuch nasmarowany i giętki? A może za mocno zapinasz zacisk koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A w jaki sposób hamować może usyfiony łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nie usyfiony a zesztywniały, nie będzie hamował ale pewnie będzie sprawiał wrażenie że całość nie chodzi bardzo lekko, ale to sprawa "graniczna" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Co by to nie było to i tak nic nie zaradzimy bez większego zaangażowania samego zainteresowanego i jaśniejszych odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Prawda. Więc czekamy na pełen zestaw odpowiedzi autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Przepraszam za absencje to nie brak zaangarzowania, tylko obowiązki(żona). 1 Koło kręci się dość swobodnie co prawda zatrzymuje się dość szybko w porównaniu z drugim rowerem (26 opona 1.95) stawiam na wagę. 2. Tarcza ma bicie lekko ociera o klocek. 3 Napęd w całości jest czysty nasmarowany . Zauważyłem, że jak ciagne oponę lewo prawo to tarcza się odchyla czy to normalne nie miałem z czym porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Października 2016 Udostępnij Napisano 20 Października 2016 1 Koło kręci się dość swobodnie co prawda zatrzymuje się dość szybko w porównaniu z drugim rowerem (26 opona 1.95) stawiam na wagę. Dość szybko? To znaczy? Ruch jest płynny do końca? Zauważyłem, że jak ciagne oponę lewo prawo to tarcza się odchyla czy to normalne nie miałem z czym porównać. To jest niepokojące dosyć, brzmi jak luz na piastach. Ogólnie jak złapiesz za koło i będziesz szarpał na boki nie wyczuwasz luzu? Bardzo się odchyla? Bo jeżeli to jest minimalny ruch który nie powoduje dotykania klocka, to powiedzmy że ok, jeżeli lata bardziej to wygląda to na duży problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Koło kręci się płynnie dla porównania zakrecilem w Starym rowerze kręciło się trochę dłużej. Jeśli chodzi o odchylanie to ruch jest płynny ale znaczny tarcza dotyka klocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi