Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem dziwnie zachowujacego się Treka X-Calibra9. Otóż mój rower hamuje na podjazdach i gdy mocno zaczynam się rozpedzać, problem nie występuje gdy jadę ze stałą predkością na wysokiej kadencji tylko jak zaczynam go cisąć. Zgłaszałem problem w treku dostałem nowe koło a problem pozostał. Ktoś się spotkał z czymś takim jeśli tak to co było przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Co to znaczy hamuje? Może opony stawiają duży opór? No i ciężko żeby rower nie hamował na podjazdach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Kurczę, mój rower też pod górkę nie che sam wjeżdżać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Hamował w takim sensie, że pojawił się dodatkowy opór jakby hamowanie. Tylko kiedy mocno cisne, jak wjeżdzam na miękkim przełożeniu to problem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 He he...dobry. Jeden z fajniejszych tematów na tym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 No to może... nie masz pary w nogach? Koła kręcą się lekko jak podniesiesz rower? Ciśnienie OK? Jeżeli odpowiedź brzmi tak to na 99% problem nie ma prawa wystąpić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Myślę że ciężko będzie wywnioskować bez możliwości przejechania się tym rowerem.Ciężej się jeździ w kontrze do czego?Starego roweru,tego jak było na początku użytkowania obecnego,zmiany ciśnienia opon lub zmiany samych opon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ciśnienie ok. Na rowerze kolegi problemu niema osprzęt podobny na plus w moim. Ten sam podjazd to samo przełożenie on też widzi różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Opony takie same w dwóch rowerach,szerokość,bieżnik?co to znaczy ciśnienie ok?takie samo jak u kolegi? Edytowane 19 Października 2016 przez fala77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ciężej od pewnego momentu. Koło zaczęło się rozkręcać wtedy pojawił się problem z tym, że Koło zostało wymienione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Co to znaczy zaczęło rozkręcać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zaczęło rozkręcać się na konusach,dobrze czytam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wymieniliśmy się kołami na jeden podjazd i tu też bez zmian na jego lepiej na moim tragedia. Tarcza ma małe bicie ale czy ocieranie może generować takie straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Cudów nie ma, inaczej dobrane przełożenia, inna pozycja. Koła to jedyny element który mógł coś tam "psuć", nic innego więc nie wiem czego tutaj szukać dalej. Edytowane 19 Października 2016 przez skom25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Tak konusy się rozkrecały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Problem był z kołem tylnym czy przednim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Z tylnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zamieniałeś z kolegą obydwa koła? Kaseta została ta sama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Po wymianie koła na nowe była chwilowa poprawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Po wymianie koła na nowe była chwilowa poprawa? No przecież napisał: "Wymieniliśmy się kołami na jeden podjazd i tu też bez zmian na jego lepiej na moim tragedia." Dla mnie sprawa bez sensu, koła to jedyny element który może stawiać realny opór, reszta to już tylko siła i odpowiednie ustawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zamienione tylko koła. Kaseta została. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 To ja strzelam w przełożenia do których nie jesteś przyzwyczajony, tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr85 Napisano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Tak kaseta została ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 No przecież napisał: "Wymieniliśmy się kołami na jeden podjazd i tu też bez zmian na jego lepiej na moim tragedia." Dla mnie sprawa bez sensu, koła to jedyny element który może stawiać realny opór, reszta to już tylko siła i odpowiednie ustawienie. Po wymianie koła przez serwis na nowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Października 2016 Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Chłopie, czytaj trochę. Jechał na rowerze kolegi i było ok, wsadził jego koła do swojego i nadal jest źle- wniosek jest taki że to nie wina kół tylko przełożeń, ustawienia roweru, pozycji itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi