popio Napisano 29 Października 2016 Autor Napisano 29 Października 2016 dzieki własnie go obczaiam tylko mam problem z pomierzeniem piasty ... normalnie masakra siedze z suwmiarką i ani w lewo ani w prawo , są w necie wymiary piast?
ishi Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Szkoda życia. Zanieś do serwisu piaste i obręcz powiedz jaki model szpyrych/nypli chcesz i z bani. Ja zawsze tak robię i się nie pierdzielę z tym. Znajomy serwis zawsze staje na wysokości zadania i nigdy nie miałem uwag do kół od nich. Sapimy race są po 2-3pln/szt.
gtb Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Tu znajdziesz wymiary 042 https://issuu.com/novatectaiwan/docs/novatec_hub_dimensions , ale tak jak pisze @@ishi, niech ci długość dobierze ten co będzie składał.
popio Napisano 29 Października 2016 Autor Napisano 29 Października 2016 pomierzylem suwmiarka ale brakuje mi takich danych tj. jak srednice zmierze tak grubosci nie mam pojecia. Grubość obręczy: Wewnętrzna średnica obręczy: i tutaj nie kumam o co kaman?? Ilość krzyży prawa strona (napęd): Ilość krzyży lewa strona:
phoe Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Na 3 krzyże, po obu stronach po 18 szprych, to MTB, w szosie masz czasami inaczej. A wymiary obreczy, masz na stronie, do której sam dałeś link.
popio Napisano 29 Października 2016 Autor Napisano 29 Października 2016 tutaj screen z polami ktore udalo mi sie pomierzyć Szkoda życia. Zanieś do serwisu piaste i obręcz powiedz jaki model szpyrych/nypli chcesz i z bani. Ja zawsze tak robię i się nie pierdzielę z tym. Znajomy serwis zawsze staje na wysokości zadania i nigdy nie miałem uwag do kół od nich. może w wiekszym miescie ma to sens ale nie na wiosce , gdzie wymagaja kompletu rzeczy czyli szprych obreczy piasty , a nie sprowadza mie sapimy race za 4 pln. Tu znajdziesz wymiary 042 Dimensions of Novatec Hubs by NOVATEC - issuu , ale tak jak pisze @ishi, niech ci długość dobierze ten co będzie składał. zastanawiam sie czy sam nie podołam zastanawiam sie czy nie sprobowac. Na 3 krzyże, po obu stronach po 18 szprych, to MTB, w szosie masz czasami inaczej. A wymiary obreczy, masz na stronie, do której sam dałeś link. no okej ale jak wysokosc obreczy wynosi 20mm to jaka bedzie wewnetrzna srednica kola 29? to co wpisac w rubryke ilosc krzyży ( nie kumam) 18?dobra 3 krzyze kumam. ufff brakuje grubosci i srednicy wewnetrznej koła.
gtb Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 brakuje grubosci i srednicy wewnetrznej koła. Średnica zewnętrzna obręczy to 622mm minus 2 x wysokość (40mm) = 582mm . W suwmiarce masz głębokościomierz i tym zmierzysz grubość.
phoe Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Grubość to wpisz kurna z 1mm, nawet jak jest trochę więcej to 0,5mm prawie nic nie zmienia. Średnica wewnętrzna to sznurek przełóż pomiędzy 2 przeciwlegle otwory na nypla i go zmierz?
popio Napisano 29 Października 2016 Autor Napisano 29 Października 2016 Średnica zewnętrzna obręczy to 622mm minus 2 x wysokość (40mm) = 582mm . W suwmiarce masz głębokościomierz i tym zmierzysz grubość. dziekuje niech Bozia wynagrodzi ale ja nie mam jeszcze obreczy )) (są zakupione ale jeszcze nie wyslane) Grubość to wpisz kurna z 1mm, nawet jak jest trochę więcej to 0,5mm prawie nic nie zmienia. Średnica wewnętrzna to sznurek przełóż pomiędzy 2 przeciwlegle otwory na nypla i go zmierz? ok dziekować.patrz wyżej wyszło tak Długość szprych lewa strona:281mm Długość szprych prawa strona (napęd):279mm możliwe? może na koniec troche głupie pytanie ... lepiej wziąć krótszą czy dłuższą...?
phoe Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 Powinno wyjść chyba z 10-15mm więcej... źle jest zmierzona średnica wewnętrzna obreczy wg mnie. Ja mam 27,5/650b koło na DT 350 + DT M442 i szprycha ma długość 285mm.
dawid Napisano 29 Października 2016 Napisano 29 Października 2016 O ile producent obręczy podaje dobre erd to od strony napędu wychodzi 288mm, a od tarczy 289mm, w przypadku parzystych brałbym 290mm w to miejsce
popio Napisano 30 Października 2016 Autor Napisano 30 Października 2016 strasznie duze rozbieznosci...
gtb Napisano 30 Października 2016 Napisano 30 Października 2016 Ja mam 27,5/650b koło na DT 350 + DT M442 i szprycha ma długość 285mm. A ty nie masz czasami piast Straight Pull i stąd większa długość szprych ? @, jak widzisz dobór komponentów jak i samo składanie kół to nie jest taka prosta rzecz jak by się mogła wydawać. Wiem , że każdy chce jak najtaniej , ale najlepiej zlecić to komuś. Jeśli nie masz nikogo takiego w okolicy to wyślij swoje graty do @@dawid (szprychy i nyple dostaniesz u niego takie jakie chcesz). Kółka @@phoe i moje wyszły spod jego rąk i są zaplecione naprawdę solidnie (chyba lepiej dać parę groszy więcej i mieć spokój niż po każdej jeździe walczyć z centrowaniem).
phoe Napisano 30 Października 2016 Napisano 30 Października 2016 Mam SP, ale to jest hmm może 2-3mm różnicy? a tutaj wyszły mu krótsze dla 29er, niż 27,5.
dawid Napisano 30 Października 2016 Napisano 30 Października 2016 Dla Straight Pull różnica jest około 10mm Popcio, rozpieżności są strasznie duże, bo źle liczysz długości szprych. W opisie obręczy jak byk podana jest wartość erd, a wprowadziłeś ją z powietrza Zdecydowanie nie opłaca się samemu dobierać komponenty i później zanosić do składania, koszty przesyłek + koszty składania mocno podbijają cene. Szczególnie że na rynku kół w sieci konkurencja jest spora i wszyscy składanie kół robią w cenie
popio Napisano 30 Października 2016 Autor Napisano 30 Października 2016 @popio, jak widzisz dobór komponentów jak i samo składanie kół to nie jest taka prosta rzecz jak by się mogła wydawać. Wiem , że każdy chce jak najtaniej , ale najlepiej zlecić to komuś. Jeśli nie masz nikogo takiego w okolicy to wyślij swoje graty do @dawid (szprychy i nyple dostaniesz u niego takie jakie chcesz). Kółka @phoe i moje wyszły spod jego rąk i są zaplecione naprawdę solidnie (chyba lepiej dać parę groszy więcej i mieć spokój niż po każdej jeździe walczyć z centrowaniem). tak chyba bede musial zrobić , jaka jest cena tynego kółka? ( to chyba nie tajemnica? Popcio, rozpieżności są strasznie duże, bo źle liczysz długości szprych. W opisie obręczy jak byk podana jest wartość erd, a wprowadziłeś ją z powietrza wprowadzilem taka jaka zasugerowal gtb Zdecydowanie nie opłaca się samemu dobierać komponenty i później zanosić do składania, koszty przesyłek + koszty składania mocno podbijają cene. Szczególnie że na rynku kół w sieci konkurencja jest spora i wszyscy składanie kół robią w cenie czyli sprobowac złożyć samemu ? ile u ciebie kosztuje taka przyjemnosc? ale przecież gdybym od średnicy ogólnej obręczy odjął 2x wysokość obręczy i dodał do tego długość wystającego nypla z obręczy x2 ,to czy niewyszła by mi liczba ERD czyli 622 - 2x20 = 582mm a na stronie sklepu z felgami jest tak jak podal dawid czyli 601mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.