Martix Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Rozważam następujące torby: Double Toolbox Framebag Abus I oczywiście torby Authora 1. Jakie roziązanie wybrać - torbę mocowaną na ramie przy siodle czy przy kierownicy. Która wersja jest stabilniejsza w czasie jazdy, wygodniejsza w użyciu (łatwość wyjmowania) i trwalsza oraz mniej brudzi się w czasie jazdy. 2. Może polecacie jakieś konkretny model. Chodzi mi o torby średniej wielkości (ok 2 l) (żeby weszła pompka, klucze, dętka i może jeszcze jakieś drobiazgi) (chcę odciążyć plecy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziski Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Tez jestem na etapie wyboru takiej torby, ale nie wyobrażam sobie innego miejsca mocowania jak do ramy przy siodle - ale tylko i wyłącznie z punktu widzenia estetyki, gdyż takie mocowanie może mieć kiepskie walory ergonomiczne - po zapakowaniu różnych gadżetów może obcierać uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter69 Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 mniej brudzi się na pewno torba przy kierownicy przerabiałem juz różne torby i wybrałem inne rozwiązanie - plecak torebki sa dobre na łatki, imbus, itp... plecak jest bardziej wszechstronny pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszek Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mialem przez 2 dni taka torbe http://www.velo.com.pl/author/authorakcesoria_18.htm niby pojemnosc 2,4l ale w srodku jest przedzielona na 2 czesci (z jednej strony wkladamy przez zapiecie na rzep, druga strone ladujemy przez zamek blyskawiczny). Bardzo mi sie nie spodobala, wlasnie ze wzgledu na ten przedzialek, a zeby go sie pozbyc trzeba by bylo wyciac ten material. Teraz mam ta torbe http://www.velo.com.pl/author/authorakcesoria_19.htm i jest duzo lepsza, moze troche mniejsza pojemnosc ale bez zadnych przedzialow co mozna naprawde zapakowac po brzeg Z bogu tez ma mala kieszonke z siatki gdzie mozemy schowac klucze czy cos, sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Ja bym radził torbe podsiodłową wybrac. w czasie jazdy niepszeszkadza praktycznie. Sporo sie zmiesci(detka łatki, komórka). Jedyny minus jest taki ze ise latwo brudzi. Bo wszystko z koła leci na nią .Ale uwazam iz to nie jest itotne tak bardzo:P pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martix Napisano 19 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2006 po zapakowaniu różnych gadżetów może obcierać uda Muszę wsiąść na rower i sprawdzę jak mi się układają nogi w czasie jazdy. Jesli obciera to może lepiej taką przy kierownicy mnie takie rozwiązanie nawet się podoba. mniej brudzi się na pewno torba przy kierownicy przerabiałem juz różne torby i wybrałem inne rozwiązanie - plecak Plecak już mam ale jest nizbyt pojemny (ok 7l) więc chciałem zwolnić trochę miejsca oraz odciążyć plecy. Myslałem, że odpowiedź będzie inna - tzn, że brudzi się bardziej przednia, bo przednie koło odchyla się od osi i chlapie na boki, ale z przodu rama jest grubsza więc może trochę osłania. http://www.velo.com.pl/author/authorakcesoria_19.htm i jest duzo lepsza, moze troche mniejsza pojemnosc ale bez zadnych przedzialow co mozna naprawde zapakowac po brzeg Z bogu tez ma mala kieszonke z siatki gdzie mozemy schowac klucze czy cos, sam nie wiem. Też zastanawiam się nad tą torbą, ta pierwsza rzeczywiście jest z duża. Ja bym radził torbe podsiodłową wybrac. To też jest do rozważenie ale pompka już nie wejdzie, poza tym nie wiem czy nie zasłoni mi odblasu/lampki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martix Napisano 21 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Jesli chodzi o torby podsiodłowe to jakie mocowanie jest stabilniejsze, trwalsze: 1. za pomocą pasków; 2. przykręcane do prętów siodełka a torba mocowan na zatrzask; Wydaje mi się, że drugie, ale to tylko domysły. Dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renko Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 mam to drugie. do pretow siodla klamerka przykrecona zatrzaskowa, a na sztycy rzep. torebka jest stabilna. nic nie odpada, nic sie nie odczepia. predzej w srodku lata wszystko, jak nie jest napelniona. ale niezbyt rozumiem o co chodzi ci ze stabilnoscia... znaczy sie czy nie odpadnie? dobrze zgadlem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martix Napisano 24 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2006 niezbyt rozumiem o co chodzi ci ze stabilnoscia... znaczy sie czy nie odpadnie? dobrze zgadlem? Chodzi o to by nie latała, na boki i nie podskakiwała na każdym wyboju. Oczywiście wążne też jest bym jej nie zgubił 1. Author Torba A-S330 QF3 2. Areo Wedge Pack 3. Wedge Pack 4. Saddle-Bag Ortlieb 5. JETBAG ST180 Dwie ostatnie wygląda fajnie i solidnie tylko ta cena. Które zamknięcie jest bardziej funkcjonalne i pewne (że się nie otworzy i nic nie wysypie). Takie z otwieraną tylną klapą czy może takie jak w 3 modelu (suwak poziomy w górnej cześci)? Torba pod ramę raczej odpada bo się lakier od pasków wyciera ale jeszcze do końca nie zdecydowałem. Co sądzicie o tych torbach? Która jest najbardziej funkcjonalna i najsolidniej zrobiona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uel Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Też mam Authora A-R213 (1.2 l). Bez problemu mieści się do niej pompka, dętka, trochę narzędzi i innych dupereli. Ostatnio pompkę wożę przymocowaną do ramy, to miejsca jest jeszcze więcej Nic mi o uda nie ociera a na stabilność też nie narzekam. Przyczepiłem ją raz i nie odczepiam (na razie). Jedyne w czym trochę przeszkadza to gdy przy wnoszeniu roweru trzeba jakoś chwycić ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.