Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka! 

Chodzi mi po głowie zbudowanie drugiego zestawu kół 27.5+ do mojego Peaka 29. Chciałbym aby były to koła o następujących parametrach: 

• Obręcze: 40mm Dartmoor Aircraft
  • Opona: 2.6 (Nobby Nic lub Rocket Ron) lub więcej jeśli się zmieści ;)
  • Piasta tył: z przejściem na QR (tak mam obecnie w ramie)
  • Piasta przód: oś przelotowa (15mm) - Rock Shox Recon Silver Solo Air

Absolutny max w Peaku szerokości w najwęższym punkcie ramy to 70mm wg. moich wstępnych pomiarów. Kiedyś moooże wymienię ramę na nowego Peaka ze sztywną osią z tył lub Primala lub Eccentric Djambo. 

Co w zestawie należałoby zmienić / uzupełnić / unikać w tym zestawie? Jaką piastę na tył dać? Co powinienem jeszcze wiedzieć?

Napisano (edytowane)

Po co do 2.6-2.8 aż 40mm obręcz? 30mm jest wystarczająca w 100%.

Musisz mieć po kilka mm luzu na bokach, bo koło/opona pracuje + dochodzi do tego błoto itp, Widelec 29 powinien 27,5 do 2,8 zmieścić spokojnie jak chodzi o przód(może i 3.0 wejdzie nawet, ale to w widelcach Enduro już raczej)

Edytowane przez phoe
Napisano (edytowane)

Przy szerszej obręczy, opona powinna się zrobić minimalnie niższa, za to szersza.

Dużo zależy od opony.

Możesz kupić pierw 1 oponę np 2.8 i sprawdzić z tyłu i z przodu jak się mieści, potem kupić kolejna 2.8 lub na przód 3.0, albo na tył 2.6 - w zależności od tego jak będzie z wolnym miejscem.

Ja bym obręcze dał 30mm, nie ma co przesadzać - tym bardziej że wątpię że z tyłu wejdzie szersza jak 2.6, a obręcz 40mm i opona 2.6 trochę będzie już na wyrost.

Edytowane przez phoe
Napisano

To czy te opony Ci wejdą to znak zapytania. Możesz zamówić zestaw opon np. na bike24.de, wyczyścić obręcz, założyć i zobaczyć czy pasuje, i odesłać opony spakowane do oryginalnego kartonika z nową trytyką. Mi tak przyjęli.

Napisano (edytowane)

W Peaku absolutny max to opona 29 2.4 np. XKing. I to tylko dlatego, że jest dość wąska. Nie ma szans, żeby weszły 650b w plusie. Najmniejszych. Im szersza obręcz, tym szersza zrobi się opona.

Edytowane przez Mateusz30
Napisano

Z przodu to zależy od widelca. Generalnie w widelcach 29 100mm 2.4 to max.

Więcej będzie problemem ze względu na łącznik. Zwykle on ogranicza wysokość/szerokość opony.

Nie ma sensu dawać szerszych w peaku, bo musi być luz na błoto, bicie itd.

A z tyłu ograniczeniem jest dolny widelec. Nie wejdzie nic z 650 w plusie. Bez zresztą też.

Napisano

Może przyda Ci się info: obręcze szerokość wewnętrzna 35mm + trailblazer 3.0 - najszersza szerokość "po klockach" około  73,5mm, rocket ron 2.8 analogicznie - około 70mm. Trailblazer mieści się w epiconie 29" i nie ociera ale tam jest z 80mm miejsca na oponę, recon ma z 75 chyba(?). Co do piasty zwróć uwagę, że djambo 2016 z tyłu nie ma boosta, nowy podobno ma mieć, więc może się okazać że będziesz miał piastę do wymiany.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Robienie z peaka ścieżkowca/enduro ma średni sens bo ta rama jest papierowa w porównaniu z ramami do tego stworzynymi. Poza kwestiami dot. wytrzymałości również suport przesunie się jeszcze bliżej zimii. No chyba, że ktoś będzie się podczas zjazdu delektował techniką i celebrował każdy napotkany kamyczek ale przy takim założeniu to i przełajem w góry można jechać. Jak mi się zdarza fajna tego typu trasa to nie wytrzymałbym przejechać tego spokojnie.

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...