trooy Napisano 16 Października 2016 Napisano 16 Października 2016 Mały problem. Przyszedł mi rower z kołem do zamontowania i konieczna była również regulacja hamulców przy przednim kole. Wiem, że przy hamulcach tarczowych nie jest niczym niezwykłym, jeśli klocki minimalnie obcierają o tarczę. Ale jak jest z v'brakeami? Mimo różnych regulacji nie udało się całkowicie usunąć ocierania klocków o obręcz koła; albo słychać charakterystyczny szelest, albo z kolei - chcąc odsunąć nieco klocki od obręczy, tak by nie tarły - hamulce nie powstrzymują ruchu koła (więc nie spełniają swojej funkcji). Nie jest to bardzo głośne tarcie, ale nie wiem jak będzie wyglądała przy tym jazda, czy klocki dużo szybciej się zużyją. Zostawić jak jest, czy da się to jeszcze jakoś wyregulować? Dodam, że tylne koło (wyregulowane przez serwis), również wydaje podobny dźwięk (trochę cichszy, ale jednak). Więc może to norma?
Piter233 Napisano 16 Października 2016 Napisano 16 Października 2016 Sprawdź czy czasem szum nie jest od włosków na oponie.
KubaMTB Napisano 16 Października 2016 Napisano 16 Października 2016 Zobacz czy koło nie bije mocno w którymś miejscu. V-Brake praktycznie zawsze powinno się dać wyregulować tak aby nie obcierały chyba że masz mocno zcentrowane koło ale przy nowym rowerze takie coś nie powinno mieć miejsca lecz nigdy nie wiadomo.
Quell Napisano 16 Października 2016 Napisano 16 Października 2016 Jeżeli obręcz jest wycentrowana,praktycznie nie ma możliwości ,aby nie szło ustawić vbrake. Czym ustawiasz ? Samą linką ? Musisz jeszcze wyregulować sprężyny,masz na nich śrubki.
trooy Napisano 16 Października 2016 Autor Napisano 16 Października 2016 W pewnym momencie też zastanawiałem się, czy to po prostu te włoski... z racji naprawdę niewielkiego szumu. Ale to głupie, co bardziej 'przyczepni' pewnie by napisali "zgolić" Próbowałem nie tylko z linką, ale również ze śrubami regulującymi. Ciągle jednak coś nie gra. Teraz zauważyłem, że ciągle jedna lub druga strona klocka znajduje się zbyt blisko obręczy i o tą część właśnie trze. Problem z biciem koła nie występuje, więc to też nie przyczyna.
montell81 Napisano 16 Października 2016 Napisano 16 Października 2016 Co to za model hamulców? Może coś z najniższej półki, a z tym bywają kłopoty. Pokombinuj z podkładkami przy klocku.
seraph Napisano 16 Października 2016 Napisano 16 Października 2016 również ze śrubami regulującymi. I co kręcisz tymi śrubkami i raz jedna strona trze raz druga? Obręcz masz na 100% prostą? Jak obręcz jest prosta to dystans można na "żyletkę" ustawić i nic tarło nie będzie. Albo masz jakieś kompletne noname, albo krzywe koło, albo nie wiesz o co chodzi...
trooy Napisano 16 Października 2016 Autor Napisano 16 Października 2016 Już jest jak powinno, z taką prostą sprawą nawet przedszkolak sobie poradzi, seraph Hamulce to kross v-brake. Podkładki były ustawione prawidłowo. Jednak wyszło na to, że koło było źle dokręcone; po skorygowaniu tego i po prawidłowym naciągnięciu linki, dokręceniu wspomnianych śrub, wszystko działa praktycznie idealnie cicho. Dzięki za nakierowanie na skorygowanie błędów, problem rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.