Rafix Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6356700491 W starej ramie Rometa też mam model M3010, ale nigdy go nie wyciągnąłem. Czy aktualny który mam oraz ten pod linkiem będą pasować do ramy Nordknapp? A konkretniej - o co chodzi z tym gwintem? Wydawało mi się, że tam jest zwykła rura, którą trzeba uciąć, wbić gwiazdkę, włożyć i skręcić. Ale gwint? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Sprawdź jaką masz rurę 1 czy 1 1/8 oraz typ rury. Jeśli masz amortyzator z rurą bez gwintu to z taką samą musisz kupić. Wydawało mi się, że tam jest zwykła rura, którą trzeba uciąć, wbić gwiazdkę, włożyć i skręcić. Ale gwint?Gwint jest potrzeby do montażu sterów klasycznych jeśli masz stery ahead to musisz kupić z rurą bez gwintu. Edytowane 16 Października 2016 przez Marcin9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2016 https://imgur.com/a/zHxPy Pół zintegrowane, 1 1/8" niby. Jutro mogę rozkręcić, bo i tak stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Pół zintegrowane, 1 1/8" niby. Czyli nie będzie pasował. Musisz szukać z rurą 1 1/8 bez gwintu. To coś z alegro to nie jest amortyzator tylko uginacz więc zastanów się czy nie lepiej zainwestować w sztywny widelec. W miarę dobry amortyzator kosztuje minimum 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Wiem o tym, że to uginacz, ale przynajmniej po tarce rąk nie urywa Ale do pół zintegrowanych mam szukać w opisie 1 1/8 ahead, czy po prostu 1 1/8"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Października 2016 Udostępnij Napisano 16 Października 2016 A twój obecny padł ? Jeśli jest sprawny i ma odpowiednią długość to możesz go bez problemu przełożyć do Nordkapp'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Kiedyś walnąłem w wyrwę w kałuży i od tego momentu się lekko przekrzywił (widać to na hamulcach). Chciałem przeciągnąć przez zimę a potem kupić nowy, ale skoro jest okazja to zastanawiam się czy już kupić i mieć spokój. Pytanie też - czy jeśli konieczne będzie przycięcie, to trzeba to dać do osoby która to zrobi super precyzyjnie, czy nie ma to aż takiego znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Października 2016 Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Przyciąć można samemu szlifierką kątową lub piłką do metalu , musi być równo , ale chirurgiczna precyzja nie jest tu potrzebna. Po przycięciu rant należy przytrzeć tarnikiem (z zewnątrz i wewnątrz) , najważniejsze jest równe nabicie gwiazdki. Bez przycinania też się da - niwelujesz różnicę podkładami pod mostkiem i/lub nad nim. Jeśli na tym dotychczasowym widelcu dało się jeździć to bym go teraz na zimę założył i zbierał na coś porządniejszego , kupowanie takiego samego to nie najlepszy pomysł - sam się przekonałeś , że to marny amor skoro wyrwa w drodze go wykrzywiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2016 (edytowane) W sumie może masz rację, po co brać to samo. Można wziąć sztywny ewentualnie - przynajmniej waga będzie mniejsza, a potem kupić lepszy. Rozebrałem sprzęt, aktualne stery to VP A42E, rura to 1 1/8" gładka, stalowa. Miski wybiłem. Jeśli nie było na nich luzu, kręciły się leciutko, to po 17 tys km mam je wymienić? Będą pasowały do ramy Accent Nordknapp czy Shannon? Edytowane 17 Października 2016 przez Rafix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Października 2016 Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Stery VP A42E są ZS44/ZS44 - będą pasować do Nordkapp'a i Shannon (tej nowszej pod półzintegrowane). Jeśli się kręcą płynnie, miski i kulki nie mają wżerów to możesz zakładać , przy zmianie widelca będziesz musiał tylko ze starego zdjąć bieżnię dolną. Przy wymianie amortyzatora na sztywny widelec pamiętaj o zachowaniu jego wysokości - wymiar od osi do dolnej bieżni - SAG (20% skoku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Zostawiłem na zimę ten sam widelec/amortyzator, który mam. Stery pasowały jak pisaliście, rurę delikatnie przyciąłem, gwiazdkę wbiłem bez problemu głębiej. Zmienię go na wiosnę. Czy sztywny czy nie - pomyślę, będę wiedział już czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi