Skocz do zawartości

[3000] Nowy rower albo modernizacja?

drnopl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem z Wami już jakiś czas :) i pora coś podziałać z moim staruszkiem, ale do sedna.

Obecnie użytkuję Krossa A3 z 2013 roku, wszystko działa... ale powoli zaczyna mi w nim brakować kopyta, bądź po prostu powiewu świeżości.

Na początku planowałem zakup szosy (Myślałem o Tribanie 520) jednak lubię czasami wyskoczyć na bardziej wyboiste ścieżki ( i nie mówię tutaj o lasach ale większych bądź mniejszych pagórkach z dużą ilością kamieni etc.) dlatego też postawiłem znowu na MTB.

No i teraz pytanie, czy lepiej coś podziałać z Krossem czy zupełnie nowa konstrukcja?

Przeliczyłem modernizację i zmiana widelca na Raidona, oraz całego napędu na grupę Deore/SLX to koszta rzędu 1700-1800zł, w późniejszym czasie dodatkowo koła i do 3k byłaby całkiem niezgorsza maszyna - tylko tutaj nie wiem czy warto pakować to w tę ramę (choć żadnych zastrzeżeń do niej nie mam)

Jeżeli nowa konstrukcja to celować w Unibike'a? Rometa? Krossa?

Rocznie robię niewiele, bo w okolicach 1500-2000km - głównie w cyklu mieszanym na pojedyńczym wypadnie asfalt+lasy i trudniejsze tereny.

Kusi mnie nowy bolid, ale z drugiej strony, przy połowie kasy będzie lepszy osprzęt na istniejącej ramie, tylko czy to będzie miało sens?

No i jest jeszcze druga sprawa, nie będę musiał wszystkiego od razu wymienić - na początek sam napęd, a miesiąc przykładowo amortyzator, i tutaj już mógłbym się pokusić np. o Epixona czy Tora i dodatkowo koła.

Co mądrzejsze głowy sądzą o takich rozwiązaniach?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem, jeśli rozmiar ramy, którą masz jest właściwy dla Ciebie i dobrze Ci się na niej jeździ, nie chcesz przesiąść się na modne teraz 27,5 lub 29, zostaw tę ramę, którą masz i wymień stopniowo:

1. Amor na lepszy, powietrzny, może być używka w dobrym stanie, wielu ludzi się przesiada i sprzedaje RS Reba, jakieś Manitou R7 lub z nowych suntour epixon / epicon jeśli jeszcze epicona dostaniesz nowego

Odchudzisz wtedy kabriolet o przynajmniej 0,5 kg. Najważniejsza, najbardziej odczuwalna i opłacalna zmiana.

2. Korbę na taką ze zintegrowaną osią, może być podstawowe Deore (3 tarcze). Będzie lżej o następne 300 gramów. Tu możesz rozważyć nawet dwurzędową (pod napęd 2x10, tylko wtedy zmiana przedniej przerzutki i manetki).

3. Jeśli zmiana napędu, to kaseta 10s (podejdzie pod bębenek, który masz), tylna przerzutka i manetka 10s, podstawowe Deore DynaSys działa bardzo przyjemnie.

Masz lekki amor, nowy napęd, ramę z dobrym geo do sportowej jazdy na klasycznym kole 26 cali. Nie wydasz za dużo a stare części (amor, manetki, przerzutki) pogonisz u wujka Alla, zawsze odzyskując parę groszy.

Nowe części założysz sobie sam, przy okazji się czegoś nauczysz o rowerze i radość z jazdy będzie jeszcze większa.

Kołami bym się nie przejmował, jeździsz do śmierci technicznej piast lub do dzwona w krawężnik a potem wymieniasz na lżejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...