Skocz do zawartości

[łożyska Fulcrum Racing Sport DB CX] dziwny wymiar łożysk

pablo102425

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuję w sklepie rowerowym jako mechanik, w domu mam także swój prywatny warsztat gdzie naprawiam rowery znajomym i kilku klubów kolarskich ale z takim przypadkiem spotkałem się pierwszy raz i to w swoich kołach.

Koło systemowe Fulcrum Racing Sport DB CX - przód

U mnie używane jako koło treningowe w CX. Tanie, mocne - super.

Po roku użytkowania łożyska do wymiany. Jako że robię sobie wszystko sam przy rowerach często zakładam słabe łożyska ponieważ jestem zdania że do kół treningowych lepsze mi potrzebne nie są. A po treningu Karcher i szybkie mycie nie jest problemem bo nie obawiam się rozważenia łożysk. W kołach treningowych wymieniam je często, zajmuje mi to chwilę, koszt niewielki.

A więc rozbieram koło, wyciągam jeszcze oryginalne łożyska firmy S&S o numerze 61903 i standardowym uszczelnieniu 2RS. Jest to zamienny numer 6903. Standardowe łożysko, używane przez wiele firm. A więc wyciągam z pudełka tanie łożyska MGK (1,50zł na allegro) zakładam. Super weszły, próbuje założyć oś... nie idzie. Wyciągam łożysko, suwmiarka i mierze. Oryginalne 18x30x7 to które chciałem założyć 17x30x7. 1mm różnicy. No nic, szukam łożysk droższych które używam w kołach wyścigowych,tutaj już łożyska po 40zł. Sprawdzam wymiary 17x30x7. W Internecie to samo, wszystkie łożyska o numerach 61903 oraz 6903 mają wymiary 17x30x7 wiec jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat, niech mi wytłumaczy dlaczego fozysko z koła Fulcrum na inny wymiar?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...