pablo102425 Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Pracuję w sklepie rowerowym jako mechanik, w domu mam także swój prywatny warsztat gdzie naprawiam rowery znajomym i kilku klubów kolarskich ale z takim przypadkiem spotkałem się pierwszy raz i to w swoich kołach. Koło systemowe Fulcrum Racing Sport DB CX - przód U mnie używane jako koło treningowe w CX. Tanie, mocne - super. Po roku użytkowania łożyska do wymiany. Jako że robię sobie wszystko sam przy rowerach często zakładam słabe łożyska ponieważ jestem zdania że do kół treningowych lepsze mi potrzebne nie są. A po treningu Karcher i szybkie mycie nie jest problemem bo nie obawiam się rozważenia łożysk. W kołach treningowych wymieniam je często, zajmuje mi to chwilę, koszt niewielki. A więc rozbieram koło, wyciągam jeszcze oryginalne łożyska firmy S&S o numerze 61903 i standardowym uszczelnieniu 2RS. Jest to zamienny numer 6903. Standardowe łożysko, używane przez wiele firm. A więc wyciągam z pudełka tanie łożyska MGK (1,50zł na allegro) zakładam. Super weszły, próbuje założyć oś... nie idzie. Wyciągam łożysko, suwmiarka i mierze. Oryginalne 18x30x7 to które chciałem założyć 17x30x7. 1mm różnicy. No nic, szukam łożysk droższych które używam w kołach wyścigowych,tutaj już łożyska po 40zł. Sprawdzam wymiary 17x30x7. W Internecie to samo, wszystkie łożyska o numerach 61903 oraz 6903 mają wymiary 17x30x7 wiec jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat, niech mi wytłumaczy dlaczego fozysko z koła Fulcrum na inny wymiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Potrzebujesz łożysko 18307 https://www.google.pl/search?q=bearing+18307&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=Q3H-V8qDD-2v8weTi5aIBg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tak wiem, pytanie tylko dlaczego na łożyskach z tych kół są inne numery i inne wymiary niż standardowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 13 Października 2016 Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Abyś kupił od producenta, a nie kombinował na własną rękę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Października 2016 Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Od producenta czego?? Przecież fullcrum nie ma swojej fabryki łożysk Tylko kupuje to, co jest w katalogach dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 14 Października 2016 Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Bo oś fi18 jest sztywniejsza od osi fi17 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 A amator kupujący kartofle za 600zł na pewno odczuje tą różnicę między fi17 a fi18 już nie przesadzajmy. Amator tego nie odczuje a te koła raczej dla zawodowców nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.