godzinilla Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Mam używany napęd i chciałbym wiedzieć jak go przechowywać. Mniejsza o kasetę, ale co do łańcucha proszę o poradę. Jest świeżo wyszejkowany w benzynie ekstrakcyjnej i wysuszony. Co teraz? Smarować oliwką? A może ma leżeć w znacznej ilości jakiegoś oleju? W czym przechowywać? Dzięki!
Tatanka Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Ja zawsze oliwię łańcuch i kiedy jest potrzebny mam gotowy.Trzymam w plastikowym pojemniku na żywność(pojemnik w sklepie za 1 zł)
Abermon Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Nasmarować olejem do łańcucha i wpakować do woreczka strunowego. Masz lancuch gotowy do założenia przy następnej wymianie. Tapnięte z mojego Mate 8
godzinilla Napisano 11 Października 2016 Autor Napisano 11 Października 2016 Spodziewałem się takich odpowiedzi Dzięki za potwierdzenie!
vdcmike Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Pojemniki plastikowe na żywność są do tego wręcz stworzone. U mnie zdjęty i wyczyszczony łańcuch ląduje w kąpieli z oleju prz ekładniowego (atf nawet). Jak jest potrzebny to sobie odcieka 30min i po wytarciu jest gotowy do użycia. Po takim smarowaniu jest spokój przez dłuższy czas. Potem że dwa dosmarowania już rowerowym shimano dry i zamiana na kolejny wyjęty z kąpieli. Zmieniam co 300-500km.
cervandes Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Ja używam z powodzeniem pojemnika po lodach. Takich lepszych, carte dor jest w miarę gruby i sztywny. Do środka wchodzi kilka łańcuchów. Oczywiście smaruję przed włożeniem, po kropli na ogniwko i mieszam łańcuchem żeby się idealnie rozprowadził olej. Tak sobie leżakuje a po wyjęciu i przetarciu ściereczką jest gotowy do założenia.
godzinilla Napisano 12 Października 2016 Autor Napisano 12 Października 2016 A co będzie lepsze do smarowania na długi okres przechowywania? Trochę szkoda oliwki do łańcuchów, różnica cenowa w porównaniu do np. wspomnianiego oleju przekładniowego jest dość duża...
pszemoo Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Lepsze, gorsze... to kwestia indywidualna, głównie ze względu na kasę. Ja np. trzymałem łańcuchy w pydełku plastikowym, po kąpieli w oleju do pił łańcuchowych (kupiony w markecie budowlanym litr za 10 zł chyba). Tak jak pisał kolega wcześniej wystarczyło go dobrze osuszyć przed założeniem. Raz nawet zapomniałem wyjąć łańcucha z takiej "kąpieli" i przeleżał tak kilka miesięcy Tapatalk...pszemoo
godzinilla Napisano 12 Października 2016 Autor Napisano 12 Października 2016 Ale nie patrząc na kasę, lepszy i gorszy sposób nie występuje?
gocu Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Ale się z tym pitolicie )) Moje łańcuchy wiszą na gwoździu w garażu
godzinilla Napisano 12 Października 2016 Autor Napisano 12 Października 2016 Trzeba mieć garaż/piwnicę, lub po prostu mieć gdzie wbić gwoździe
Gość Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Ale się z tym pitolicie )) Moje łańcuchy wiszą na gwoździu w garażu Alleluja! Robie tak od dziebiedziesieciu lat, czysty, suchy, zero srodkow smarnych, zero rdzy, bez wzgledu na warunki pogodowe, a wisi w pomieszczeniu nieocieplonym, nieogrzewanym.
detonator Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Nie ma sobie co zaprzątać głowy takimi dylematami Czysty, albo brudny pakujesz do woreczka i już. Ewentualnie wyczyszczony smarujesz oliwką do łańcucha, wycierasz szmatką i tyle.
godzinilla Napisano 12 Października 2016 Autor Napisano 12 Października 2016 No właśnie jest czym, napisałem ten temat aby wiedzieć, czy: zostawić suchy jak wiór po czyszczeniu w np. benzynie ekstrakcyjnej, czy może nasmarować czymś, oraz jak przechowywać. Teraz już wszystko jest jasne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.