Rising Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Hej ho! Mój wysłużony Sun Rims Single Track 26" powoli się rozpada. Szukam następcy, Sun jest na 36 szprych, taka też jest piasta. Wolałbym skupić się na wymianie samej obręczy i szprych, aniżeli na zmianie całego koła (piasta pójdzie na wymianę na przyszły sezon, razem z kasetą, przerzutką itd.).Ważę ~84kg (z osprzętem pewnie z 87), rower waży ~16kg, lubię skoczyć z dropa lub hopy, lubię śmigać po korzeniach/kamieniach, dlatego specjalnie wagą nowej obręczy się nie przejmuję, bardziej zależy mi na wytrzymałości i sztywności. Szprychy DT ciągle na topie? Jaką obręcz i szprychy proponujecie do agresywniejszej jazdy?
mrkura Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 NA pewno nie SR, przerabiałem tą felgę - bardo szybko łapie "snejki". Od zeszłego sezonu jeżdżę na ZTR FlowEx w kole 29", felga stosunkowo lekka i wytrzymała (moja waga 92/94kg). W Twoim przypadku jeśli masz koło 26" spokojnie możesz dać 32, a nawet 28 szprych cieniowanych, 2.0-1.8-2.0 (DT lub Sapim). Ciężko będzie Ci zajechać takie koło, no i w ZTR zrobisz "tubulesa" zwykłą pompką ręczną
Rising Napisano 10 Października 2016 Autor Napisano 10 Października 2016 Muszę doprecyzować - rower jest z minionej epoki, ZTR jest za drogi w stosunku do reszty roweru - za cenę ZTR'a to bym 1/2 napędu wymienił na coś co nadaje się do jazdy Chciałbym się zmieścić w 200zł obręcz + szprychy. Za moich czasów jak mnie pamięć nie myli to były oprócz Double Tracków z Suna królowały Alex Rims Supra MT, DM24 i DX32. Jestem 10 lat do tyłu jeśli chodzi o technologie dlatego szukam czegoś, może są nowe alternatywy dla wyżej wymienionych. Poza tym jak jeździłem na swoim rowerze to ważyłem jakieś 17kg mniej, stąd też nie narzekałem na koła wtedy A co z Dartmoorami? Dużo się o nich mówi, te modele typu Blizzard / Fortress dają radę? Czy lepiej szukać za granicą? Pozdro!
radziuGD Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Chciałem już polecać ex471 ale doczytałem budżet. Same szprych dt champion czarne kosztować będą 72pln, więc na obręcz zostaje 128, czyli jakby nie paczać to widać fortresa.Nie lekka ale szeroka i chwalona.
Rising Napisano 10 Października 2016 Autor Napisano 10 Października 2016 Wiecie, teoretycznie mógłbym dać dużo więcej, ale jak zerkniecie do garażu na mój rower, to zobaczycie o co mi chodzi. To rower na sezon, dwa maks, a potem raczej przesiadka na zupełnie nową konstrukcję i to zapewne na większych kółkach, także nie chcę robić przerostu formy nad treścią No dobra to konkretnie: Dartmoor Fortress - ktoś posiada jeździ ostrzej niż typowy "Janusz" i waży więcej niż nastolatek z gimnazjum?
radziuGD Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Faktycznie, patrząc na rekwizyt, to chyba szukałbym używanego st lub innej obręczy na36h o wysokości ~17mm aby minimalizować koszty.
mrkura Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 @Rising Mam Supre na sprzedaż, nowa nigdy nie śmigana - lekko zakurzona . 50zł i jest Twoja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.