Skocz do zawartości

[650B jako alternatywa dla cross'a] Cube LTD PRO

dominikpl72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dotychczas jeździłem rekreacyjnie rowerem crossowym po wielkopolskich drogach i lasach, trasy 40-80 km.

Geometria ramy roweru crossowego mi odpowiada.

Ponieważ ciężar gatunkowy moich przejażdżek przesuwa się z asfaltu na ścieżki leśne - w tym wątku rozważałem dalsze możliwe kroki modyfikacji mojego crossa:

http://www.forumrowerowe.org/topic/202502-cross-duze-miasto-asfalt-szutry-las-w-jakim-kierunku-zmierzac-z-ewentualna-modyfikacja/

W ramach wniosków z powyższego wątku - zmieniłem opony semislick 1.5 na opony Schwalbe Smart Sam 1.75

No i w terenie jest znacznie lepiej - zyskałem trakcję w piachu, rower lepiej sprawuje się na nierównych drogach nieutwardzonych oraz na asfalcie złej jakości.

Wydaje mi się, że teraz kolejnym ograniczeniem stał się amortyzator - ponieważ po bezdrożach jadę szybciej - bardziej czuję niedostatki pracy podstawowego sprężynowego uginacza SR Suntour z mojego crossa.

No i nadeszła okazja - mam możliwość okazyjnie nabyć rower Cube LTD PRO z 2015, koła 27,5, rozmiar ramy 20 cali.

Rozmiar kół 27,5 mi pasuje - w sumie to to samo co mam w crossie 28, a 29er jest dla mnie zbyt "mułowaty",

Rower ma amortyzator REBA RL Solo Air o skoku 100mm - pomyślałem, że to była by szansa by zapoznać się z pracą porządnego amortyzatora powietrznego.

Geometria roweru jest następująca:

cube-ltd-pro-275-20.jpg

Rower jest wysoki i krótki. Taki był też mój dotychczasowy cross.

1. Czy uważacie że taka geometria roweru MTB/XC mającego być odpowiednikiem "crossowej" geometrii mojego dotychczasowego roweru jest OK ?

2. Czy uważacie że taka geometria roweru pasuje dla osoby o wzroście 185 cm, przekrok 81 cm ?

Napisano

29er to te same koła co cross, możesz wsadzić semislicki, smartsamy i co tam chcesz. Zazwyczaj geo jest bardziej sportowe niż w crossie, co skutkuje lepszą efektywnością pedałowania, 29er też powinien lepiej się prowadzić w terenie. Nie wiem skąd uczucie mułowatości.

Mam ok 190cm i nie wyobrażam sobie jazdy na małym kółku;)

Wysłane z Tapatalka

Napisano

Dziękuję za odp. Zostawmy na boku rozważania 27.5 czy 29.

Bardziej interesuje mnie - co sądzicie o rozmiarze i geometrii tej ramy jako rekreacyjnego roweru XC i dla osoby o wzroscie 185 cm i przekroku 81 cm?

Napisano

Cześć,

czy masz okazję przed zakupem odbyć jazdę próbną ?

Co do rozmiarów CUBE to miałem 2 razy ten rower ( model Attention). Mój wzrost 178 cm , rozmiar 18 . Byłem w górnej granicy dla tego rozmiaru. Myślę , że 20 cali będzie ok.

Napisano

Niestety muszę zdecydować się zdalnie. Mam sklep Cube w Poznaniu, ale w roczniku 2016 nie jest produkowany rozmiar ramy 20 cali dla kół 27,5. Rozmiarówka ram 27,5 kończy się na 18 calach - właśnie ten fakt mnie nieco zaniepokoił.

Napisano

@grzegorz1988wroc - wiem, że niektóre firmy tak robią - i właśnie dlatego tu na forum próbuję znaleźć opinię osób które mają praktyczne doświadczenia z ramami 27,5 w większych rozmiarach :)

Napisano

przejedz sie na tym bo mi sie wydaje ze bedziesz to mial male...moze nie tyle co 'za male'..ale na pewno bedzie bardzo nerwowy przez krotka baze kol + 180cm

moja baza w cube to 1080 /kolo29 i 17'' oraz suport 65mm ponizej piast/ mam 169cm i jest strasznie nerwowy w prowadzeniu,zwlaszcza w terenie /mam mostek 40mm i wyprostowana sylwetke i tylek mi podskakuje/.Przez tak krotka baze takze odczywam kazda mulde na asfalcie prz nizszym cisnieniu.
/no tylko dla mnie to zaleta,bo strasznie lubie takie nerwowe rowery,moge np spokojnie podrzucic przod gdy mam stromy podjazd z zakretem 90* / mam taki jeden singielek tutaj w okolicy takze dlatego taki przyklad/

A na pewno masz dobra rozpiske geometri?? bo damskie modele z 2017 maja baardzo zblizona geo tylko ze 29 kolo / acess wls sl/

Napisano

Obawiam sie,ze bedziesz musial wybrac sie do Poznania..

Guzik ci to da,ale skoro dopasowujesz rame wirtualnie,to tu masz mojego z baza kol 1080 + mala rama 17''

yXuOeRW.jpg

Y6KeDeL.jpg

i jego geometria

tkOnH3x.jpg

pewnie ci to i tak nie pomoze w 100%, ale moze 'mgla' troche opadnie 

-boje sie,bo ty chcesz kupic wieksza rame z wrecz z ta sama baza kol

Napisano

w takim razie najmocniej przepraszam.

-bylem przekonany ze taka sama baza kol w rowerze 27,5 i 29 spowoduje bardzo podobne odczucia np podczas zakretow jak i samej jazdy

• Mod Team
Napisano

Przy takich wątpliwościach lepiej nie brać go w ciemno - 20 " to już nie jest mało, nawet na średnim kole.

Jeśli dobrze zmierzyłeś przekrok, to zapas będzie prawdopodobnie minimalny, ale sporo zależy od Twoich preferencji i stylu jazdy, bo np. przy spokojnym jeżdżeniu zapas nie będzie miał aż tak dużego znaczenia.

Najlepiej by było gdybyś się jednak przymierzył - jeżeli nie do nowego, to może chociaż znajdzie się w Twojej okolicy jakiś używany, który ktoś na chwilę udostępni do przymiarki.

Rower z krótkim tylnym widelcem, więc różnica w prowadzeniu będzie widoczna - zwłaszcza podczas agresywnej jazdy, więc koło się zamyka, bo w takim przypadku zapas będzie miał większe znaczenie, a szczególnie przy ostrzejszym terenowym śmiganiu.

Z mojego punktu widzenia przymiarka jest mocno wskazana.

Powietrzniak robi robotę w porównaniu do sprężyny, także polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...