Skocz do zawartości

[piasta]Odkręcające się nakrętki kontrujące

mnosek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam dość irytujący problem... Co jakies 100km, pojawiają mi się dość znaczne luzy w tylnym kole. Koło "lata" na boki. Ściągam koło i dokręcam nakrętki kontrujące i wszystko jest ok. Do czasu... Co zrobić aby się więcej nie odkręcały? Czy to wadliwa piasta, czy trzeba jeszcze coś zrobić? Pomocy bo już sam nie wiem co robić... Zakrecić równo koło w mojej ramie to dopiero sztuka... :)

Napisano

Jednym kluczem lapiesz konus drugim kontre i mocno dokrecasz...Sadzac po wieku mozesz nie miec wystarczajaca sily wiec mozesz poprosic tate :( ... tylko pamietaj o wczesniejszym ustawieniu konusow zeby piasty nie uszkodzic!

Napisano

co to znaczy ze dokrecasz nakretki kontrujace? tylko te zewnetrzne z obu stron piasty? wtedy bedzie sie rozkrecac.

trzeba skrecic kontre z nakretka (konusem) ktory jest przy nakretce zewnetrznej z obu stron.

najpierw z jednej strony ( w przypadku tylnej piasty trzeba zdjac kasete) po mocnym dokreceniu to samo robisz z drugiej strony. ale mysle ze bedzie lepiej jak odwiedzisz jakis sklep. bo jesli skrecisz zle to albo bedzie luz albo rozwalisz lozyska w piascie.

Napisano

Byłem dzisiaj w najbliższym serwisie rowerowym. Odkręciłem koło, pojechałem i co sie okazało. Facet odkrecil wolnobieg, rozkrecil piaste, wyciagnal kulki i stwierdził, że miski zajechane. Konkretnie to jedna, ta od strony wolnobiegu. Przeplecie koło z nową piastą i musi byc ok :033: Ale dzięki za pomoc. Temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...