mati5525 Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 WitamPosiadam tandem firmy Mifa. Chcę wymienić koła ponieważ docelowo rower ma służyć do podróży z sakwami więc obciązenie rośnie. Waga moja i dziewczyny to 130kg + bagaż (30-40kg).Wymagania:- koła 26- V-brake + disc (6 śrub)- cena <600zl kompletZastanawiam się nad takim zestawieniem:- piasty Novatec D042SB / D041SB 36H- obręcze DT SWISS 535 36H- szprychy DT Champion -nyple ?Chcę też kupić opony głównie na drogi asfaltowe ewentualnie utwardzone leśne. Zastanawiam się nad Marathon 26x1.75 Green Guard. Proszę o pomoc w dobraniu mocnych kół i opon którym będzie można zaufać.Pozdrawiam Mateusz
mklos1 Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Według mnie powinieneś rozejrzeć się za oponą w szerokości 2,35. Coś w typu Big Apple. Opona Marathon w tym rozmiarze o ile nośnością wyda, tak dużą masę i małą szerokość opony będziesz musiał skompensować ciśnieniem w oponie. Skutek - będziesz jeździł na "kamieniu", co będzie miało negatywne skutki dla obręczy i szprych. Big Apple jest o tyle fajna, że to balon i można jeździć na znacznie niższym ciśnieniu.
mati5525 Napisano 9 Października 2016 Autor Napisano 9 Października 2016 Dziękuję za odpowiedz. Moje błotniki sa dosyć wąskie i 26x2.0 bedzie maksymalną szerokością. Czy Big Apple 26x2.00 też będzie dobrym rozwiązaniem? Jaką wersję polecasz? Performance, GreenGuard, RaceGuard, K-Guard ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.