Skocz do zawartości

[ Podkładki] Może tak być?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Kupiłem nowy amor, złożyłem wszystko do kupy, zaznaczyłem linię na rurze idealnie na poziomie mostka i pojechałem na przycięcie. Rura została przycięta tak jak prosiłem, jakieś 3mm poniżej mojej linii. Plan był taki, żeby pod i nad mostkiem wsadzić podkładki 5mm żeby na przyszłość zostawić sobie 1cm rury w zapasie.

Niestety okazało się że chyba przeliczyłem się z moimi precyzyjnymi wyliczeniami.

Efekt jest taki:

Wersja nr 1

WP_20161008_11_12_32_Pro.jpg

Od końcówki podkładki do rury zostaje około 1- 1,5mm, wydaje się że za mało. Podkładka 5mm

Wersja 2

WP_20161008_20_57_52_Pro.jpg

Pomiędzy końcem podkładki a rurą jest około 6,5mm, podkładka ma 10mm więc siedzi na rurze na jakiś 3,5 mm.

Teoretycznie mógłbym doszlifować rurę sterową bo jest z aluminium, natomiast boję się to robić bo rura nie jest przycięta idealnie prosto i nie chcę pogłębiać tego efektu ( widać na foto nr 1)

Zakładam że wersja nr 1 odpada bo pewnie nie uda się dobrze ścisnąć całości. Natomiast czy w wersji nr 2 będzie jakiś problem jeżeli ta podkładka będzie wystawała na 6mm? A może ją szlifować żeby zamiast 10 mm miała jakieś 8mm? 

Napisano

Rozważ że to mostek wszystko trzyma to co jest nad nim to tylko to zacisniacia sterów do momentu zacisniacia mostka więc ta długa podkładka jest jak najbardziej ok. Przez pewien czas jeździłem w ogóle bez gwiazdki i główki na starówce. Teraz mam podkladki z drukarki 3d i jest ok.

tapniete z telefonu

Napisano

@Tatanka

Śruba od kapsla jest wymieniona na długą, tak na wszelki wypadek  :thumbsup:

@michalAnanas

Tak, ogólnie wiem na jakiej zasadzie to działa, brałem pod uwagę nawet żeby dociągać całość na długiej podkładce a potem nakładać małą, ale to więcej roboty niż pożytku :)

Dzięki za odpowiedzi, upewniliście mnie w tym że wersja nr 2 będzie ok

Napisano

Tak, pisałem o tym wyżej i nie jest to głupi pomysł :)

Natomiast ma jedną wadę: gdy jakimś cudem stery się poluzują w trasie to bez podkładki nie uda mi się skręcić całości. Ewentualnie jak najdzie mnie wena, to kupię podkładkę 10mm i zeszlifuję do jakiś 7mm

Napisano

jezeli top cap od dolu nie oprze ci sie o rure sterowa,to nawet pierwsza wersja moze byc - ale ze top cap jest 'stozkowy' moze byc problem

-podkladek nie szlifuj bo one musza byc akurat idealne pod tym wzgledem - tzn ewentualny szlif musi byc wrecz idealnie prostopadly do scianki podkladki

Napisano

nic sie nie poluzuje,nie panikuj. Jak raz dokrecisz mostek to nic sie nie poluzuje,w dodatku jak dokrecisz top cap, to on utrzyma wszystko w razie czego.

Tak jak wyżej. Spróbuj skrecić na tej 5mm, jak sie nie uda dokup taką 2,5mm lub jak pisalem wyzej zrób.

Napisano

Dzięki, jak trafię gdzieś podkładki 3mm ( bo 2,5 nie widziałem) to kupię i będę próbował co mi pasuje najlepiej 

Dzięki wszystkim za rady!

Napisano

Dwie rzeczy.Jeśli tak przycieli rurę w serwisie i nawet Ty na oko widzisz że jest krzywo to bardzo "polecam" jeszcze za to płacić.W domu kątówką przyciąłem równiej.

Ja nie widzę większego problemu we wzięciu klocka z papierem ściernym i podszliwowaniu rury.Raz że osiągniemy efekt zamierzony czyli odrobinę "głębiej" pod podkładką a dwa wyrównamy tą nierówność.

Napisano

Są top capy które wchodzą w rurę widelca mniej niż te ogólnie dostępne są płaskie od strony stycznej z podkładką/mostkiem, stosowane często z ekspanderami i rurami karbonowymi widelca. Taki top cap nie oprze się na rurze widelca.

Napisano

Dwie rzeczy.Jeśli tak przycieli rurę w serwisie i nawet Ty na oko widzisz że jest krzywo to bardzo "polecam" jeszcze za to płacić.W domu kątówką przyciąłem równiej.

Ja nie widzę większego problemu we wzięciu klocka z papierem ściernym i podszliwowaniu rury.Raz że osiągniemy efekt zamierzony czyli odrobinę "głębiej" pod podkładką a dwa wyrównamy tą nierówność.

Zerknij na fotki które zamieściłem, nie jest to przecież różnica kilku mm tylko 0,2-0,3 mm, bez przesady

Napisano

Ja to w ogóle nie widzę tutaj większego problemu do rozkminiania poza sprawdzeniem czy top cap się nie oprze o rurę sterową ale Sam wspomniałeś że jest krzywo ;) Zeszlifowanie tego o 1mm i wyrównanie to jest 5-10 min. machania papierem ściernym lub podmiana top capa na płaski jak wspomniał przedmówca.

Napisano

Moje pytanie było bardziej skierowane na pytanie czy podkładka 10mm może być oparta na rurze wystającej na 3-4mm :)

Napisano

Moje pytanie było bardziej skierowane na pytanie czy podkładka 10mm może być oparta na rurze wystającej na 3-4mm :)

Sam kiedyś interesował mnie ten temat czysto od strony technicznej jak powinno być.Ostateczna odpowiedź stanęła na tym że odległość rury od brzegu powinna wynosić od 1-3 mm.Chociaż faktycznie ma też duże znaczenie to co napisał @Tobo bo top capy mają różne zagłębienia.

Napisano

Dzięki za porady, rower będę składał za jakiś czas więc wtedy wyjdzie czy uda się upchnąć podkładkę 5mm czy musi być 10mm. Ewentualnie jeszcze lekko podszlifuję lub poszukam płaskiego Top Cap'a 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...