Gość Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Hej, Kupiłem nowy amor, złożyłem wszystko do kupy, zaznaczyłem linię na rurze idealnie na poziomie mostka i pojechałem na przycięcie. Rura została przycięta tak jak prosiłem, jakieś 3mm poniżej mojej linii. Plan był taki, żeby pod i nad mostkiem wsadzić podkładki 5mm żeby na przyszłość zostawić sobie 1cm rury w zapasie. Niestety okazało się że chyba przeliczyłem się z moimi precyzyjnymi wyliczeniami. Efekt jest taki: Wersja nr 1 Od końcówki podkładki do rury zostaje około 1- 1,5mm, wydaje się że za mało. Podkładka 5mm Wersja 2 Pomiędzy końcem podkładki a rurą jest około 6,5mm, podkładka ma 10mm więc siedzi na rurze na jakiś 3,5 mm. Teoretycznie mógłbym doszlifować rurę sterową bo jest z aluminium, natomiast boję się to robić bo rura nie jest przycięta idealnie prosto i nie chcę pogłębiać tego efektu ( widać na foto nr 1) Zakładam że wersja nr 1 odpada bo pewnie nie uda się dobrze ścisnąć całości. Natomiast czy w wersji nr 2 będzie jakiś problem jeżeli ta podkładka będzie wystawała na 6mm? A może ją szlifować żeby zamiast 10 mm miała jakieś 8mm?
michalANANAS Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Rozważ że to mostek wszystko trzyma to co jest nad nim to tylko to zacisniacia sterów do momentu zacisniacia mostka więc ta długa podkładka jest jak najbardziej ok. Przez pewien czas jeździłem w ogóle bez gwiazdki i główki na starówce. Teraz mam podkladki z drukarki 3d i jest ok. tapniete z telefonu
Tatanka Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Wersja 2 nie powinna być problemem.Ewentualnie śruba od kapsla może być za krótka
Gość Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 @Tatanka Śruba od kapsla jest wymieniona na długą, tak na wszelki wypadek @michalAnanas Tak, ogólnie wiem na jakiej zasadzie to działa, brałem pod uwagę nawet żeby dociągać całość na długiej podkładce a potem nakładać małą, ale to więcej roboty niż pożytku Dzięki za odpowiedzi, upewniliście mnie w tym że wersja nr 2 będzie ok
llancer Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Zrób tak-dla pewności na podkladke 1cm u góry ściśnij stery i mostek,dokręć mostek. Potem odkręcasz kapsel,wkladasz podkladke 5mm i dokrecasz kapsel. a mostek juz jest przeciez skręcony dobrze.
Gość Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Tak, pisałem o tym wyżej i nie jest to głupi pomysł Natomiast ma jedną wadę: gdy jakimś cudem stery się poluzują w trasie to bez podkładki nie uda mi się skręcić całości. Ewentualnie jak najdzie mnie wena, to kupię podkładkę 10mm i zeszlifuję do jakiś 7mm
mrovka Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 jezeli top cap od dolu nie oprze ci sie o rure sterowa,to nawet pierwsza wersja moze byc - ale ze top cap jest 'stozkowy' moze byc problem -podkladek nie szlifuj bo one musza byc akurat idealne pod tym wzgledem - tzn ewentualny szlif musi byc wrecz idealnie prostopadly do scianki podkladki
Lumperator Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Możesz dać na górę 3 podkładki o grubości 2.5mm lub jedną taką dorzucić od dołu, a na górze zostawić 5mm.
llancer Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 nic sie nie poluzuje,nie panikuj. Jak raz dokrecisz mostek to nic sie nie poluzuje,w dodatku jak dokrecisz top cap, to on utrzyma wszystko w razie czego. Tak jak wyżej. Spróbuj skrecić na tej 5mm, jak sie nie uda dokup taką 2,5mm lub jak pisalem wyzej zrób.
Gość Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Dzięki, jak trafię gdzieś podkładki 3mm ( bo 2,5 nie widziałem) to kupię i będę próbował co mi pasuje najlepiej Dzięki wszystkim za rady!
fala77 Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Dwie rzeczy.Jeśli tak przycieli rurę w serwisie i nawet Ty na oko widzisz że jest krzywo to bardzo "polecam" jeszcze za to płacić.W domu kątówką przyciąłem równiej. Ja nie widzę większego problemu we wzięciu klocka z papierem ściernym i podszliwowaniu rury.Raz że osiągniemy efekt zamierzony czyli odrobinę "głębiej" pod podkładką a dwa wyrównamy tą nierówność.
tobo Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Są top capy które wchodzą w rurę widelca mniej niż te ogólnie dostępne są płaskie od strony stycznej z podkładką/mostkiem, stosowane często z ekspanderami i rurami karbonowymi widelca. Taki top cap nie oprze się na rurze widelca.
Gość Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Dwie rzeczy.Jeśli tak przycieli rurę w serwisie i nawet Ty na oko widzisz że jest krzywo to bardzo "polecam" jeszcze za to płacić.W domu kątówką przyciąłem równiej. Ja nie widzę większego problemu we wzięciu klocka z papierem ściernym i podszliwowaniu rury.Raz że osiągniemy efekt zamierzony czyli odrobinę "głębiej" pod podkładką a dwa wyrównamy tą nierówność. Zerknij na fotki które zamieściłem, nie jest to przecież różnica kilku mm tylko 0,2-0,3 mm, bez przesady
fala77 Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Ja to w ogóle nie widzę tutaj większego problemu do rozkminiania poza sprawdzeniem czy top cap się nie oprze o rurę sterową ale Sam wspomniałeś że jest krzywo Zeszlifowanie tego o 1mm i wyrównanie to jest 5-10 min. machania papierem ściernym lub podmiana top capa na płaski jak wspomniał przedmówca.
Gość Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Moje pytanie było bardziej skierowane na pytanie czy podkładka 10mm może być oparta na rurze wystającej na 3-4mm
fala77 Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Moje pytanie było bardziej skierowane na pytanie czy podkładka 10mm może być oparta na rurze wystającej na 3-4mm Sam kiedyś interesował mnie ten temat czysto od strony technicznej jak powinno być.Ostateczna odpowiedź stanęła na tym że odległość rury od brzegu powinna wynosić od 1-3 mm.Chociaż faktycznie ma też duże znaczenie to co napisał @Tobo bo top capy mają różne zagłębienia.
woojj Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 weź wyrównaj pilnikiem rurę (nie ma się co bać) ....i po kłopocie. Będzie działać z cienką podkładką. Możesz dodatkowo zmienić kapsel. Będzie najładniej wyglądać.
Gość Napisano 14 Października 2016 Napisano 14 Października 2016 Dzięki za porady, rower będę składał za jakiś czas więc wtedy wyjdzie czy uda się upchnąć podkładkę 5mm czy musi być 10mm. Ewentualnie jeszcze lekko podszlifuję lub poszukam płaskiego Top Cap'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.