Skocz do zawartości

[przerzutki] Montaż i regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś zamontowałem nowe gripshifty i przy okazji przednią przerzutkę. O ile montaż gripów poszedł gładko to nie mogę tego samego napisać o regulacji przerzutek. Najpierw przednia. Czytałem różne opisy (strona Zbooy'a i jeszcze jakaś jedna), po przeczytaniu jej nic nie wiem :) Chodzi o to:

1. Jak zamontować przednią przerzutkę na rurze podsiodłowej? Konkretnie chodzi o pozycje - niżej, wyżej - wiem, że prowadnica przerzutki ma być równoległa do tarcz korby :)

2. Po prawidłowym zamontowaniu jak dalej postępować? Czy śrubki regulacyjne mają być wykręcone, wkręcone? Od jakiej tarczy zacząć regulacje? Na jakiej zębatce ma być z tyłu (najmniejsza, największa)? Kiedy zamontować linkę?

Chodzi o poradnik krok po kroku ;)

Napisano

przeciez na stonie zbooya to wszystko jest napisane, tam jest poradnik krok po kroku, napisany bardzo przejzyscie. jesli po przeczytaniu nic nie wiesz, przeczytaj jeszcze raz (powtarzac do skutku) albo oddaj rower do serwisu.

• 2 lata później...
Napisano

Normalnie.

Albo wykręcasz baryłkę na gripshifcie.

Albo wrzucasz łańcuch na najmniejszy blat z przodu, wkładasz między rurę a przerzutkę np, śrubokręt owinięty w szmatę, tak żeby po odkręceniu linki przerzutka Ci "nie uciekła", odkręcasz tą śrubę na imbus która trzyma linkę, WKRĘCASZ baryłkę przy gripshifcie, naciągasz linkę kombinerkami ile się da, przykręcasz linkę, WYKRĘCZASZ baryłkę, żeby naciągnąć linkę tak jak potrzeba.

Napisano

Te sposoby nie przejdą bo nie dojdę tej śrubki imbusem. Jak przerzutka jest na najmniejszym blacie to nie ma szans tam wsadzić imbusa, chyba że są jakieś krótsze wersje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dla potomnych:

- najpierw wkręcamy śrubkę ograniczającą tak aby pantograf był w położeniu nad środkową tarczą

- dajemy w manetce środkową tarczę

- baryłkę wkręcamy w taką pozycję aby wypuściła linkę

- montujemy i zakręcamy linkę

- odkręcamy śrubkę ograniczającą

- zrobione

- teraz pozostaje regulacja naciągu linki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...