Skocz do zawartości

[ Kierownica] Usuwanie oznaczeń

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Chciałbym ze swojej kierownicy ( Author) usunąć wszelkie oznaczenia itd, tak żeby została sama czarna kierownica. Teraz są lekko poprzecierane i wygląda to średnio estetycznie.

Ktoś ma jakiś pomysł czym to usunąć? Sama kierownica pewnie jest malowana proszkowo, czym natomiast robione są napisy?

Napisano

Farba - nitro.

Laser - powodzenia.

Kierownica jeśli jest aluminiowa i czarna, jest na 99% anodowana. Jeśli biała, 100% na lakier. Jeśli w innych kolorach, ciężko powiedzieć.

Napisano

Ja z kierownicy alu krossa zmywałem acetonem-ciezko bylo.

Z mostka rometa, poszło natomaist gładko, logo dosyć dobrze zeszło,aczkolwiek sam napis sie mazal troszke na początku. W efekcie został sam czarny bez napisów. O co mi chodziło,gdyz ma fajny kształt.

Także polecam Aceton-czysty.

Kiedyś ramę matową alu pomalowałem czarnym matem-sprayem, potem jak chciałem doczyścić to aceton nawet z ramy zmywał kolor w tym wypadku pomarańczowy. Tym sposobem można pozbyć się też oznaczeń na ramie,sztycy,etc. Ale trzeba uważać. I z umiarem.

Napisano

Poszło Nitro, ciekawa sprawa bo miałem dwie kierownice Authora: jedną tanią do testów i jedną normalną z której chciałem zmyć, nadruk identyczny. Na testowej wystarczyło dotknąć namoczonym wacikiem i wszystko schodziło, na "normalnej" było tak ciężko, że spędziłem chyba 1,5h na szorowaniu, próbowałem nawet owijać kierownicę szmatą i zalewać nitro, inaczej by nie puściło.

Teraz pytanie z innej beczki. Chciałem wypolerować sobie tą kierownicę, więc wziąłem pastę polerską i... tragedia, cała kierownica matowa. Sytuację uratował o dziwo CIF ( najwyraźniej ma jakieś mikro granulki) i lekko przywrócił połysk. Farba na kierownicy jest określana jako "czarna piaskowana" cokolwiek to znaczy, znacie jakiś sposób żeby wydobyć z takiego lakieru połysk?

Uprzedzając pytania, to zmatowienie to nie były resztki pasty, wymyłem je alkoholem :)

Napisano

Ok, dzięki za wyjaśnienie, tak jak pisałem o dziwo sytuację uratował CIF  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...