Gość Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Hej, Chciałbym ze swojej kierownicy ( Author) usunąć wszelkie oznaczenia itd, tak żeby została sama czarna kierownica. Teraz są lekko poprzecierane i wygląda to średnio estetycznie. Ktoś ma jakiś pomysł czym to usunąć? Sama kierownica pewnie jest malowana proszkowo, czym natomiast robione są napisy?
Fenthin Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Farba - nitro. Laser - powodzenia. Kierownica jeśli jest aluminiowa i czarna, jest na 99% anodowana. Jeśli biała, 100% na lakier. Jeśli w innych kolorach, ciężko powiedzieć.
llancer Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 Ja z kierownicy alu krossa zmywałem acetonem-ciezko bylo. Z mostka rometa, poszło natomaist gładko, logo dosyć dobrze zeszło,aczkolwiek sam napis sie mazal troszke na początku. W efekcie został sam czarny bez napisów. O co mi chodziło,gdyz ma fajny kształt. Także polecam Aceton-czysty. Kiedyś ramę matową alu pomalowałem czarnym matem-sprayem, potem jak chciałem doczyścić to aceton nawet z ramy zmywał kolor w tym wypadku pomarańczowy. Tym sposobem można pozbyć się też oznaczeń na ramie,sztycy,etc. Ale trzeba uważać. I z umiarem.
Gość Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Poszło Nitro, ciekawa sprawa bo miałem dwie kierownice Authora: jedną tanią do testów i jedną normalną z której chciałem zmyć, nadruk identyczny. Na testowej wystarczyło dotknąć namoczonym wacikiem i wszystko schodziło, na "normalnej" było tak ciężko, że spędziłem chyba 1,5h na szorowaniu, próbowałem nawet owijać kierownicę szmatą i zalewać nitro, inaczej by nie puściło. Teraz pytanie z innej beczki. Chciałem wypolerować sobie tą kierownicę, więc wziąłem pastę polerską i... tragedia, cała kierownica matowa. Sytuację uratował o dziwo CIF ( najwyraźniej ma jakieś mikro granulki) i lekko przywrócił połysk. Farba na kierownicy jest określana jako "czarna piaskowana" cokolwiek to znaczy, znacie jakiś sposób żeby wydobyć z takiego lakieru połysk? Uprzedzając pytania, to zmatowienie to nie były resztki pasty, wymyłem je alkoholem
vdcmike Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Kierownica nie była malowana tylko anodowana - bardzo cienka warstwa. Tego się nie poleruje. Matowa struktura jest uzyskiwana trawieniem.
Gość Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Ok, dzięki za wyjaśnienie, tak jak pisałem o dziwo sytuację uratował CIF
llancer Napisano 9 Października 2016 Napisano 9 Października 2016 Anoda to po prostu barwienie zewnętrznej części materiału. Dlatego np aluminiowe korby które są anodowane się wycierają, bo po prostu scierasz materiał butem Po starciu juz nawet polerka od buta sie robi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.