Skocz do zawartości

[piasty] na 36 dziurek qr15 są takie?

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kur.. ale misja... dopiero teraz zauwazylem ze w serwisie zamiast stalowych szprych zalozyli mi aluminiowe - czy to duża roznica jezeli chodzi o wytrzymalosc kola ?

czyli mam nyple stalowe i szprychy alu , chyba cos nie teges.... co robić?

Napisano

szprychy są czarne-malowane ,nyple rowniez czarne ale magnes przyciągaja , dokladnie nie wiem jakie szprychy mi zalozyli to nie wiem 2pln/sztuka ale mialy byc stalowe.

jak to sprawdzić czy sa alu czy stalowe ?

Napisano

a jak do tego doszedłeś że alu szprychy są??? Szprychy są nierdzewki więc słabo z magnesem.... ale nyple jeśli są mosiężne to nie powinny chwytać magnes ;-(((( widocznie są stalowe- do wymiany!!! Szprycha alu ma inną średnicę i kosztuje koło 20-30 zł szt.

Napisano

Nyple jak są stalowe to lipa jest....jeszcze lakierowane ;-(((( Upewnij się.

no tak nyple stalowe są i szprychy tez takie mialy byc . ale szprycha nie przyciaga magnesu - ale podobno nie musi , wiec jak mam sprawdzic czy jest stalowa?

dodam ze w swoim przełaju szprycha i nypel tez nie przyciaga magnesu - czyli co tez szprycha jest alu?

zreszta husteczka w przelaja teraz musze rozwiac swoje wątpliwosci co do szprych w moim sciezkowcu.

a co za roznicaczy nypel stalowy czy mosiezny ? raczej jeden czort , takie mi sugerowali na forum

Napisano

ale szprycha nie przyciaga magnesu - ale podobno nie musi , wiec jak mam sprawdzic czy jest stalowa?

Skoro szprycha nie przyciąga ci magnesu i kosztowała 2zł/szt. to znaczy , że jest ze stali nierdzewnej (inaczej INOX - po prostu ma takie właściwości) , alu być nie może (te są wielokrotnie droższe).

... stalowy czy mosiezny ? raczej jeden czort , takie mi sugerowali na forum

Sugerowano ci mosiężne :

Nyple mosiężne.

Do kompletu polecam mosiężne nyple Sapim Polyax

Napisano

Szprych nierdzewki nie przyciągają magnesu, albo bardzo lekko. Nyple Mosiężne są po to aby miały lepszy poślizg na gwincie i sie nie zacierały. Stalowe nyple w mtb po roku będzie ciężko centrować- albo wcale nie będzie sie dało ich obracać- korozja. Stosowanie stalowych nypli to błąd w budowie kół mtb i nie powinno mieć miejsca, tym bardziej przy cenie 2 zł za szprychę;-((( Zazwyczaj przy tej cenie nypel mosieżny jest w cenie. Najtańsze koła mają stalowe nyple. KOŁA DO POPRAWY!!!!- wymiany nypli.

Napisano

kurde .... na szprysze jest znaczek takiej zaokrąglonej gwiazdy , a czy nyple mogą być czarne mosiężne ?

tak , nyple były w cenie szprych.

Napisano

WOW ! dzieki gtb , super stronka , tak szprychy w takim razie to HT 2mm  i teraz co do nypla bo moj przyciaga magnes , mosiadz przyciąga?

Napisano

dobra czyli nyple mam stalowe , ciągną magnes jak rura od odkurzacza smieci z dywanu (LOL)

czy wymiana samych nypli na mosięzne to zabieg , w ktorym trzeba rozebrac na nowo kolo i je na nowo zapleść?

troche mnie wydymali w sklepie na szprychach na internecie 1zł /sztuka (placilem 2pln)

zaplecenie kola 50pln.

Napisano

niestety trza rozebrać.... (jest to kupa roboty). Za 2 zł (black) każda dobra znana marka daje w cenie porządny nypel mosiężny. Chyba że masz szprychy cieniowane i ktoś przyoszczędził na nyplach. Ja bym na stalowe się nie zgodził, ale ja za długo koła robię. Dla mnie to błąd w sztuce- albo oszczędność. W górskim rowerze w warunkach błota, deszczu, śniegu, soli , + myjka ciśnieniowa----po 1 roku nypla nie ruszysz. Ja bym to zmienił. 

Napisano

Ja bym na stalowe się nie zgodził, ale ja za długo koła robię. Dla mnie to błąd w sztuce- albo oszczędność.

troche jestem sam sobie winny , bo zapytali sie mnie czy stalowe czy alu , powiedzialemze mosiezne ,powiedzieli ze nie maja, no to powiedzialem stalowe .

Zostawie tak jak jest miejmy nadzieje ,znaczy  ,zobacze po sezonie jak sie sprawa ma , teraz czekam na drugą piasta i bede robil przednie kolo (znaczy serwis) , powiem ze chce na mosieznych nyplach .

Druga sprawa to taka ze kupilbym szprychy i nyple takie jakie chcialem ale mialem problem z wyliczeniem dlugosci i jakos konkretnej odpowiedzi nie uzyskalem co do dlugosci  ,wiec wolalem nie ryzykowac (jak wiekszosc poradzila ) i oddalem robote serwisowi .

Troche to po je bane , ale taka sytuacja wyszła.

Napisano

Spoko. Koło będzie trzymać. Tylne koło zrób na mosiężnych.

hehe wlasnie tylne jest na stalowych , w przyszlym tygodniu bederobil przednie i nyple musze zamowic - jakiej dlugosci te sapimy wziąć 12 14 16?

Napisano

daj tej samej długości co z tyłu......12 są spoko, najczęściej używam- są w zestawie ze szprychami. Dogadaj się z tym twoim serwisem że dasz im zrobić drugie koło, jeśli ci wymienią w cenie tył na mosiężne (użyj argumentów o korozji). Jak im zależy na kliencie - to pójdą na to.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...