Skocz do zawartości

[piasty] na 36 dziurek qr15 są takie?

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemanko , jestem na kupnie obreczy do 29er , pytanie...

są piasty pod sztywna os 15mm na 36 dziurek bo ciezko mi takowe znalezc , a szukam takich bo mam do kupienia tanio dobre obrecze z 36 dziurkami.

Napisano

Są. Napisz wprost, że nie szukałeś w ogóle tylko od razu na forum pytanie ;)

Pierwsza z brzegu np. Octane One Orbital 15 jest w wersji 36H, a pewnie jakiś bliźniaczy Dartmoor i podobne się znajdą.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

siemanko tylne kolo juz sie skalda . znalazlem dwie piasty , ktora waszym zdaniem wybrac?

pierwsza to novatec

Piasta przód NT-D811SB 15mm Novatec

http://pro.shop.pl/sklep-rowerowy-wroclaw/czesci-rowerowe/piasty/piasta-przod-nt-d811sb-15mm-novatec-czarna_797.html

druga to

Octane One Piasta przód ORBITAL 15mm

http://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/piasty-przod/prod/o-o-orbital-15

obie sa na 36 dziurek , nic innego w cenie okolo 200 pln nie znalazlem .

jest cos czym powinienem sie zainteresować ,czy są to jedyne propozycje w tej cenie ?

jezeli nic sensowniejszego nie ma na os 15mm i 36H to ktora wybrac ? novateca czy octana?

Napisano

W tym budżecie masz jeszcze wcześniej wspomniane Dartmoor Revolt i X-15 (czy lepsze to nie wiem , bo nie miałem z nimi styczności). Osobiście chyba bym poszedł w sprawdzonego Novateca , Octane One z tego co wcześniej pisał @@ishi w innym twoim temacie mogą być problemowe.

Napisano
W tym budżecie masz jeszcze wcześniej wspomniane Dartmoor Revolt i X-15 (czy lepsze to nie wiem , bo nie miałem z nimi styczności). Osobiście chyba bym poszedł w sprawdzonego Novateca , Octane One z tego co wcześniej pisał @ishi w innym twoim temacie mogą być problemowe.

a jak ma sie sprawa sztywnosci juz złożonego koła na ww piastach tj. novatec i octan , bo ta 881 ma roznej wielkosci kolnierze - to ma znaczenie ?

czy ishi przypadkiem nie mowil o tylnych piastach?

Napisano

@@ishi pisał o tylnej ale wielce prawdopodobne , że z przodem może być podobnie (marne łożysk). Wielkością kołnierzy raczej bym się nie sugerował, bo różnicy raczej nie odczujesz tym bardziej że masz 36 szprych.

Napisano

czy ishi przypadkiem nie mowil o tylnych piastach?

Nie. Miałem Octane QR15 przód, łożyska kupa + horror przy rozbieraniu.

Dartmoor X-15 mam od roku i jak na razie się trzymają. Bardzo lekkie piasty (160g) ale nie wiem czy jeszcze je produkują.

Napisano

dzieki za info , jakbyscie mieli 200 brali byscie novateca czy cos innego ? bo nie wiem czy fixowac sie na cos innego czy skupic na novatecu....

Napisano

Ja się niedawno przekonałem, że fabryczne łożyska w novatecu to nieporozumienie jednak. Przednie koło po umyciu roweru zapiekło się, ciężko było je obrócić za oponę trzymając. Rozebrałem, w środku skute rdzą, smaru jak na lekarstwo. Z tyłu to samo, fabryczne umarło tak samo, co ciekawe z drugiej strony miałem jedno wymienione na FAGa za 8pln. W środku pełno czystego smaru, kręci się jak nowe. Czyli kwestia braku smaru, słabego uszczelnienia wyszła u mnie w praniu. Na szczęście koszt reanimacji praktycznie żaden, bo padnięte 3 sztuki za 24 wymieniłem i mam spokój. FŁT ponoć równie dobre a kosztują piątaka sztuka. Zadowolony jestem, bo 5500km przejechałem i zimowy koszt remontu to 24pln, w starych piastach jeden konus byłby droższy a tu po zamianie mam praktycznie nową piastę. Ale uprzedzam, że te fabryczne łożyska to trzeba po zakupie od razu rozebrać, wypłukać i wcisnąć smar. 

Napisano

Gdzieś już pisałem, że fabryczne łożyska w N strczają na jakiś 1-2 sezony max ale jak napisał @, po wymianie na lepsze zapominasz o piastach

• 3 tygodnie później...
Napisano

dobra kolo kolo zaplecione przez serwis , pytanie na predkosci czy to normalne ze przy kreceniu kolem juz na rowerze wyczuwa sie lekkie bicie gora-dół ? i czy to normalne ze jak kolo przestaje sie krecic to gdy juz praktycznie przestje sie krecic zachowuje sie jak wahadło?

aha jak pojezdze to mam przyjechac na poprawke.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...