Skocz do zawartości

[Amortyzator] wpływ minusowych temperatur

bike5

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co się dowiedziałem jazda na rowerze w zimę po mieście z amorkiem powietrznym  może okazac sie szkodliwa dla naszego amortyzatora, ponoć sól sypana na drogi ma zły wpływ na uszczelki...Ale ja mam pytanie do expertów którzy ujeżdżają swoje bryki do MTB w czystych warunkach zimowych , czyli lasy,pola z dala od miasta góry, gdzie jedyną niedogodnością może być śnieg minusowa temperatura i śliska nawierzchnia....Ale bardziej chciałbym skupić sie na minusowej temperaturze i jej wpływie na uszczelki i olej ..Ja mam Rock Shox Reba...i zastanawiam sie do jakich minusowych temperatur można bezpiecznie jeździć podkreślam w czystych warunkach zimowych...

Sprzęt się zużywa. Im gorsze warunki tym szybciej, ale nie istniej granica bezpiecznie/niebezpiecznie, przejście jest płynne. Ogólnie mróz nie szkodzi uszczelkom bardziej niż jesienne błoto, letnie słońce i pył, albo wiosenne deszcze. Rowery MTB służą do katowania, a uszczelki to część eksploatacyjna.
A mówić o "czystych warunkach zimowych" może chyba tylko ktoś kto zimy nie widział ;)

Edytowane przez dran2

• Mod Team

dzwoniłem do serwisu Rock Shoxa i powiedzieli mi  ze można na zimę  użyć rzadszego oleju ponoć poprawia to prace amorka.

jeśli dzwoniłeś do Harfy to się nie dziwię że otrzymałeś takie złote porady... Oni poza oryginalnym olejem który dostają do zalewania widelców w życiu nic więcej nie widzieli. Dla nich nie istnieje pojęcie lepkości tylko rzadkości bo mają od producenta w kanistrach 10W, 7,5W, 5W itd.

Tu nie chodzi o rzadszy olej a o olej o niższej lepkości. Nie zawsze rzadszy olej różnych producentów ma mniejszy indeks lepkości. Lepkość która Cię interesuje jest określana jako viscosity(wstaw liczbę) cSt40  Sprawdzasz jaką lepkość ma oryginalny olej i kombinujesz z innym.