Skocz do zawartości

Cały napęd - upgrade taniego treka z 3/7 na 2/9, 3/9 niemal w cenie roweru

Rafix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taką podstawę, tylko model z 2013 roku.

http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_10_M,10,490,619,13798,2014.html

Przerzutka przód Toruney, klamkomanetki i tylna przerzutka Altus pozostały bez zmian.

Osprzęt się trochę różni, bo go wymieniałem:

- suport Shimano zamiast Thun, niestety też na kwadrat

- koła z piastami Novatec NT-802SB (tył) na kasety 8-10rz

- kaseta Sora 7rz (13-25) z 2 podkładkami (2,56 + 1 mm) - nietypowo ze względu na bardziej odpowiadające przełożenia niż w kasetach MTB

- przednia korba Altus (48-38-28)

- SPD Deore

- łańcuch Shimano chyba HG71

Raczej nie zdzieram ani nie łamię napędów, większość jeżdżę po szosie, czasem tylko po cięższym jak na treka terenie. Generalnie w tym napędzie co mam przeszkadza mi za duży skok na kasecie na 5-6-7 oraz to, że praktycznie nie wykorzystuję 1-2 na kasecie (czyli chyba marnuje napęd). Generalnie przełożenie 3/7 (czyli 48T przód 13T tył) jestem wstanie wykorzystać tylko z lekkiej górki lub przy tylnym wietrze, i niżej niż 1/3 (28T przód, 21T tył) nie schodzę

Myślę o wymianie na 2/9 lub 3/9 z jakieś wyższej grupy niż Altus, oczywiście wymieniamy klamki, manetki, linki (o zgrozo, wewnętrzne prowadzenie), korba, suport, łańcuch, przerzutki i kasetę.

Nie mam za bardzo pomysłu czy bawić się w suporty Octa czy Hollowtech, czy będzie pasować, ani czy brać "zębatki" MTB, przełajowe czy zmiksować MTB i szosę, nie wiem też czy 2 blaty z przodu wystarczą, czy na przełożeniu 1/1 dam radę się przebić przez miejsca, które teraz łykam na 1/3. O wagę raczej nie specjalnie mi chodzi, bardziej o sprzęt adekwatnie dobry do ceny.

Może sami robiliście podobne modyfikacje i macie już jakiś pomysł na wymianę?

Powiedzmy, że mógłbym wydać ok 1000 zł wliczając to narzędzia do przedniej korby (mam tylko narzędzia do ściągania korby na kwadrat i wykręcania suportu na kwadrat i do kasety) i narzędzia do zaciskania końcówek linek, przeciągania (o ile trzeba kombinować) i ucinania pancerzy. Jeszcze muszę hak do przerzutki wymienić, ten jest delikatnie wygięty (to są chyba grosze).

Wszystkie części mają być nowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...