Vendeur Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Witam, zakupiłem zestaw hamulców BL-M785 z okładzinami metalicznymi. Przewody skracane i odpowietrzone w sklepie. Po założeniu wydaje mi się, że są jednak zapowietrzone. Klamka klocki dociska dosyć szybko, ale potem mogę i w zasadzie muszę ją docisnąć jeszcze z 1cm, aby zablokować koło, jeśli w ogóle się uda (tutaj kwestia też nieco nowości, klocki trzeba dotrzeć). Gdy zapytałem sklep o opinię, to stwierdzono, że to normalne, że ten model ma właśnie taką modulację. Naciskanie tych klamek to dla mnie jak naciskanie hamulca w samochodzie. W poprzednich Heyes Nine koło blokowało się w moment, skok klamki od momentu styku klocków z tarczą do kompletnej twardości był naprawdę mały, mała modulacja, ale potrafiłem to idealnie wyczuć. Bardzo mało siły potrzeba było, aby zablokować koło. Tutaj jest inaczej, przede wszystkim spory ten skok (Stroke ustawiony na minimum). Nie mam wśród znajomych nikogo z takimi klamkami, aby porównać, dlatego chciałem zapytać Was o opinię, czy faktycznie to domena tego modelu.Druga kwestia - gdzieś czytałem, że klamkę można zablokować na czas zdjęcia koła, aby przypadkowo nie została wciśnięta, takie dodatkowe zabezpieczenie się. Nie znalazłem takiej opcji podczas czytania instrukcji. Czy ktoś może tę opcję potwierdzić lub zdementować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 W prawidłowo odpowietrzonym hamulcu skok to około 1 - 1.5 cm. Dotrzyj klocki to wzrośnie siła ale skok się nie skróci. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haitz Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Hamulce "na zimno" nie będą zawsze blokować koła. Mam Zee M640 z metalikami(hamulec zjazdowy, więc moc bardzo duża) i dziwiłem się wcześniej że nie da się stanąć na przednim kole przy moich marnych 50kg nawet po dotarciu, ale jak klocki rozgrzałem(zjechałem z pagórka trzymając hamulec) to od razu zaczął mocno łapać. No i nie wiem czy wszystkie shimano, ale mój ma przypadłość taką że podczas zjazdu w górach potrafi zmienić skok klamki kilka razy, od superkrótkiego do wyczuwalnie większego. Wystarczy się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vendeur Napisano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Przyznam, że trochę mnie to martwi Rzekomo kiepskie Hayes Nine działały jak dla mnie znacznie lepiej i efektywniej (dopóki nie padł przedni ). No nic, spróbuję podocierać to nieco pomimo kiepskiej pogody i zobaczymy.A ta klamka ma faktycznie jakąś blokadę zabezpieczającą, czy jednak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haitz Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Podobnie się czułem jak tektro aurigia mogły mnie postawić na koło, a zee nie O blokadzie w klamkach nic nie słyszałem, wiem że można włożyć takie specjalne dystanse miedzy klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Miałem wcześniej jakieś badziewie promax i działały tak jak piszesz, skok był bardzo krótki. Po założeniu m785 skok jest dłuższy, ale po przejechaniu kilkuset km stwierdzam, że tak jest dużo lepiej. Czucie hamulca idzie dopasować do każdej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3playerfan Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Cześć Widze że pojawił się kolejny temat o tym samym, czyli problemach z hamulcami Shimano M785: Poczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/209234-hamulec-shimano-xt-br-m785-problem-z-tylnym-hamulcem/ http://endurotrophy.pl/forum/showthread.php?tid=7845&page=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vendeur Napisano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Czytałem. Ale tu nie chodzi o problemy z hamulcem, a raczej o ich specyfikę. Wszyscy których pytałem zgodnie twierdzą, że Shimano mają sporą modulację i to po prostu cecha a nie wada. Edytowane 6 Października 2016 przez Vendeur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi