Olika Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Przeszukałam zamknięte tematy, ale nie znalazłam niczego co by mnie satysfakcjonowało. Od tego lata zaczęłam częściej ruszać na wycieczki rowerowe nabijając kilometrów. Niestety kilka razy o mały włos nie miałabym wypadku z autem (z winy kierowcy), a raz auto mnie zahaczyło i mimo mojego upadku odjechało. W przyszłym roku chciałam pojechać na wypad rowerowy po Rumunii i zastanawiam się nad wykupieniem ubezpieczenia, które będzie obejmować wypadki rowerowe. Czy ktoś ma jakieś pewne ubezpieczenie (poza granicami PL) i jest w stanie je polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkura Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Często jeżdżę poza Polską, to ubezpieczenie obejmuje całą Europę włącznie ze sportami ekstrmalnymi, do którego zalicza się MTB/Enduro (jak zwał tak zwał ). Ja wziąłem tą opcję za 130zł - polecam, rejestracja, wpłata i za 3 dni masz kartę i umowę w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 5 Października 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2016 zapomniałeś dodać o jakie ubezpieczenie i jaką firmę chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkura Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Heh, przepraszam - zakręciłem się http://www.planetamlodych.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Pytanie jak wygląda sprawa wypłaty odszkodowań? Czy nie będą stwarzać sztucznych problemów i wymagać bóg wie czego. Szczerze mówiąc to ta stronka internetowa i firma nie wzbudziła mojego zaufania. Od siebie mogę dodać że ubezpieczenie NNW mam w PZU i jestem z nich zadowolony. W tamtym roku zaliczyłem glebę i niefortunnie nadziałem się na szkło które rozcięło mi plecy. W szpitalu założyli mi 3 szwy. Po zakończonym leczeniu złożyłem wniosek o wypłatę odszkodowania przez internet, w załączniku dorzuciłem zdjęcia dokumentacji medycznej. Po 5 dniach dzwoniła do mnie kobieta z propozycją odszkodowania. Wszystko szybko, prosto i bez zbędnych formalności. Oczywiście jakbym nie przystał na ich propozycję to musiał bym udać się na orzeczenie lekarskie ale zaproponowali całkiem niezłą sumkę więc się zgodziłem. Z tego co wiem to PZU miało jakiś pakiet dla rowerzystów który zawierał NNW i OC ale co jak i za ile to się nie orientowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkura Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Rozumiem, że Twoja szkoda miała miejsce poza granicami Polski? Bo nie mówimy tutaj o ubezpieczeniu w PL, też jestem w PZU i po złamaniu nogi na stoku sprawa zgłoszona przez internet została załatwiona bardzo sprawnie. Jednak gdybym złamał nogę w SK, to na wstępie byłoby pytanie o ubezpieczenie i kto pokrywa koszty leczenia. Tutaj właśnie potrzebne jest tego typu ubezpieczenie. No i cena..., w tym sezonie sporo jeździłem na rowerze po Chorwacji i Słowacji, wkrótce po Czechach - w PZU za ubezpieczenia od sportów ekstremalnych zapłaciłbym około 600zł ( trzeba kupować osobno na każdy dzień), więc oferta GOTHEAR'a mz jest bardzo korzystna. Jest to oferta dosyć popularna - Towarzystwo GOTHAER istnieje na rynku i nie doszły mnie słuchy żeby "stwarzali". Edytowane 6 Października 2016 przez mrkura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 jak dla mnie właśnie ta oferta jest "podejrzanie" korzystna, ale dobra nie wnikam w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkura Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Do mnie nie przemawiają takie argumenty.... . Mam podpisaną umowę czarno na białym, oferta jest dosyć popularna wśród znajomych, wątpię żeby to był jakiś wałek. Trochę ufności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 A nie jest tak, że w przypadku leczenia poza granicami wystarczy wyrobić europejską kartę ubezpieczenia? Ja też mam w PZU i w zeszłym roku po dzwonie dostałem odszkodowanie, według mnie nie ważne czy masz upadek idąc chodnikiem czy jadąc rowerem, ale może i się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 A nie jest tak, że w przypadku leczenia poza granicami wystarczy wyrobić europejską kartę ubezpieczenia? Z tego co pęmietam, to karta z nfz'tu jest lepsza niż ubezpieczenie w innej firmie, bo na tą kartę wszystkie kraje eu wyleczą Cię a rachunek przyślą do nfz. Przy ubezpieczeniu z firm trzecich rachunek dostaniesz do ręki wraz z wypisem a potem dopiero sobie możesz dochodzić odszkodowania od firmy. Tak więc najpierw kartę ekuz należy załatwić a oc i nnw dodatkowo. http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-wyrobic-karte-ekuz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Przeszukałam zamknięte tematy, ale nie znalazłam niczego co by mnie satysfakcjonowało. Od tego lata zaczęłam częściej ruszać na wycieczki rowerowe nabijając kilometrów. Niestety kilka razy o mały włos nie miałabym wypadku z autem (z winy kierowcy), a raz auto mnie zahaczyło i mimo mojego upadku odjechało. W przyszłym roku chciałam pojechać na wypad rowerowy po Rumunii i zastanawiam się nad wykupieniem ubezpieczenia, które będzie obejmować wypadki rowerowe. Czy ktoś ma jakieś pewne ubezpieczenie (poza granicami PL) i jest w stanie je polecić? Przede wszystkim sprecyzuj o jakie ubezpieczenie Ci chodzi. Jeśli o pokrycie kosztów leczenia zagranicą to karta Ekuz. OC i NNW już osobno. Jeżeli masz ubezpieczone mieszkanie to w większości firm ubezpieczeniowych obejmuje ono OC w życiu prywatnym (również szkody spowodowane rowerem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olika Napisano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2016 @Maniak najlepiej, żeby był cały pakiet i NNW i OC i pokrycie kosztów leczenia za granicą. niestety mieszkania ubezpieczonego nie mam - wynajmuję. Problemem wydaje mi się to, że często w umowach jest wiele kruczków i wyłączają one wypadki z udziałem roweru. Nie znam się na tym kompletnie, dlatego piszę tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Przede wszystkim będąc zagranicą na terytorium UE wskazane jest mieć kartę Ekuz dzięki czemu mamy dostęp do świadczeń zdrowotnych i pokrycia kosztów leczenia. Nie sądzę by wyłączone z tego byłyby wypadki komunikacyjne (w tym rowerowe). Co do OC i NNW to przejdź się do pierwszego lepszego agenta ubezpieczeniowego i zapytaj o takie ubezpieczenie. Dopytaj również czy obejmuje ono wypadki komunikacyjne (w tym rowerowe). Jak ktoś wyżej wspomniał, są też ubezpieczenia obejmujące sporty ekstremalne, ale trudno takim nazwać jazdę rowerem mtb po ścieżce rowerowej czy drodze publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemoo Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Trzeba dokładnie wczytać się w warunki ubezpieczenia i zwrócić szczególną uwagę na wykluczenia. Zazwyczaj zawarta jest informacja o sportach ekstremalnych, powinno być wyszczególnione dokładnie co do nich jest zaliczane. Co do dodatkowych ubezpieczeń zagranicznych nie ma za bardzo co oszczędzać, poza pokryciem kosztów leczenia, najistotniejsze jest to czy ubezpieczenie pokrywa koszty transportu do kraju jeśli tak to w jakim wariancie. Tapatalk...pszemoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 7 Października 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2016 podpinam bo stare tematy o ubezpieczeniach stały się nieaktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Leczenie leczeniem ale co z akcjami ratunkowymi? U nas sprawę załatwia GOPR i z tego co wiem jedynie w nieuzasadnionych przypadkach każą zwracać koszty. Za granicą przeważnie słono się za to płaci. Ekuz chyba tego nie pokrywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herakles Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Do mnie nie przemawiają takie argumenty.... . Mam podpisaną umowę czarno na białym, oferta jest dosyć popularna wśród znajomych, wątpię żeby to był jakiś wałek. Trochę ufności ufać chcesz firmie ubezpieczeniowej? Likwidowałem w życiu już trochę szkód z ubezpieczenia. Banda złodziei i oszustów. Nie ufaj im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magda906 Napisano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Mimo tego, że Rumunia jest w UE to i tak EKUZ to za mało. Obejmuje on tylko placówki państwowe, a nie zawsze jest tam leczenie na odpowiednim poziomie. Piszesz, że coraz częściej wyjeżdżasz w takie zagraniczne trasy rowerowe - warto więc zainwestować w kompleksowe ubezpieczenie. Ze swojej strony mogę zaproponować Ci polisę Bezpieczny Powrót. Koszt to 252 zł za rok - myślę, że to dobra cena. W razie wypadku pokrywa m.in. koszt transportu do Polski, koszt akcji ratunkowych, koszt leczenia za granicą. Bezpieczny Powrót działa praktycznie na całym świecie. Zarówno podczas wyjazdów prywatnych, jak i zorganizowanych. No i wszystko można załatwić online - nawet w dniu wyjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fearer Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Wydaje mi się, że dla rowerzysty absolutnym minimum jest ubezpieczenie nnw, widziałem, że chyba PZU ma takie w swojej ofercie, inni pewnie też, ale akurat ubezpieczałem się ostatnio w PZU więc wpadło mi w oko. Ale jeśli chodzi o jakieś dodatkowe to nie wiem czy ubezpieczenia zdrowotne czy na życie obejmują 'jazdę na rowerze', tu trzeba się dobrze w OWU wczytać bo to jest jedyna, wiążąca rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magda906 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Bezpieczny Powrót to właśnie polisa z PZU. Jeśli chodzi o zakres ochrony to tutaj http://bezpiecznypowrot.pl/ są szczegóły jeśli chodzi o zakres ubezpieczenia. Na stronie PZU też pewnie coś się znajdzie. No a czynie OWU to podstawa przy każdej umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Jaki jest związek ubezpieczenia Bezpieczny Powrót z WOJAŻER – PZU POMOC W PODRÓŻY ? Mogłabyś wrzucić link do ubezpieczenia OWU Bezpieczny Powrót ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magda906 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 W linku, który podałam znajdziesz wszystko. W zakładce O ubezpieczeniu. A jeśli jakieś wątpliwości są to jak najbardziej warto wyjaśnić albo bezpośrednio w PZU, albo u pośrednika iExpert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 No chyba nie ...nie ma OWU Bezpieczny powrót w tym linku lub ja tego nie umiem znaleźć. Rekomendujesz to ubezpieczenie to podaj proszę link. Czy to kolejna ściema ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thepanone Napisano 20 Marca 2019 Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) Ludzie. Jakie najtańsze ubezpieczenie OC dla rowerzysty? Nie interesuje mnie ubezpieczenie zdrowotne i odszkodowawcze, wyłącznie takie w którym spowoduję kolizję z samochodem. Edytowane 20 Marca 2019 przez thepanone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Separatysta Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Sam szukałem i widze że wiekszość ofert OC dla rowerzysty są nic nie warte.Niby 70-100zł na rok ale suma ubezpieczenia jest na 100-200k i tylko na szkodzie w mieniu. Firmy przytaczają przykłady że jak porysujesz auto rowerem no wolne żarty. Tego akurat się boje. Żenada a ile może kosztować naprawa auto po stłuczce z rowerem. Na małe auta jak seicento czy jakaś corsa za 450zł ubezpieczenie na rok obejmuje szkody w mieniu na 1mln eu a na osobach aż 5mln euro. I taki przykład .Ktoś wymusi pierwszeństwo rowerem.Auto chcą uniknąć kolizji będzie wymijało. straci panowanie i uderzy w drzewo i ktoś zginie i co mi da takie ubezpieczenie na 200k w mieniu. Jak w pl auta są stare i po prawdzie gówno warte średnio 10-15k. A koszta leczenia poszkodowanych albo odszkodowanie dla rodziny za utrate bliskiej osoby czy długotrwałe leczenie renty itp koszt idą w setki tys zł i te gówniane ubezpieczenie tego nie obejmuje. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Separatysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi