Skocz do zawartości

[rama] porownanie Cube LTD 29er do Kona RAIJIN 29er

mrovka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry.

Planuje zmienic rame i jako lajik mam zagwozdke ktora nie jako mnie przyblokowala.

Posiadam Cube ltd 17'' o takiej geometri

/jezeli nie otworzy sie specyfikacja prosze kliknac na zdjecie roweru,w zdjeciach jest tabelka/

i znalazlem cos takiego

wiem ze w rowerach roznica 1mm lub 1* moga byc decydujace.

I o ile jakos przeboleje wszystkie inne wymiary to boje sie o polozenie suportu wzgledem piast.

W Cube suport jest o 65mm ponizej piast natomiast w Konie /o ile dobrze rozumie cyferki/ tylko 58mm.

..no i tu jest zagwozdka

-bo boje sie ze na tej konie bede sie czul 'wyzej',co w polaczeniu z krotka baza kol,w terenie bede sie czul jak na galopujacym koniu

/nic inne go nie przyszlo mi do glowy/

Wiem ze to takie wrozenie,ale jak myslicie?

Bardzo odczuje te 7mm roznicy?.

Czy moje przypuszczenia sa wyolbrzymione 

Edytowane przez mrovka

I o ile jakos przeboleje wszystkie inne wymiary

No właśnie, masz rzeczywiste 16,5', a nie 17'. Kona ma rzeczywiste 17' i do tych 7 mm trzeba dodac jeszcze 12-13mm jesli patrzymy pod kątem przekroku. 

Jak martwi cie różnica 7 mm w tym miejscu, to na twoim miejscu znalazł bym kilka/kilkanaście innych geometrii i porównał. Wiedziałbyś jaka jest średnia bb-drop i czy są podstawy do tego by twierdzić, że będzie jak na koniu. Według mnie nie będzie, bo te 7 mm to około 12% różnicy.

Na pewno nie będziesz się czuł jak na galopującym koniu bo pozycję będziesz miał bardziej wyciągniętą a do tego baza kół jest minimalnie większa w Konie.

Jak przełożysz wideł z Cube'a (co może być trudne ze względu na znacząco dłuższą główkę ramy w Konie) to będzie delikatna różnica w niektórych parametrach geo bo on ma zapewne coś koło 500mm długości nominalnej (bez ugięcia wstępnego) i 51mm offsetu

Nie sprecyzowalem dokladnie...ta rama Kony,ktora mnie interesuje jest w rozmiarze 15''.

No i jak patrze na tabelki to 17'' LTD ma podobna geometrie do 15'' Kony - no i szczerze to tym sie sugerowalem przy wyborze ramy

Pozatym,licze tez ze te 11mm roznicy w gornych rurach poprawi minimalnie stabilnosc

Znalazlem tez info ze do tej Kony,jest dedykowany widelc 100mm - podobno nawet mozna na upartego wlozyc 120mm /info ze stajni Kona/

Sprawdzalem ramy i jedynie co jest najbardziej podobne do Cuba to Cannyon i sam Cube /tyle ze damskie ramy :P/

rozkminiania czesc druga

Przekrok mam 77-78.

Znaleziona w sieci tabela http://www.bikesalon.pl/przekrok-czyli-jak-prawidlowo-dobrac-rozmiar-ramy   podpowiada mi ze do mojej nogi odpowiednia jest rama 17''

No i na co patrzec bardziej? Na tabelke? Czy raczej na poszczegolne rzeczywiste wymiary rurek ? 

Czy moze to oznacza ze musze sie skoncentrowac na ramach w rozmiarze 17'' i musze porownywac tylko i wylacznie wymiary 17stek?

Edytowane przez mrovka

wiem jak wyglada duze kolo na malej ramie - jak okulary Harry Potera heheh

przekrok swojej ramy sprawdze metrem i teraz tak: poczatek metra klade na podlodze a drugi koniec przykladam do gornej rury..ale w ktorym miejscu?? tam gdzie gorna rura styka sie z rura podsiodlowa ? Czy oscyluje koncowka metra na srodek gornej rury? 

na srodku gornej rury jest na wysokosci 77mm /mierzone od ziemi do centrum rury,moja gorna rura ma 560 wiec staralem sie z metrem trafic w srodek 

na wysokosci suportu gorna rura jest 70mm nad ziemia

a centrum wiazania gornej rury z podsiodlowa jest na wysokoci 65mm

wymiary mierzone w warunkach domowych

przepraszam,no ale to jest tak jak laik bierze sie za numerki

Edytowane przez mrovka

i teraz wszystko jasne.

No wiec moj Cube na wysokosci suprtu od zimi do gornej powierzchni rury ma 71,5 /mierzone zwyklym metrem w domowych warunkch/

Czyli musze szukac czegos innego,szkoda.

Rama kosztuje 1699 funtow i dlatego to musi byc baardzo przemyslany wybor - choc juz wyszlo w praniu ze na konie nie bede jezdzil

Patrzylem na Canyona,faktycznie,tez odpada..tytan Stantona  tez jakis nie wymiarowy dla mnie :)

https://www.stantonbikes.com/product/sherpa-ti/

No nic,to na chwile obecna zostaj mi jedynie damskie Cuby /np acess wls GTC 17''/... lub uspawanie ramy na specjalne zamowienie.

I to ostatnie wydaje mi sie chyba najrozsadniejsze

Vdcmike - dziekuje ci slicznie za zainteresowanie tematem i za nauke na przyszlosc

Edytowane przez mrovka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...