Troglodyta Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Witam Sugerując się opiniami zrezygnowałem z zakupu hamulców Xt a kupiłem hamulce SLX M675, konkretnie z tego sklepu: https://www.evanscycles.com/shimano-slx-m675-hydraulic-disc-brakes-i-spec-2-b-compatible-EV191869 teraz chciałbym kupić manetki- i tu wybór padł na Xt oczywiście . Moje pytanie czy manetki XT M7980 I-spec B będą pasowały do tych oto hamulców czy da się to razem zmontować ? Pytanie drugie jaka jest różnica między I-spec A , a I-spec B ? Pozdrawiam Luke P.S. Jeśli nie będą pasować te z I-spec B to jakie powinienem kupić ? Cytuj
gtb Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Hamulce M675 są pod I-Spec B i takie manetki będą z nimi współgrać (po zastosowaniu odpowiedniej tulejki można do klamek I-Spec B zamontować manetki I-Spec A ) I-Spec A i B różni się systemem montażu , najłatwiej poznać to po manetkach ( A jest z "wąsem") Cytuj
grzesiowu Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 ale jestes pewny ze wszystkie klamki były pod B bo np zee jest trochę pod A i można się zdziwić po zakupie manetek z B Cytuj
gtb Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Przy SLX BL-M675 jest pod "B" , pod "A" były BL-M666. W przypadku ZEE wersja "A" to BL-M640 a "B" to BL-M640-B , podobnie jak w XT : BL-M785 i BL-M785-B (dopisek "B" świadczy o I-Spec B ). Edytowane 4 Października 2016 przez gtb Cytuj
Chrisnow Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 To nie do konca jest tak. Masz racje Ze klamki zee byly zarowno a I b. Tyle ze do klamek a mozna zamocowac manetki zarowno a jak i b. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj
pszemoo Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Na opakowaniu od Hamulców masz napisane, z którym Ispec współprqcuje klamka. Z tego co mi wiadomo Ispec B można zamontować do klamki z IspecA tylko musisz posiadać nakrętkę/tulejkę z kwadratowym łbem. Manetki IspecA nie zamontujesz do klamki IspecB bo przeszkadza ten "wąs"... ale można spróbować go usunąć a komplet niezbędnych śrubek do montażu można dostać osobno. Z tym że takie "rzeźbienie" nie bardzo się kalkuluje (komplet śrubek ok 30 zł). pszemoo Cytuj
gtb Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 (edytowane) @ , masz rację , wcześniej odwrotnie napisałem - powinno być : do klamki z "A" założysz "A" i "B" , a klamka "B" przyjmie tylko "B" (na rysunku wszystko widać). Edytowane 4 Października 2016 przez gtb Cytuj
Chrisnow Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Na opakowaniu od Hamulców masz napisane, z którym Ispec współprqcuje klamka. Z tego co mi wiadomo Ispec B można zamontować do klamki z IspecA tylko musisz posiadać nakrętkę/tulejkę z kwadratowym łbem. Manetki IspecA nie zamontujesz do klamki IspecB bo przeszkadza ten "wąs"... ale można spróbować go usunąć a komplet niezbędnych śrubek do montażu można dostać osobno. Z tym że takie "rzeźbienie" nie bardzo się kalkuluje (komplet śrubek ok 30 zł). pszemoo Hehe , przerabialem temat osobiscie...dzieki Przemo za srubki Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj
pszemoo Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Hehe , przerabialem temat osobiscie...dzieki Przemo za srubki Sent from my iPhone using Tapatalk Czyli jednak da się to poskładać "do kupy" i NA PEWNO manetki B można zainstalować w klamkach A kwestia zdobycia tulejek pszemoo Cytuj
phoe Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Dla przykładu M615 nie mają oznaczenie mocowania manetki, a są pod B.M785 mam teraz i jest oznaczenie B po 785 na manetce. Cytuj
Nastar Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Tak się tylko upewniam: jeśli hamulce mają opcję I-Spec a manetka którą już posiadam jest na obejmę to nie ma problemu i można takie hample założyć, prawda ? Cytuj
zabiel17 Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Mozna... Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi