piter614 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 jaki może mieć wpływ luźnych kilka szprych w kole na jazdę rowerem zauważyłem taki mankament w kole mojego syna że właśnie ma kilka luźnych szprych jak sprawdzałem u siebie to są bardzo mocno dokręcone i nie ma mowy o tym by przy lekkim ściśnięciu dłonią szprychy się ruszyły a u syna można je ścisnąć poradźcie co zrobić oraz czy warto poodkręcać samemu czy raczej koło oddać do serwisu do centrowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Luźne szprychy powodują bicie koła.Moższ sam próbować naciągnąć.Jak się nie uda to do serwisu i poprawią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2016 dokręcając trzeba mocno dokręcić czy raczej tak z czuciem pytam bo nigdy nie dokręcałem szprych w kole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mageek Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 trzeba dokręcić ... odpowiednio -jak za słabo to znowu się odkręci, jak za mocno - to koło będzie biło, albo nawet w szczególnym przypadku przestanie być okrągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jak nie masz nawet prowizorycznej centrownicy i nie masz o tym pojęcia to zostaw szprychy w spokoju, bo tylko koło pokrzywisz - szprychy trzeba dokręcać tak, aby wszystkie były naciągnięte równo i wcale nie jest to jednoznaczne z równomiernym dokręcaniem. Ile syn waży? Pod lekkim jeźdźcem taki słaby naciąg może wcale nie mieć znaczenia, chociaż zgodnie ze sztuką to powinny być dość mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Syn ma 13 lat waży 50 kg koła to 26 cali Może rzeczywiście oddam do serwisu Syn skacze na rowerze uczy się bynajmniej skakać wiec może lepiej zadbać o bezpieczeństwo Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Podepnę się pod temat: Czy można koło wycentrować od strony oczek obręczy ? Pytam, bo kupiłem kiedyś koła i ktoś wcześniej nieumiejętnie centrował, tym samym "objechał" nyple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Raczej nie wykonalne , nawet jeśli podejdziesz wkrętakiem w nacięcie to prędzej go uszkodzisz niż skręcisz (szczególnie przy już nadwyrężonych). A jaki problem wymienić nyple (koszt kilkudziesięciu groszy za sztukę) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Tak będę musiał zrobić. Nie wiem czy nie wymienić też szprych, bo te które są obecnie, są chyba za krótkie - wystaje z nypla 2-3 mm gwintu szprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Skoro wychodzą poza nypel to prędzej za długi niż za krótkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Tzn wystają , ale nie od strony opaski/ dętki tylko oczek w obręczy. Tak czy inaczej, chyba skończy się na wymianie prawie wszystkich nypli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 nie dokładając tematu nowego czy w nowym rowerze sprawdza się i ewentualnie dokręca szprychy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 W nowym rowerze z założenia jest raczej wszystko ok, a jak koła strzelają albo przestają być proste to objęte są gwarancją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Eee, obecnie często w nowych rowerach trzeba naciąg szprych poprawić, jak nie od razu to podczas przeglądu zerowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Dobrze koledzy mówią, na przeglądzie zerowym mają to zrobić jak i wszystkie inne niedociągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Oki dziękuję za odpowiedź pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.