DawidWis123 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Cześć, kilka tygodni kupiłem rower b'twin rockrider 520 w decathonie, są w tym rowerze założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-.I mam pytanie do posiadaczy tego samego roweru, czy ta regulacja jest tak ciężko zauważalna czy po prostu kupiłem wadliwy rower i mam iść z tym do sklepu aby wymienić na gwarancje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ile ważysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ja miałem taki widelec. Wszystko w normie, ta regulacja to lipa. Jeśli chcesz faktycznie zmienić twardość to trzeba wymienić sprężyny jeśli się da, ale wątpię żeby było to opłacalne ekonomicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 4 Października 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Października 2016 założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-. Te typy tak mają. Jak mówią prozaiczny koszt(widelca) prozaiczne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jeździć i nie przejmować się. To nie amortyzator tylko coś co wygląda podobnie do amortyzatora więc sensu regulacji brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje to tylko korek z pokrętłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 żeby utwardzić lub zmiękczyć amorek to tylko wchodzi w grę wymiana sprężyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje to tylko korek z pokrętłem. Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą. Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 No to pewnie się coś zmieniło przez te 7? lat mój xct był stary, w każdym razie ta "regulacja praktycznie nic nie zmienia. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą. Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów. Tylko że teraz po wsadzeniu podkładek to do wykorzystania pełnego skoku np. 80mm zrobi się 50mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Ty myślisz, że ja tam wpakowałem 3cm tulejkę? Bez przesady, ona ma ze 4mm. Po prostu drugie tyle co dawała regulacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Ty myślisz, że ja tam wpakowałem 3cm tulejkę? Bez przesady, ona ma ze 4mm. Po prostu drugie tyle co dawała regulacja. A no to sorki. Różnych miałem już agentów co kombinowali do przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.