Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Suntour XCT 80, Problem z regulacją

DawidWis123

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kilka tygodni kupiłem rower b'twin rockrider 520 w decathonie, są w tym rowerze założone amortyzatory SUNTOUR XCT 80, o skoku 80 mm, z regulacją twardości widelca +/-.

I mam pytanie do posiadaczy tego samego roweru, czy ta regulacja jest tak ciężko zauważalna czy po prostu kupiłem wadliwy rower i mam iść z tym do sklepu aby wymienić na gwarancje?

Jak wyżej, dodatkowo dodam że kiedyś rozebrałem suntoura sprężynowego- tamta regulacja dosłownie nic nie robi poza pstrykaniem, udającym regulacje ;) to tylko korek z pokrętłem. 

Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą.

Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów.

Do okulisty się wybierz, bo ten korek wysuwa stopkę pod korkiem i to z kilka mm. Ściska to sprężynę, a ta robi się po prostu twardsza. Różnica nie jest wielka, ale pisanie, że nie dzieje się nic jest nieprawdą.

Ja swojego XCMa utwardziłem tulejką umieszczoną między korkiem a sprężyną gdy uznałem, że za bardzo pompuje w trakcie sprintów.

Tylko że teraz po wsadzeniu podkładek  to do wykorzystania pełnego skoku np. 80mm zrobi się 50mm 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...