Skocz do zawartości

[osprzęt] Campagnolo Centaur

de_Villars

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sytuuje się ta grupa na tle innych producentów osprzętu szosowego (głównie chodzi mi o Shimano)? Wyczytałem, że ta grupa osprzętu Campagnolo jest druga od dołu w ofercie tego producenta, czy w takim razie uprawnione jest porównywanie jej klasą do Clarisa? czy też jednak jest to coś lepszego niż Claris, gdyż grup szosowych Campagnolo ma chyba mniej niż Shimano i wtedy ów centaur byłby odpowiednikiem np. Sory czy Tiagry?

Znalazłem ofertę roweru z osprzętem Campagnolo centaur za 2000 zł i się zastanawiam, jak ta cena się ma do jakości osprzętu jaki posiada ten rower.

Z góry dzięki :)

Po 1/ Campagnolo ma więcej niż Shimano grup szosowych, dlatego nie można dokładnie zindeksować obu producentów.

Po 2/ Oceniam jakość Campagnolo Centaur na poziomie Tiagra/105 Shimano.

Po 3/ Nawet w najniższych grupach Campa trzyma jakość/żywotność osprzętu.

Po 4/ Moja pierwsza szosa była na Campagnolo Veloce (wtedy były jeszcze niższe grupy Xenon i Mirage, ale nie było wyższej Atheny), kochałem tego Wiliera na Campie :)

Po 5/ Kaseta mojego starego Veloce wytrzymała chyba 2x tyle co kaseta aktualnej Ultegry.

Rzeczywiście, również wg tego linku: http://wrower.pl/sprzet/campagnolo,5964.html Centaur to jest odpowiednik Tiagra/105, czyli niezły sprzęt. jednocześnie, nadal jest to grupa druga od dołu. Czyli wychodzi, że Campagnolo w ogóle nie zajmuje się produkcją czegoś na poziomie na najniższych grup Shimano - ich najniższa grupa jest odpowiednikiem Sora/Tiagra. Więc chyba warto się rozglądać za rowerami na osprzęcie Campagnolo? ;) 

To niestety nie jest tak jednoznaczne, jeżeli masz ofertę roweru na kompletnym Centaurze za 2kpln, to prawdopodobnie rower był używany, i jest do zastanowienia jak bardzo jest wyeksploatowany osprzęt. Ważną sprawą w osprzęcie szosowym jest ergonomia klamkomanetek, a ta jest różna w Campie i Shimano, ja chociaż jestem zwolennikiem Campy, to przyznaję że nowe kaptury Dura-Ace i Ultegry są wygodniejsze, wielu osobom przeszkadza także rozdzielenie w manetkach Campy funkcji zrzucania/multiplikacji przełożeń na osobne - dźwignię i guzik, osoby o małych dłoniach mają problem w dolnym chwycie z dosięgnięciem kciukiem do guzika. Klamki hamulców Campagnolo są sztywne i nie uchylają się tak jak w Shimano, co przy wywrotce bardziej naraża je na ryzyko uszkodzenia. Różna jest też kultura pracy napędu, w Shimano łańcuch chodzi po kasecie jak w maśle, w Campie jest to bardziej "mechaniczne", zmiana przełożenia jest zdecydowana, z charakterystycznym "brzdęknięciem". Trzeba też mieć na uwadze, że w Polsce dostęp do części Campagnolo jest ograniczony. Na koniec, czy warto interesować się Campą? Moim zdaniem tak, i jeżeli finanse pozwolą to zmienię Ultegrę 6800 na nowego Chorusa.

W moim przypadku w grę wchodzi rower używany i zdaję sobie sprawę że może być wyeksploatowany. Z jakimkolwiek by był osprzętem, i tak będę go oglądał "na żywo" przed zakupem. Niemniej to co napisałeś o częściach zamiennych też mi daje do myślenia - bo z Shimano mamy do czynienia na każdym kroku, a jeśli Campagnolo jest trudniej dostępna, to pewnie części są też odpowiednio droższe..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...